Varför har du kalla händer och fötter hela dagarna?

Ditt mentala tillstånd kan kopplas till att ha kalla lemmar när du har svårigheter att ta beslut eller ta steg i ditt liv.
Varför har du kalla händer och fötter hela dagarna?

Senaste uppdateringen: 27 november, 2018

När det är kallt på vintern är det lätt att förstå varför dina lemmar blir “iskalla”, men varför får du kalla händer och fötter på sommaren?

Läs vidare för att få lite svar. Vi slår vad om att en av orsakerna är dålig cirkulation.

Kalla händer & fötter 365 dagar om året

Det står inte riktigt klart varför det kan hända. Resten av kroppen kanske är varm och svettig, kanske är temperaturen ute 32ºC. Men vad är det som gör att dina händer och fötter är lika kalla som om du hade doppat dem i isvatten?

Anledningen hittas i blodomloppet. Under vissa omständigheter kan blodet som skickas till händer och fötter (framförallt fingrar och tår) skäras av, vilket gör lemmarna kalla och att du kanske inte känner av dem.

Under vintern är det lätt att förstå varför det kan hända (det är kallt ute), men mitt i sommarens varma väder finns det inte mycket logik i det. Utöver potentiella cirkulationsproblem kan det även röra sig om lågt kaloriintag eller, i allvarliga fall, hjärtsjukdom.

Har du kalla fötter?

“Jag fattar inte. Om jag är frisk och det är vår eller sommar och om jag är aktiv, varför är mina händer och fötter så kalla att jag måste bära strumpor i juni?” Det kan faktiskt vara en varningssignal från din kropp om att något inte fungerar som det ska.

Dina händer och fötter är de slutliga terminalerna för två väldigt viktiga delar av kroppen: överkroppen och benen. De är de viktigaste kontaktpunkterna mellan in- och utsidan eftersom de normalt är de första kroppsdelarna att röra vid eller greppa efter något.

Som vi nämnde ovan är dålig cirkulation den huvudsakliga orsaken till kalla händer och fötter. Kanske hindrar din hållning blod från att nå ut till lemmarna ordentligt. Ytterligare en anledning kan vara sammandragna blodkärl, låg ämnesomsättning och lågt blodtryck.

Vilka är några anledningar till kalla lemmar?

Det finns ytterligare en faktor att lägga till på listan. Känslor! Hur fungerar det?

Om du lider av iskalla lemmar året runt är det för att din kropp kanske svarar på känslomässig nöd. Du kan till exempel känna för att göra något, men av någon anledning bromsar du innan du kan fortskrida.

Kalla hönder kan bero på en känslomässig process

Om du ville gå till butiken för att köpa choklad men kom ihåg att du följer en diet eller att det är för dyrt för din budget, stoppar du automatiskt processen. Det tolkas bokstavligt talat som “sluta röra dig i den riktningen” av din kropp.

Psykologer har studerat förhållandet mellan livsfaktorer, beslut och kalla lemmar. Om du inte kan få dig själv att gå hem och plugga, skaffa familj, flytta dit du vill och så vidare får din kropp samtidigt order om att inte skicka blod till dina händer och fötter.

Att lägga märke till kalla händer och fötter är lätt, men det är lite svårare att relatera det till ett känslomässigt problem. Det råder dock inga tvivel om att något stör vad du känner eller vad du säger.

Det är dags att agera – du tjänar inget på att beröva dig njutning i livet! Håll inte tillbaka dina känslor! Fortsätt framåt så kommer du se att dina händer och fötter från och med nu inte kommer att vara iskalla trots att det är 32 grader ute.

Hur kan man i övrigt undvika kalla händer och fötter?

Om ditt problem är cirkulationen kan du dra nytta av följande behandlingar:

Ingefära

Ingefära kan öka cirkulationen

Ingefära snabbar upp ämnesomsättningen och förebygger generellt att din mage blir upprörd, samtidigt som den förbättrar blodcirkulationen, lindrar muskelsmärtor och höjer din kroppstemperatur.

Drick ett te gjort på:

  • 1 tesked riven ingefära
  • 250 ml kokande vatten

Kanel

Kanel har förmågan att värma magen och lindra smärta samt matsmältningsproblem. Kryddan höjer även kroppstemperaturen, förbättrar blodflödet, lindrar smärta och värmer händer och fötter.

Strö lite malen kanel i ditt kaffe, i grädde, desserter…

Ginkgo biloba

Det här är ett utmärkt kärlvidgande medel som stimulerar cirkulation i lemmarna och förbättrar den mentala klarheten. Du kan ta det i kapselform, vilket kan hittas i hälsokostbutiker.

Glöm inte att även ägna dig åt vissa övningar för att hålla händer och fötter i rörelse. Se till att inte hålla samma position för länge. En bra teknik är att periodvis rotera handleder och vrister samtidigt som du viftar på fingrar och tår.

Gongko stimulerar cirkulation i kalla händer och fötter

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.