Ansiktskarta - ditt ansikte reflekterar din hälsa

Ibland upplever vi diverse förändringar i vårt ansikte, som finnar eller fläckar, som kan indikera att några av våra interna organ inte fungerar som de ska.
Ansiktskarta - ditt ansikte reflekterar din hälsa

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

De olika förändringar som vi ibland kan upptäcka i ansiktet kan vara tecken på att något inte står rätt till med kroppen. En del av dessa förändringar kan förstås bero på hormonändringar, extrema klimat, läkemedel eller livsmedel bland annat. Men plötsliga ändringar utan anledning kan vara varningstecken om vår hälsa. Lär dig läsa din ansiktskarta som visar vad som händer i kroppen

Om du inte har mens och inte är utsatt av några andra faktorer som är kända för att orsaka finnar eller hudfläckar, kan det finnas andra möjliga anledningar. Tänk dig att ditt ansikte är som en karta. Den kan visa dig var kroppen har problem, och då är det lättare att ta reda på hur du kan fixa det.

I denna artikel finner du en ansiktskarta och en guide som visar 14 områden som kan återspegla vad som händer i kroppen. Ta en titt på områdena som markerats med nummer för att hitta problemet.

Lär dig läsa din ansiktskarta och förstå din kropp

1 och 2. Påverkad zon: Matsmältningssystemet

Om du lagt märke till finnar, pormaskar eller fläckar i områdena markerade 1 och 2 på vår ansiktskarta är det möjligt att ditt matsmältningssystem inte fungerar som det ska. För att rätta detta problem bör du minska konsumtionen av skräpmat och överdrivet feta livsmedel, samt undvika salt och dricka mer vatten.

3. Påverkad zon: Levern

Om det drabbade området är 3 är det möjligt att din lever inte fungerar som den ska. Detta kan bero på ansamling av gifter och konsumtion av ämnen som är skadliga för din hälsa. Vad du bör göra är att undvika alkohol, skräpmat och laktos. Istället bör du äta frukt och grönsaker, helst råa. Det är även rekommenderat att genomgå en naturlig leverrensning.

4 och 5. Påverkad zon: Njurarna

Allt som inträffar runt ögonkonturerna, inklusive mörka cirklar, kan vara på grund av uttorkning och felande njurar. Av denna anledning är det viktigt att öka din konsumtion av vatten, undvika salt och äta mer livsmedel med vätskedrivande egenskaper.

6. Påverkad zon: Hjärtat

Detta är en av de zoner där akne och pormaskar orsakade av vanliga problem oftast dyker upp. Men när de visar sig plötsligt och är svåra att eliminera kan det vara en reflektion av hjärtproblem. För att bekämpa detta problem bör du eliminera skadliga livsmedel som natrium och fett från din kost, såväl som kryddstarka livsmedel. Istället bör du öka intaget av omega 3-fettsyror, helst från växter.

7 och 8. Påverkad zon: Njurarna

Område 7 och 8 på vår ansiktskarta är också kopplade till njurarna. Upptäcker du förändringar här, kan det vara njurarna som inte fungerar på grund av ansamling av restprodukter, vätskeretention eller uttorkning. För att lösa detta bör du dricka mer vatten och undvika kaffe, läsk och alkohol.

9 och 10. Påverkad zon: Andningssystemet

Dessa zoner reflekterar vissa typer av allergier eller kroniska andningsproblem, till exempel astma . Det är ett område som är väldigt känsligt för fläckar och andra förändringar på grund av rökning. För att lösa detta bör du sluta röka, öka ditt intag av färska livsmedel och minska konsumtionen av socker.

11 och 12. Påverkad zon: Hormonerna

I detta område reflekteras oftast hormonförändringarna som inträffar under menstruation. Trots att det för många är oundvikligt kan det minskas med en hälsosam kost, träning, tillräckligt med sömn, att dricka mer vatten, att tvätta ansiktet ofta samt undvika att äta irriterande livsmedel.

13. Påverkad zon: Magen

Detta område kan indikera matsmältningsproblem; att din grovtarm inte fungerar som den ska eller att du lider av förstoppning. För att bekämpa detta problem bör du öka din konsumtion av fibrer, vilket hittas i frukt, grönsaker och spannmål.

14. Påverkad zon: Stress

Om du lagt märke till konstigheter i detta område är det möjligt att din kropp behöver vila och tid att återhämta sig. Stress kan leda till diverse hälsoproblem om du inte tar kontroll över den. För att bekämpa detta problem bör du ta dig tid att slappna av eller ta en tupplur, samt dricka mer vatten.

Kom ihåg!

Det finns olika anledningar till varför ditt ansikte kan drabbas av finnar eller fläckar. Anledningarna som nämns här är bara ett fåtal möjligheter. Det är därför alltid bäst att tala med en läkare eller specialist för att fastställa om dina ansiktsproblem är på grund av dessa problem eller något annat.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.