Hur du bereder sammandragande medel hemma

04 oktober, 2019
Ett av de bästa sammandragande medlen för personer med oljig hud är solrosolja. Den hjälper till att minska oljan och fräschar samtidigt upp ansiktet.

Adstringerande medel, eller sammandragande medel, har kapaciteten att förnya och ge nytt liv åt din hud samtidigt som de minskar porer, olja på huden och trötthetstecken. Om du verkligen vill ha ett vackert och skinande ansikte bör du inte tveka att prova följande hemgjorda sammandragande medel.

Recept på hemgjorda sammandragande medel

Sammandragande medel från äpplen

Ingredienserna som behövs för detta medel är 6 cl äppeljuice, 2 matskedar vodka (30 ml) och 2 matskedar trollhassel. Om du inte vill använda vodka kan du lägga till ytterligare 2 matskedar trollhassel. Blanda väl och applicera med tops på ansiktet.

Sammandragande medel från salvia

Gör ett avkok på denna växt med en näve salviablad och 25 cl vatten. Täck över och låt svalna, varpå du silar och dränker en tops i blandningen. Använd små cirkelrörelser för att applicera det på huden. Ta inte bort det förrän det absorberats helt.

Salvia som te

Citron

Citroner har många fördelaktiga egenskaper för att ta bort skönhetsfläckar på huden och samtidigt stänga porerna. Du behöver bara blanda saften från en halv citron i lite vatten. Applicera med tops och tvätta med kallt vatten efteråt.

Detta är ett utmärkt recept för män efter att de rakat sig, eftersom det desinfekterar och skyddar huden. Använd dock inte detta trick på dagen eller utsätt huden för sol efteråt, eftersom citron har en tendens att ge huden fläckar om den utsätts för solljus. Det är bättre att genomföra denna behandling på kvällen eller dagar när du inte planerar att gå ut.

Gurka

Gurka är en av de mest välanvända ingredienserna i kosmetika och skönhetsprodukter, detta tack vare dess fantastiska egenskaper. Den är väldigt fördelaktig för hudhälsan. Skär ett par skivor gurka, så kall som möjligt, och placera på ditt ansikte. Du kan även placera dem över ögonen. Låt dem verka i en halvtimme. Perfekt för att slappna av efter en stressig dag.

Hallon

Hallonte har många fördelar som ingen kvinna bör missa. Du kan köpa det i tepåsar eller till och med bereda det med hjälp av några hallon och blad. Täck och låt svalna, varpå du silar och dränker en tops i det. Gnugga lätt över ansiktet tills det har absorberats helt.

Hallon

Persikor

Denna väldigt utsökta frukt är även bra för din hudhälsa. Skär helt enkelt en bit av den färska frukten och gnugga mot ansiktet. Låt saften verka i 20 minuter och tvätta sedan av med varmt vatten. Du kommer åtnjuta fastare och mjukare hud på nolltid.

Vinäger

Ingredienserna för detta recept är 30 ml äppelcidervinäger, en huvudvärkstablett och varmt vatten. Blanda allt väl och dränk sedan en tops i blandningen. Blöt ansiktet med den och låt sedan torka.

Papaya

För detta recept behöver du en skiva papaya, en matsked rosenvatten och en matsked äkta honung. Precis som persika är papaya en naturlig exfoliant som samtidigt förnyar huden. Honung är antiseptiskt och en utmärkt fuktgivare, medan rosenvatten saktar ner hudens åldrande.

Mosa papayan tills den har en puréliknande textur och blanda med resten av ingredienserna. Förvara i kylskåpet och låt svalna. Senare applicerar du med två fingrar två gånger dagligen (morgon och kväll), och låter det verka i max fem minuter. Skölj med varmt vatten.

Sammandragande medel från frukter

Ingredienserna du behöver för detta recept på ett sammandragande medel för oljig hud är en bit ananas, ett halvt rött äpple, fem gröna vindruvor, fyra matskedar kamomillte och fyra matskedar rosenvatten. Lägg frukterna i mixern (endast ananasen ska skalas), lägg till rosenvattnet, blanda väl och tillsätt sedan kamomillteet.

Dränk en bomullstuss i blandningen och applicera på ansiktet med cirkelmassage. Låt verka i fem minuter och skölj sedan bort med varmt vatten.

Fruktsallad

Sammandragande medel från frukter (ytterligare recept)

Ingredienserna du behöver i detta fall är fyra citroner, två apelsiner, en gurka, två äpplen, fyra matskedar “vit” alkohol och fyra matskedar rosenvatten.

Extrahera saften från citrusfrukterna, skala gurkan och äpplena. Blanda alla frukter i mixern och tillsätt alkohol samt rosenvatten. När det blir en jämn kräm häller du den i en steriliserad glasflaska. Placera den  i kylen i två timmar. Efter detta skakar du och applicerar den på huden. Låt sitta i 15 minuter och skölj sedan med varmt vatten.

Sammandragande medel från solrosolja

Detta recept rekommenderas för personer med oljig hud. Du behöver ett halvt glas vatten (1 1/4 dl), ett halvt glas vitvinsvinäger och en matsked solrosolja. Koka vattnet och lägg till vinägern tillsammans med oljan. Skaka väl så att den blandas.

Den är perfekt att använda för djup rengöring av huden. Den friskar upp ansiktet och tar bort oljor.

Olja på sked

Mynta

Mal ner en matsked myntablad med en mortel. Placera i en skål och lägg till 25 cl kokande vatten. Låt stå i tio minuter och sila sedan. Applicera på ansiktet när det svalnat med hjälp av en bomullstuss.

Rölleka

Placera 25 gram röllekeblommor och blad i en skål. Häll i en halv liter kokande vatten. Täck över och låt stå i några timmar. Sila det sedan och applicera på ansiktet med en bomullstuss.

Egenskaperna hos rölleka liknar de hos mynta och är utmärkta för ansiktet.

Tomat

Tomat för huden

Placera 150 gram mogna, skalade tomater i en glasburk med tättslutande lock tillsammans med 30 gram glycerin. Applicera detta på ansiktet som om det vore en mask. När du nu har lite förberett kan du förvara det i kylen och bjuda in dina vänner på en spadag.

  • Radulescu V, Chiliment S, Oprea E. Capillary gas chromatography-mass spectrometry of volatile and semi-volatile compounds of Salvia officinalis. J Chromatogr. 2004;1027:121–6
  • Dhanavade, M. et al. Study antimicrobial activity of lemon (Citrus lemon L.) peel extract. British Journal of pharmacology and Toxicology 2.3, 119-122 (2011)
  • Raaz K. Mahesshwari, Et Al. Internation Journal of Chemistry and Pharmaceutical Sciences. Invigirating Efficacy of Cucumis Sativas for Healthcare and Radiance. (2014).

pharmaresearchlibrary.com/wp-content/uploads/2014/04/IJCPS2001.pdf

  • Aravind. G, Et Al. Journal of Medicinal Plants Studies Vol. 1 No. 1 (2013). Traditional and Medicinal Uses of Carica papaya.

plantsjournal.com/vol1Issue1/Issue_jan_2013/2.pdf