Tips för att naturligt aktivera en underaktiv sköldkörtel

Tips för att naturligt aktivera en underaktiv sköldkörtel

Senaste uppdateringen: 19 december, 2018

Det finns många som inte har hypotyreos, men som har en underaktiv sköldkörtel. Det gör att de får hälsoproblem som är svåra att bekämpa, såsom nervositet, trötthet eller hes röst.

I den här artikeln ska vi dela med oss av sju tips för att aktivera sköldkörteln med naturliga kurer.

Har du en underaktiv sköldkörtel?

Om du inte har fått din sköldkörtel undersökt borde du veta att de vanligaste symptomen på hypotyreos eller underaktiv sköldkörtel är:

  • Viktförändringar och svårigheter att gå ner i vikt
  • Torr hud samt sköra naglar och hårstrån
  • Humörsvängningar
  • Trötthet
  • Heshet
  • Nervositet eller ängslighet
  • Förstoppning
  • Att konstant känna sig kall

Ett karaktäristiskt symptom på predisposition för underaktiv sköldkörtel är brist på hår i ögonbrynen.

Om du har flera av dessa symptom kanske du måste aktivera din sköldkörtel med följande tips.

1. Ät sjögräs

Ät sjögräs om du har underaktiv sköldkörtel

Det huvudsakliga näringsämnet du behöver för att aktivera sköldkörteln är ett mineral: jod. För att få det naturligt utan att överäta är det bästa du kan göra att börja äta sjögräs.

De bästa typerna av sjögräs är kelp eller kombu, som även är utmärkta för att göra grytor och med tillagade baljväxter. Koka dem i minst 20 minuter eftersom sjögräs är ganska hårt.

Det finns sjögräsbaserade tillskott men vi rekommenderar inte att använda dem utan att du träffat en läkare.

2. Gör medelintensiv träning

Människor med en underaktiv sköldkörtel tenderar att känna sig trötta och kalla eftersom deras grundmetabolism är för långsam.

Det effektivaste sättet att aktivera och stimulera kroppen rent generellt är med medelintensiv träning 2-3 gånger per vecka.

Träning som inte är tillräckligt intensiv ger dig inte resultaten du behöver, så vi rekommenderar korta men intensiva sporter som får dig att svettas och dra djupa andetag.

3. Ta kalla duschar

Ta kallduschar

Kallt vatten är ytterligare en metod för att få igång sköldkörteln naturligt; det är en viktig stimulans för kroppen, speciellt för de som känner sig kalla.

Försök att göra denna förändring gradvis. De första gångerna ska du duscha som vanligt men avsluta med kallt vatten i några sekunder, med start från fötterna och sedan gå uppåt.

Du kan även alternera mellan kallt och varmt när du duschar.

4. Ät inte bearbetad mat

En av de skadligaste sakerna för sköldkörteln är bearbetad, färdiglagad eller industriellt producerad mat. Detta på grund av bearbetningsmetoderna, den dåliga kvalitén på ingredienserna samt mängden tillsatser.

Istället är den fördelaktigaste maten sådan som är naturlig och ekologisk, som du kan äta rå eller tillaga hemma.

Få i dig frukt- och grönsaksjuicer, sallader, skott, frön, nötter, baljväxter mm.

5. Undvik gifter i din omgivning

Gifter försvagar immunsystemet i vissa delar av kroppen (inklusive sköldkörteln).

Utöver livsmedlen vi har nämnt finns det även gifter i hygien- och kosmetikaprodukter, elektromagnetiska vågor från teknologiska enheter, tobak, vatten- och luftföroreningar mm.

Försök leda ett liv där du äter en kost full av naturliga livsmedelsprodukter och att du lämnar stan när du kan för att andas frisk luft i naturen.

6. Upptäck kryddstark mat

Krydda maten

Att lägga till starka kryddor, speciellt ingefära och cayennepeppar, i maten kan också vara väldigt fördelaktigt.

Du kan börja genom att ha små mängder av dessa kryddor i grytor eller avkok så att din mage kan vänja sig vid dem. Efter det kan du progressivt öka dosen.

De kommer hjälpa dig att aktivera sköldkörteln, gå ner i vikt och lättare bli varm.

7. Var medveten om din hals

Sköldkörteln sitter mitt i halsen, i samma kroppsdel där vi också hittar rösten. Från ett känslomässigt perspektiv är körteln faktiskt relaterad till vår förmåga att uttrycka hur vi känner.

För att reglera sköldkörteln kan du göra en avslappnande eller meditativ övning genom att vokalisera vokalen “E” – som är kopplad till halschakran – medan du tänker dig en cirkel av ljus som roterar medsols i din hals.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.