Livsmedel som hjälper dig att öka din ämnesomsättning

Livsmedel som hjälper dig att öka din ämnesomsättning
Eliana Delgado Villanueva

Granskad och godkänd av nutritionist Eliana Delgado Villanueva.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

En långsam ämnesomsättning är ett av våra vanligaste problemtillstånd, och ett som också oftast går oupptäckt. Det kännetecknas av att en persons kropp förbrukar mindre kalorier i vila än vad som är normalt. Det är också känt som “basal ämnesomsättning”, vilket betyder att bara en liten mängd energi förbrukas hos en person i vilotillstånd.

Några av de faktorer som kan ligga bakom din långsamma ämnesomsättning är:

  • Hypotyreos, vilket är en hormonell sjukdom
  • En stillasittande livsstil, som kännetecknas av brist på motion eller fysisk aktivitet
  • En oönskad effekt av en diet som är alltför strikt, vilket gör att ämnesomsättningen förändras

Det är också viktigt att du upptäcker de möjliga konsekvenserna av detta tillstånd. Det första vi rekommenderar är dock att du äter naturliga produkter som kan hjälpa till att påskynda din ämnesomsättning.

vikt-2
Din kropp förbränner inte fett som den normalt borde när du har en långsam ämnesomsättning. Detta fett ackumuleras i kroppen tills du blir överviktig. Det är därför vissa säger att allt gör dem feta, även om de äter lite eller har en livsstil som liknar andras som inte lätt går upp i vikt. Därför bör du försöka utesluta en långsam ämnesomsättning genom en diagnos hos din läkare.

Att gå ner i vikt när du har en långsam ämnesomsättning är mycket svårt, men inte omöjligt. Du bör också vara medveten om att en strikt diet, med andra ord en som har mycket lite kalorier, inte alltid är det bästa alternativet om du har en långsam ämnesomsättning, eftersom resultaten kan vara deprimerande. De flesta som underkastar sig dessa mirakeldieter går inte ner i vikt i proportion till vad de (inte) äter.

Men oroa dig inte! Nedan kommer vi rekommendera några steg du kan följa.

Drick mycket vatten

Att dricka vatten accelererar din ämnesomsättning

Nyligen genomförda studier har visat att att dricka vatten är en av de saker som mest accelererar din ämnesomsättning och viktminskning. Det hjälper också till att eliminera toxiner och salt från din kropp, och det är även aptitnedsättande. Med andra ord kan vatten hjälpa dig att känna dig mätt, vilket gör att du tydligt kan skilja mellan hunger och törst.

Grönt te ökar din ämnesomsättning

Grönt te snabbar upp viktminskning

Grönt te är verkligen fantastiskt. Det har visat sig öka ämnesomsättningen och snabbar även upp viktminskning. Dessutom innehåller det cancermotverkande egenskaper och är bra för din hälsa. Det är många som dricker grönt te med målet att få den perfekta vikten.

Soppa

Du kan bränna fett snabbare om du äter soppa

Soppa (särskilt grönsakssoppa) är en av de mest mättande, läckra och näringsrika livsmedlen tack vare kombinationen av vätskor och fasta ämnen. Du kan äta mindre och bränna fett snabbare om du äter soppa som förrätt i stället för en tallrik med fast föda.

Päron och äpplen ökar din ämnesomsättning

Ät frukt varje dag

Överviktiga som äter 3 äpplen eller små päron om dagen tenderar att gå ner mer vikt vid en lågkaloridiet. Det är därför viktigt att du äter frukt varje dag. Du kan då kan lugna suget efter godis eller socker naturligt genom att äta frukt som är fiberrika och har få kalorier.

Vi hoppas att du kan använda våra tips och råd på bästa sätt för din hälsa. Det är viktigt att du kommer ihåg att balansera alla olika aspekter av ditt liv. Håll en bra rutin med balanserad kost och regelbunden motion!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Rothenberg DO, Zhou C, Zhang L. A Review on the Weight-Loss Effects of Oxidized Tea Polyphenols. Molecules. 2018 May 14;23(5):1176. doi: 10.3390/molecules23051176. PMID: 29758009; PMCID: PMC6099746.
  • Warrilow A, Mellor D, McKune A, Pumpa K. Dietary fat, fibre, satiation, and satiety-a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr. 2019 Mar;73(3):333-344. doi: 10.1038/s41430-018-0295-7. Epub 2018 Aug 30. PMID: 30166637.
  • Beukema M, Faas MM, de Vos P. The effects of different dietary fiber pectin structures on the gastrointestinal immune barrier: impact via gut microbiota and direct effects on immune cells. Exp Mol Med. 2020 Sep;52(9):1364-1376. doi: 10.1038/s12276-020-0449-2. Epub 2020 Sep 10. PMID: 32908213.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.