Varför alla bör äta mer ingefära

Visste du att ingefära utöver att lindra de flesta matsmältningsproblem även kan hjälpa till med mensvärk? Den är även effektiv mot migrän, förbättrar cirkulationen och är rik på vitamin C.

Ingefära växer i världens tropiska områden, men den som säljs kommersiellt kommer främst från Kina och Peru.

Denna ört är högt värderad i kök på grund av goda arom och något kryddiga smak (tack vare dess innehåll av gingerol). Men bortom att vara användbar i tillredningen av otaliga recept har den även ett medicinskt värde, och många studier har demonstrerat dess många hälsofördelar.

När det blev känt att ingefära var bra för oss ökade den i popularitet och har sedan dess blivit allt vanligare i olika kök. Bäst av allt är det faktum att det är en allsidig ört som kan konsumeras som te, krydda, olja, juice och till och med i kapselform.

Känner du till de fantastiska fördelarna med ingefära? I dagens artikel ska vi dela med oss av några övertygande anledningar till varför du bör inkludera lite av den i din diet.

Ingefära förbättrar matsmältningen

Magproblem

En av de mer välkända egenskaperna hos ingefära är att den förbättrar matsmältningen. Den minskar inflammation, vilket gör den till din bästa vän för att handskas med magproblem. Den kan bland annat:

  • Lindra illamående och yrsel
  • Minska inflammation i magen
  • Lindra irritation i tarmkanalen
  • Bekämpa uppsvälldhet och gaser
  • Stimulera bukspottkörteln för att öka produktionen av enzymer som främjar bättre näringsupptag

Tillhandahåller antioxidanter

Antioxidanter är beståndsdelar som bekämpar effekterna från fria radikaler, där den allra farligaste är cellulär skada. Fria radikaler ansamlas i kroppen och kan till slut orsaka allvarliga sjukdomar, såsom cancer.

Ingefära är en rik källa till antioxidanter som kan bekämpa dessa beståndsdelar för att förebygga för tidigt åldrande och andra hälsoproblem.

Bekämpar influensa och förkylningar

Förkyld

Ingefära är en utmärkt bundsförvant för att bekämpa den fruktade influensan samt förkylningar. Dess antiinflammatoriska egenskaper hjälper till att öppna irriterade luftvägar, och att dricka ingefärsjuice fungerar slemlösande för att hjälpa kroppen att få ut de infekterande ämnena.

Förbättrar cirkulationen

Att konsumera denna ört hjälper till att eliminera dåligt kolesterol i ditt blodomlopp, vilket förhindrar att dina artärer täpps igen. Tack vare detta anses den vara en kardiovaskulär kur som hjälper ditt cirkulationssystem.

Du bör självklart vara försiktig med att inte konsumera för mycket och alltid tala med en läkare först, eftersom den kan orsaka negativa bieffekter om den kombineras med vissa läkemedel.

Lindrar ledsmärta

Tack vare dess förmåga att bekämpa inflammation kan ingefära hjälpa till att lindra ledsmärta som orsakas av artrit. Den fungerar även antispasmodiskt, vilket lindrar menskramper och muskelsmärtor.

Bekämpar migrän

Huvudvärk

Migrän inträffar när en lipid vid namn prostaglandin får blodkärlen i din hjärna att dra ihop sig. Den kan orsaka stor svullnad och högt blodtryck i hjärnan, vilket leder till allvarlig huvudvärk.

Ingefära hjälper till att lindra detta problem genom att begränsa själva lipidens inverkan. Experter rekommenderar att konsumera lite ingefära vid det första tecknet på migrän för bästa resultat.

Minskar inflammation

Ingefära innehåller en beståndsdel vid namn gingerol – en kraftfullt antiinflammatoriskt ämne som bekämpar en rad åkommor. Denna specifika förmåga har studerats flitigt, och hälsoexperter rekommenderar nu ingefära som en alternativ behandling för att lindra kroniska tillstånd som artrit och kolit.

Att minska inflammation i hela kroppen kan även avsevärt minska risken för att utveckla cancer.

Lindrar diabetessymtom

Malen-ingefära

Regelbunden konsumtion av ingefära kan hjälpa till att minska dina blodsockernivåer med upp till 30%. Detta tillsammans med dess förmåga att öka insulinproduktionen med 10% hos patienter som har utvecklat diabetes typ 2.

Det bör dock endast nyttjas under en läkares uppsyn, speciellt om du redan tar medicin för diabetes.

Förebygger cancer

Fytokemikalierna, antioxidanterna, vitaminerna och mineralerna i ingefära kan minska pressen på ditt immunförsvar, då örten ökar din kropps förmåga att bekämpa cancerceller innan de negativt påverkar din hälsa.

Enligt ett flertal studier kan detta resultera i förebyggning och behandling av cancer i prostatan, äggstockarna och brösten. Din konsumtion av ingefära bör dock vara regelbunden och måttlig, eftersom för mycket kan resultera i negativa bieffekter.

MER FÖR DIG