Livsmedel som ökar ämnesomsättningen

Livsmedel som ökar ämnesomsättningen
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Skriven och verifierad av Kirurg Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

En person med långsam ämnesomsättning löper stor sannolikhet för att lätt gå upp i vikt eftersom det är detta som styr över hur kalorier förbränns. Har man detta problem kan det vara viktigt att få hjälp för att öka sin ämnesomsättning. Idag berättar vi därför om 7 livsmedel som ökar ämnesomsättningen.

Vill du öka ämnesomsättningen, kan du använda dig av diverse naturliga verktyg som är väldigt effektiva. Dessa är bland annat att få tillräcklig vila, träna regelbundet och även att veta hur du sätter ihop en hälsosam kost. Om denna hälsosamma kost innehåller livsmedel som har förmågan att naturligt öka ämnesomsättningen, har du god hjälp på vägen.

7 Livsmedel som ökar ämnesomsättningen naturligt

När din ämnesomsättning är väldigt långsam används mindre energi än vad som konsumeras, vilket resulterar i att det samlas mer fett i kroppen, vilket i sin tur ökar din vikt. För att hålla en god balans kan du hjälpa till att öka din ämnesomsättning naturligt med hjälp av vissa typer av livsmedel. Här kommer några av dem:

Chilifrukter

Tack vare deras höga halter av kapsaicin är chilifrukter perfekta livsmedel som ökar ämnesomsättningen, vilket hjälper till att förbättra konsumtionen och förbränningen av kalorier, som i sin tur minskar mängden fett i kroppen. De kan även få dig att känna dig mindre hungrig mellan måltider.

Kaffe och grönt te

Grönt te är ett livsmedel som ökar ämnesomsättningen

Kaffe och te är också livsmedel som ökar ämnesomsättningen, så drick gärna fyra koppar kaffe eller te under dagen. Effekten beror på mängden antioxidanter som man får av den dagliga konsumtionen av dessa drycker.

Kronärtskocka

Kronärtskocka har en ingrediens vid namn inulin, som är en kolhydrat med uppgift att kontrollera mängden ghrelin som kroppen producerar. Ghrelin är hormonet som gör så att du känner dig hungrig, så en minskning av detta gör att du känner dig mätt och belåten. Om du inte känner dig hungrig bränner din kropp fler kalorier.

Ingefära

Ingefära hjälper till vid viktnedgång

På grund av mängden antioxidanter såväl som andra substanser som är viktiga för kroppen har ingefära förmågan att öka din ämnesomsättning och känslan av mättnad, vilket gör att du inte känner behovet av att äta hela tiden. Det är viktigt om du vill gå ner i vikt och hålla den under kontroll.

Valnötter och fisk

Valnötter och fisk är stora källor till omega 3-fettsyror, vilka hjälper till att reducera nivåerna av hormonet som kallas leptin. Låga nivåer av detta hormon har visat sig öka ämnesomsättningen och därigenom öka förbränningen av kalorier.

Päron och äpplen

Ät päron varje dag

Dessa frukter har förmågan att hjälpa dig förbränna fett, vilket hjälper dig att nå en hälsosam vikt. Ät gärna dessa frukter varje dag genom att till exempel ha dem som tilltugg till dina måltider. Då har du tagit ett bra steg för att ta hand om din vikt och, förstås, din hälsa.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.