Den bästa fysiska träningen för en sund hjärna

Träning är bra för kroppen, men visste du att det även främjar en frisk hjärna?
Den bästa fysiska träningen för en sund hjärna

Senaste uppdateringen: 28 februari, 2019

Hur ser man till att ha en sund hjärna? I våra artiklar pratar vi ofta om behovet att öka sin kognitiva reserv.

Vår kognitiva reser involverar saker såsom att vara nyfiken, lära sig nya saker varje dag och stärka våra sociala förhållanden. Hjärnan är som en muskel som behöver stimuleras varje dag, vilket hjälper den att skapa nya neurala kopplingar. Faktorer såsom stress, rutin eller negativa känslor gör det svårt att etablera dessa kopplingar. Dessa faktorer kan faktiskt ha en så pass negativ påverkan att de leder till minskad kognitiv rörlighet och sämre hälsa för många av hjärnstrukturerna.

Med det sagt behöver en frisk hjärna som lär sig nya saker och möter behoven hos vår känslomässiga värld en kontinuerlig tillförsel av syre och näringsämnen, som kan optimera alla de sysslor den måste utföra. Vi uppnår denna effekt genom att utföra fysisk träning, men inte vilken typ av träning eller sport som helst.

I dagens artikel vill vi prata om några övningar för en sund hjärna. Utöver att ge vår hjärna träning, hjälper de även till att bearbeta våra känslor, ge oss en känsla av frihet och göra oss lyckliga. Låt oss förklara hur.

En sund hjärna med “avslappnande” övningar

University of Illinois vid Beckman Institute for Advanced Science and Technology i USA utförde en studie om träning. I denna studie fann man att personer som regelbundet ägnar sig åt måttlig träning har större hjärnvolym än personer som inte gör det. Det betyder att de har större förmåga att tackla möjliga neurodegenerativa sjukdomar, såsom demens eller Alzheimers. Det är något som otvivelaktigt intresserar oss alla. Vi kan uppnå den önskade effekten på följande sätt.

Promenera med vikter för en sund hjärna

person som promenerar med hantlar

Vid fler än ett tillfälle har vi pratat om de många fördelarna med att promenera minst en halvtimme varje dag. Detta eftersom det är ett utmärkt sätt att sätta hjärtat i arbete, öka mängden endorfiner och syresätta hjärnan. Som ett resultat av promenader släpper vi även på spänningar i våra kroppar och låter inte dagliga problem störa oss lika mycket.

Om du har möjlighet ska du ibland inte tveka att även bära med dig ett par mindre vikter när du promenerar, så att du tränar armarna också.

Enligt en studie som publicerats i tidskriften Newscientist kan deltagande i aerobiska övningar fostra den kognitiva processfunktionen, utöver att höja ens motståndskraft. Det inkluderar förbättring av minne, handlingsutövande, resonemang och beslutstagande. Detta eftersom syresättningen och det fördelaktiga blodflödet kommer till hjärnan från sysslor såsom promenerande och viktlyftning.

Vidare är det känt att snabb gång, viss ansträngning och måttligt motstånd får levern att producera en typ av hormon, som i sin tur hjälper kommunikationen mellan hjärnceller. Det är utan tvekan ett intressant ämne. Därför är det värt att använda sig av denna information, men överdriv inte med övningarna. Målet är att utföra måttlig träning varje dag. En 30-minuterspromenad räcker, till exempel.

De stora fördelarna med dans

människor på zumba träning

Har du börjat gå på zumbapass? I så fall ska du inte sluta. Är dans inte din grej eller tycker du att det är pinsamt ska du inte tveka att göra det hemma och låta dig svepas iväg. Som ett alternativ kan du följa en motivationsvideo där de lär dig att dansa och, framförallt, hur du får bättre koordination.

  • Experter säger att dans kan hjälpa till att utveckla proprioception, som inte är något mer än att bli medveten om var alla kroppsdelar befinner sig.
  • Tack vare dans och koordinationen hos vissa steg är det möjligt att aktivera vissa receptorer i våra muskler. Dessa kommunicerar med hjärnan.
  • Allt detta hjälper till att generera stor harmoni mellan sinnet och kroppen, eftersom vi skapar nya neurala kopplingar. Det är även så vi ser efter våra känslor och får en god dos energi såväl som glädje.

Vattenövningar

person som simmar i pool

När vi pratar om vattenövningar menar vi inte enbart simning.

  • Att göra vissa rörelser i vattnet är ganska roande. Vidare hjälper det inte bara till att bränna kalorier, utan förbättrar även koordinationen och motståndskraften. Dessa är de två nyckelaktiviteterna som hjälper dig att upprätthålla en sund hjärna.
  • Sjukgymnaster berättar att man för att få ut det mesta av vattenövningar måste utföra en serie repetitioner i flera minuter.

Du kan till exempel göra benlyft eller kroppsrotationer i vattnet. Alternativt kan du jobba med bollar eller brädor, eller till och med imitera pendelrörelsen av att cykla. Om du även lyssnar på bra musik och har gott sällskap medan du gör dessa vattenövningar har det en positiv verkan på din fysiska och mentala hälsa, såväl som din hjärnas hälsa.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.