Hur du sparar pengar på din värmeräkning

Vet du hur du ska spara pengar på din värmeräkning? Vi berättar vad du kan göra för att undvika att bli negativt överraskad av dina el- och värmeräkningar på vintern!
Hur du sparar pengar på din värmeräkning

Skriven av Ana Luzardo

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Det finns många olika system för att värma upp våra hem. De går på högvarv under vintern, särskilt på mycket kalla platser. Och det kan göra att du kan undra hur du sparar pengar på din värmeräkning och håller nere kostnaderna under vinterperioden.

Uppvärmning är nödvändigt i kallare klimat och i genomsnitt 67% av den totala energiförbrukningen i ett hem går till för uppvärmning och varmvatten. Så för att minska dina räkningar och hjälpa miljön måste du lära dig hur du kan värma upp ditt hus så effektivt som möjligt.

Ska jag stänga av värmen när den inte används eller hålla en konstant temperatur?

Att stänga av värmesystemet slösar mer än att lämna det på. När du stänger av och sedan slår på måste elementen starta om hela processen igen och detta använder mer energi.

Det vi rekommenderar är att lämna det vid en konstant temperatur och bara stänger av det när du måste lämna huset i många timmar, t.ex. när du går till jobbet. Du kan också stänga av värmen när du går och lägger dig, eftersom en temperatur mellan 15 och 18 grader °C är tillräckligt hög för vila.

Fortsätt läsa mer i den här artikeln:  Klimatförändringar kan minska antalet födda pojkar

8 tips för hur du sparar pengar på din värmeräkning

Du kan lära dig hur du sparar pengar på din värmeräkning så att du slipper bli stressad av din el- eller uppvärmningsräkning. Vi ger dig 8 tips för att hålla dig varm hela vintern utan att förstöra familjens ekonomi.

1. Dra nytta av solljus

Solen kan vara användbar även på vintern. Håll persiennerna öppna under dagen så att möbler och golv kan absorbera värmen.

När solen går ner rullar du ner persiennerna eller drar för gardinerna för att hålla värmen inne. Förutom att generera värme ger detta också ljus och förhindrar att du behöver tända lampor och lägga till en extra kostnad genom detta.

öppet fönster
Använd gardiner och persienner för att spara pengar på din värmeräkning

Om du inte har tjocka glas i dina fönster rekommenderar vi att du använder gardiner och persienner. Dessa fungerar som ett slags täcke eller en barriär mot kylan som kan tränga in där.

Glas tenderar att förlora värme mycket snabbt, så bästa är att använda denna teknik på natten.

3. Installera ett värmeisoleringssystem i dina fönster

Värmeisolering är definierat som förmågan att styra värmeöverföringen när den inte får överskrida vissa gränsvärden. Så i dessa fall rekommenderar man att husägaren installera isolering. Du kan göra det hemma i din bostad med vissa material, till exempel bubbelplast.

För att använda denna plast som isolering, skär en bit i samma storlek som fönstret. Applicera ett tunt lager vatten på glaset med en sprayflaska och klistra sedan fast plasten med bubblorna vända mot dig. Vattnet får plasten att fästa vid fönstret.

4. Installera en termostat för att spara pengar på din värmeräkning

En termostat är en enhet som låter dig automatiskt reglera temperaturen på en värmekälla och alltid hålla en konstant temperatur med liten variation.

Nu för tiden finns det programmerbara och digitala termostater på marknaden och de kan hålla temperaturen på olika nivåer, beroende på tid på dagen.

5. Täck inte över dina element

Placera inte möbler eller kläder ovanpå element eller värmesystem. Detta får hela mekanismen att arbeta hårdare och använda mer energi.

6. Underhåll ditt värmesystem

Förutom att förlänga värmesystemets livslängd, sparar rätt underhåll också pengar eftersom det ökar värmepannans prestandan. Det kan minska energiförbrukningen mellan 10% och 20%.

7. Undvik att värma upp tomma utrymmen så sparar du pengar på din värmeräkning

Om möjligt, värm bara upp de rum i bostaden som ni vistas i. Det är helt onödigt att hålla en hög temperatur i rum som ni inte använder. Om du använder mindre värme spenderar du mindre pengar och kan spara pengar på din värmeräkning.

8. Köp ett system som garanterar energieffektivitet

Energieffektivitet avser hur mycket energi en enhet förbrukar. Det finns en skala för att bestämma en enhets förmåga att utföra alla dess funktioner med lägsta möjliga energiförbrukning:

  • Mycket effektiv förbrukning: A +++, A ++ och A +
  • Måttligt effektiv förbrukning: A och B
  • Mindre effektiv förbrukning: C och D
spara pengar på din värmeräkning
Klassificeringen för energiförbrukning av apparater är användbar när det gäller inköp.

Läs också den här artikeln: Kan man vara allergisk mot elektricitet?

Du bör spara pengar på din värmeräkning för att ta hand om miljön

Vi rekommenderar att du letar efter en enhet som uppfyller kraven för effektiv förbrukning, vilket hjälper till att minska din faktura till ett minimum. Dessa apparater är vanligtvis lite dyrare än de som använder mer elektricitet, men i längden kommer du som regel att spara en stor summa pengar på dem.

Om du har möjlighet att investera i ett värmesystem som är effektivt och minskar din påverkan på miljön är det av yttersta vikt du gör det.

Slutligen är andra sätt att spara pengar på din värmeräkning att bara använda varmt vatten när du duschar som alternativ till att fylla hela badkaret. Stäng också av kranen när du inte använder vattnet. Kom ihåg att detta inte bara minskar kostnaderna utan också minskar din miljöpåverkan.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.