Mat som stillar hungern utan viktökning

Mat som stillar hungern utan viktökning

Senaste uppdateringen: 04 oktober, 2018

Vissa lider av en kontinuerlig känsla av att de måste stilla hungern, utan att någonsin känna sig tillfredsställda eller mätta. Trots att detta kan bero på ålder, förbränning och hur aktiv en person är, finns det mat som ger oss större mättnadskänsla utan att vi behöver konsumera dem i stora mängder.

Det är viktigt att betona att en balanserad diet generellt sett är mycket mer mättande än en diet som är rik på fett och socker. Vi ska även peka ut vilka livsmedel som är mer mättande och hjälpa dig eliminera hungern utan att gå upp i vikt.

Frukter och grönsaker som stillar hungern

Frukter och grönsaker, speciellt råa, hjälper till att eliminera hungern och nära kroppen med vitaminer och mineraler. De är även låga i kalorier. Kombinationen av fibrer och vatten fyller enkelt magen och hjälper till att lösa de tillfällen när du känner dig sugen på något.

Ett bra alternativ är att göra fruktsmoothies genom att mixa frukt med vatten. Du kan även söta dem med lite stevia om frukterna själva inte är söta. Grönsaksjuice är å andra sidan inte särskilt tillfredsställande eftersom de i de flesta fall inte har samma mängd fibrer som frukt har.

Gazpacho är ytterligare ett nyttigt alternativ – en smoothie eller soppa som görs av grönsaker (tomat, pepparfrukter, gurka…) som måste drickas osilad så att de naturliga fibrerna finns kvar.

Grönsaker i skål

“Hela” livsmedel

Majoriteten av allt mjöl och spannmål som konsumeras i dagsläget är raffinerade, vilket betyder att fibrerna har extraherats från dem. Att äta hela livsmedel är mer mättande och även mer fördelaktigt för kroppen. Välj fullkornsprodukter när det kommer till ris, bröd och mjöl.

Välj fullkornsris

Agar agar

Agar agar är ett sjögräs som hjälper till binda mat eftersom det agerar som ett gelatin. Detta sjögräs är väldigt mättande och agerar som ett tjockgörande medel i magen. När det når magen och blandas med magsyrorna ökar det i storlek och höjer mättnadskänslan. Det är även väldigt rensande och hjälper till att ta bort gifter samt förbättra tarmfunktionerna, vilket förebygger förstoppning.

Det kan användas i soppor eller grytor och kan även användas för att göra desserter, som gelatin, med fruktjuice eller grönsaksdrycker.

Agar agar är som gelatin

Baljväxter

Baljväxter konsumerades i uråldriga tider regelbundet men har idag glömts bort lite. De är dock fortfarande utmärkta livsmedel rika på protein, vilket är anledningen till att de utan svårigheter kan användas som huvudrätt till varje måltid tillsammans med grönsaker eller spannmål. Till skillnad från animaliskt protein så är de rika i fibrer. Om du äter dem regelbundet kan du enkelt få bra tarmfunktion.

Om du tenderar att ha dålig matsmältning kan du koka dem i lite kummin, curry och fänkål. Blanda inte med några andra livsmedel. Du kan även äta dem som en puré.

Ett uråldrigt botemedel

Du kan även förbereda en mycket mättande blandning genom att mala ner och blanda lika delar linfrö, vetegroddar och psyllium (en medicinalväxt som används som ett naturligt laxermedel). Ta en eller två skedar av blandningen blandat med ett glas vatten 10-15 minuter innan varje måltid. Du kommer snabbt märka att du inte längre känner behovet av att äta lika mycket.

Vatten

Törst misstas ofta för hunger och ibland kan du till och med uppleva “emotionell hunger” eller helt enkelt behovet att ha något i munnen. Vid dessa tillfällen så finns det inget bättre än att dricka två glas vatten. Varje gång du känner dig hungrig så ska du faktiskt dricka ett glas vatten. Om du fortfarande är hungrig efter fem minuter så kan du äta något.

Det är viktigt att du dricker varmt vatten och undviker att dricka väldigt kallt vatten, eftersom detta kan leda till problem med matsmältningen.

Tugga maten väl

Vi får inte glömma att tala om vikten av att tugga din mat väl eftersom detta hjälper till att göra dig mätt. Hunger håller i sig i runt 20 minuter efter att du börjat äta. Om du tuggar din mat väl så kommer du inte behöva äta lika mycket mat och du kommer även få det lättare att smälta det du har ätit.

Foton från Food Thinkers, hedonistin och sweetbeetandgreenbean.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.