Har du bekymmer som håller dig vaken? 6 tips för att hantera det

En av de vanligaste orsakerna till sömnlöshet är att oro och bekymmer håller dig vaken. Ju längre vi ligger och försöker komma till ro, desto mer hindrar tankarna oss från att somna. Här är några tips som hjälper dig dessa besvärliga nätter.
Har du bekymmer som håller dig vaken? 6 tips för att hantera det

Senaste uppdateringen: 01 juli, 2022

De flesta av oss har upplevt sömnproblem någon gång i livet. Detta gäller särskilt när sinnet är belamrat med tankar som skapar oro, ångest, rädsla och stress. Därför ska vi idag berätta vad du ska göra när du har bekymmer som håller dig vaken.

Det är inte ovanligt att känslor hindrar oss från att somna. Deras funktion är att hålla oss alerta och redo att möta hot eller undvika faror. Omständigheterna som försätter oss i detta tillstånd är vanligtvis förknippade med ekonomiska problem, arbetssituationer, familje- och hälsofrågor.

Samtidigt är det värsta med detta problem att det att inte kunna sova för att man har bekymmer, ger upphov till ännu mer oro. Detta orsakar en ond cirkel. Det har visat sig att denna dynamik på sikt orsakar allvarliga hälsoproblem, vilket är varför det är viktigt att man tar itu med det i tid.

Tips för att distrahera dig själv när du har bekymmer som håller dig vaken

Låt oss titta på 6 användbara tips för när du har bekymmer som hindrar dig från att komma till ro och somna. Du kan prova något av dem eller kombinera flera av dem, beroende på dina behov och smak.

1. Följ ett schema om du har du bekymmer som håller dig vaken

Försök att följa ett konsekvent schema. Ett vanligt misstag som stör vilans rytm är att vara uppe länge och gå upp sent på helgen; sedan försöker man att gå och lägga sig vid samma vanliga tid på söndagskvällen.

Helst ska du gå och lägga dig tidigt och gå upp tidigt. Försök att följa detta schema. På så sätt vänjer du kroppen vid det och den förbereder sig själv för att sova när det är dags.

bekymmer håller dig vaken
Ständiga förändringar i din sömnrutin är inte gynnsamma. De gör att det blir svårare att vakna i tid för att gå till jobbet varje dag.

2. Skriv ner dina tankar innan du går och lägger dig

Ett sätt att få bort oroande tankar ur huvudet är att skriva ner dem. Att utföra denna aktivitet några minuter innan du går och lägger dig kan hjälpa till att skapa lättnad och förhindra att du vaknar upp under natten.

Du kan föra en orosdagbok där du skriver ner alla situationer som oroar dig. Studier visar att denna teknik kan vara effektiv för att hantera stress och ångest.

Skriv bara ner vilka bekymmer du har. Gå sedan också igenom dina anteckningar efter några dagar och fråga dig själv om det som oroade dig verkligen hände. Med tiden kommer du att märka att de flesta av dessa bekymmer och problem inte var så allvarliga.

3. Om du har bekymmer som håller dig vaken, gå upp ur sängen

Även om det kan verka kontraintuitivt, så ju längre tid du ligger och försöker somna, desto mindre chans har du att lyckas göra det. För, som du kanske har märkt, ger det mer ångest att ligga i sängen och försöka sova utan att lyckas.

Dessutom kommer ditt sinne att börja associera sängen med denna störande situation. Det gör att du minns den obehagliga upplevelsen nästa gång du går och lägger dig.

I dessa fall är det bäst att gå upp, lämna rummet och utföra en annan aktivitet tills du börjar känna dig trött. Undvik att göra saker som piggar upp dig, som träning, hushållssysslor eller arbete. Istället kan du bläddra i en tidning, färglägga mandalas, sticka, meditera och andra liknande aktiviteter.

4. Undvik att använda elektroniska enheter före sänggåendet

Timmarna innan du går och lägger dig, undvik att utsätta dig för ljuset från skärmar på elektroniska enheter (mobiltelefoner, datorer, surfplattor). Speciellt om du har en tendens att ligga vaken på grund av dina tankar och bekymmer.

Det finns bevis för att ljuset från dessa enheter förändrar biologiska rytmer och utsöndringen av melatonin, som är det hormon som är ansvarigt för att reglera våra cykler av sömn och vakenhet.

5. Använd dig av avslappningstekniker när du har bekymmer som håller dig vaken

Varje dag bör du avsätta en liten en stund för att koppla av. Det här är viktigt, så låt dig inte hoppa över det för att du känner att du är för upptagen för det.

Om du verkligen tror att du inte har tid för att göra det, är ditt behov av några minuter för dig själv i själva verket ännu mer akut. Detta behöver inte ta mer än 20 minuter. Det viktiga är att du gör det till en vana.

Använd dig av tekniker som meditation, progressiv muskelavslappning, yoga, guidad visualisering eller djupandningsövningar. Utför dem under dagen och när det är svårt för dig att somna på grund av oro och tankar som surrar.

Det är viktigt att du inte slutar med det när du börjar sova bättre. De är nämligen också sätt att förebygga sömnlöshet och ångest.

6. Öva på tacksamhet innan du går och lägger dig

När du går och lägger dig, istället för att fokusera på alla negativa saker som orsakar ångest i ditt liv, tänk på det goda som omger dig, hur litet det än kan vara, och var tacksam för det. Det är bevisat att tacksamhet ökar välbefinnandet och tillfredsställelsen med vår tillvaro.

Du kan vara tacksam för så enkla saker som att ha en skön säng, gott kaffe på morgonen eller att ha tagit ett avkopplande bad. Att komma ihåg dessa stunder och vara tacksam för dem kan hjälpa dig att sova bättre. Bland annat denna studie från 2009 visar att människor som konsekvent odlar tacksamhet har bättre och längre sömn.

kvinna håller händer över hjärtat
Om du kan avsätta en liten tid till meditation innan du går och lägger dig, kanske du kan släppa dina bekymmer och få en mer vilsam sömn.

När ska du kontakta en professionell om du har bekymmer som håller dig vaken?

Sömnbrist, förvärrad av ångest, ökar risken för allvarliga komplikationer som påverkar hälsan och det allmänna välbefinnandet, som följande:

  • Hjärt- och kärlsjukdomar
  • Fetma
  • Diabetes
  • Kognitiva försämringar
  • Muskelskakningar och kramper

Som sagt, om dina bekymmer har hållit dig vaken i flera nätter, kontakta en specialist. Vänta inte tills situationen blir värre.

Att få professionella råd hjälper till att identifiera de bakomliggande orsakerna och tillämpa den mest effektiva behandlingen för fallet. Du kan gå din vanliga läkare, en specialist på sömnstörningar eller en psykoterapeut.

God sömn är en hörnsten för hälsa och välbefinnande

Sömnproblem ska inte underskattas. När de inträffar är det avgörande att du vidtar nödvändiga åtgärder för att återställa vilan.

Ett sätt att göra detta är genom att implementera tipsen vi just har tagit upp. Men om problemet kvarstår är det bäst att kontakta en professionell. Sömnlöshet kan vara en indikator på andra allvarligare problem, som ångestsyndrom eller depression.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.