Päron- och kiwismoothie mot uppsvälldhet

Päron- och kiwismoothie mot uppsvälldhet
Eliana Delgado Villanueva

Granskad och godkänd av nutritionist Eliana Delgado Villanueva.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Genom att ha fiberrika ingredienser i din smoothie kan du lindra alla typer av matsmältningsbesvär samt främja dina tarmrörelser. Det är det som gör den här smoothien perfekt mot uppsvälldhet och förstoppning.

Har du provat allt för att bli av med den uppsvälldhet som under dagen hindrar dig från att göra saker? Bara de som lider av problemet kan riktigt förstå hur mycket det påverkar ens rutin. I den här artikeln vill vi föreslå en enkel lösning: att dricka en päron- och kiwismoothie varje morgon. Den hjälper dina tarmrörelser samtidigt som den bekämpar vätskeretention.

Varför inte ge den ett försök?

Finns det något som kan fixa uppsvälldheten?

Det huvudsakliga problemet med att behandla tillståndet är att det finns så många olika orsaker. Du måste tänka på det om du vill kunna sätta stopp för din uppsvälldhet en gång för alla:

 • Intolerans mot viss mat. De vanligaste intoleranserna är mot gluten och laktos. Det finns dock även de som inte kan smälta frukter, grönsaker eller nötter speciellt bra.
 • För mycket rå eller gasbildande mat, såsom sallad, kål, lök, svamp, baljväxter, mm.
 • Ohälsosamt ätande, till exempel i farten, talande, stående eller att man tuggar för dåligt.
 • Att dricka för mycket vatten under en måltid. Försök att dricka ditt vatten innan du äter, mellan måltider och på morgnarna.
 • Kombinering av för många livsmedel som måste smältas på olika sätt. Det värsta du kan göra är att kombinera mjölk med frukt. Det är bäst att äta dessa separat från de huvudsakliga måltiderna, såsom till frukost eller som mellanmål.
 • Stress, nervositet eller känslomässiga åkommor.
 • Matsmältningsproblem. Det är självklart så att individer som lider av uppsvälldhet oftast gör det för att de har någon form av matsmältningsproblem. Men du bör uppsöka läkare för att utesluta problem som kräver behandling, såsom bakterier, parasiter, gastrit eller kronisk förstoppning, mm.

Fördelar med päron mot uppsvälldhet

Päron

Päron är ett av de mest effektiva livsmedlen mot uppsvälldhet när det orsakas av vätskeretention, eftersom de består av 80% vatten. Deras höga kaliuminnehåll och låga natriuminnehåll gör dem även till fördelaktiga frukter för att gå ner några storlekar och rent generellt i dieter för viktnedgång.

Deras vätskedrivande egenskaper stärks även av det arginin, arbutin, askorbinsyra och andra näringsämnen de innehåller. Utöver det innehåller de pektin – en löslig fiber som hjälper dina tarmrörelser.

Fördelar med kiwi mot uppsvälldhet

Kiwi är en mycket populär frukt som används som kur mot förstoppning. Detta eftersom den innehåller mycket fibrer som möjliggör tarmrörelser utan att irritera tarmkanalen, till skillnad från andra laxermedel.

När dina tarmar fungerar ordentligt behöver du inte stå ut med den regelbundna inflammation som får magen att svälla upp, och det är därför kiwi är så bra mot uppsvälldhet. Kiwi är dessutom en av de frukter med mest vitamin C – ännu mer än citroner och apelsiner.

Det är bäst att äta kiwi varje morgon innan frukost, men om du gör en päron- och kiwismoothie kan du kombinera egenskaperna från båda frukterna för att ytterligare stärka effekten, samtidigt som du får en jättegod frukost.

Hur du bereder smoothien

Päron- och kiwismoothie

Hur mycket du vill ha beror helt på hur hungrig du är, såväl som din kroppssammansättning och livsstil. Smoothien är även fördelaktig om du går på en viktnedgångsdiet, så du behöver inte oroa dig över att tillföra något negativt genom att testa den.

Dessa är uppskattade mängder:

 • 1 stort, moget päron. Om det är ekologiskt kan du inkludera skalet
 • 2 mogna kiwis
 • En nypa ingefära i pulverform
 • 1 dl vatten
 • Om du vill söta kan du använda honung eller stevia

Mixa alla ingredienser tills du får en jämn dryck.

När bör du dricka den?

För att bekämpa din uppsvälldhet är det bäst att dricka smoothien färsk varje morgon till frukost. Gör det alltid en liten stund efter att du har druckit lite citronvatten – det är en mirakelkur. Om du fortfarande är hungrig eller vill ha något mer fast kan du äta efter en liten stund. Du kan även göra så mycket av smoothien som du vill, och du kan till och med dricka den hela morgonen.

Det är en god idé att strikt följa denna kur i minst en månad. Efteråt kan du dricka den när du vill; gör det som känns bäst för dig.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.