Hur du väljer rätt gardiner för ditt hem

Gardiner är en viktig och populär detalj när du inreder ditt hem, både som insynsskydd och för att ge stämning. Därför kommer det hela tiden nya och fler stilar att välja mellan. Men hur vet du vilka som är rätt gardiner för just ditt hem?
Hur du väljer rätt gardiner för ditt hem

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vi är många som ägnar stor omsorg åt att planera, analysera och välja alla inredningsdetaljer till våra hem. Dessa är viktiga aspekter för att skapa ett utrymme som passar vår personliga smak. Den här processen inkluderar naturligtvis att välja rätt gardiner.

Gardiner har specifika funktioner, bland annat att göra rummet trevligare. Mångfalden av stilar gör att de också kan användas för att skapa kombinationer, matcha med andra tillbehör och framhäva färger och detaljer. Man kan även använda gardiner för att fokusera besökarnas uppmärksamhet.

Att välja rätt gardiner är också viktigt för att skydda mot solljus som kan skina in genom fönstren och påverka komforten, särskilt när mörker är nödvändigt för att till exempel kunna sova gott. De är en utmärkt detalj är du vill skapa lugn, avskildhet och trygghet.

Tips för att välja rätt gardiner

Eftersom det är ett så pass viktigt element för heminredningen kan vi se att det finns mer och mer variation i gardinstilarna på marknaden.

På grund av detta är det viktigt att notera att det är bäst att inte hänfalla åt att köpa någonting bara för sakens skull. Ta istället tid på dig att analysera och överväga alla avgörande faktorer.

Här är några tips för att göra rätt val!

1. Bestäm gardinens huvudsyfte

För att välja rätt gardiner måste du tänka på huvuduppgiften för detta nya element. Det kan nämligen finnas olika mål:

  • Expandera inredningen och bevara en stil. Det vill säga att få gardinen att förstärka idén om ett modernt, traditionellt eller rustikt utrymme.
  • Framhäv en viss del av utrymmet.
  • Som ett sätt att modifiera belysningen i ett rum.
  • Stänga ute ljuset i ett utrymme som är för ljust och otrivsamt.
  • Hjälpa till att upprätthålla eller reglera rummets temperatur.

En annan viktig sak att tänka på är att inte alla gardiner i huset måste vara likadana, eftersom det kan finnas olika behov i varje utrymme.

blå och vita gardiner
En primär funktion med gardiner är att reglera ljuset som kommer in i ett utrymme.

2. Mät noga för att köpa rätt gardiner

Innan du köper gardiner måste du mäta dina fönster noga. Detta steg bör man aldrig hoppa över. På så sätt kommer gardinerna att täcka allt glas, du kan få den look du eftersträvar och gardinerna kommer att passa dina behov.

Samtidigt, genom att känna till måtten, kan du också köpa rätt gardinstänger för att hänga upp gardinerna. Ibland glömmer man bort den här aspekten, men det är viktigt att undvika att köpa stänger som är för korta eller inte starka nog.

3. Val av färg

Att välja färg är en av de viktigaste punkterna när man väljer rätt gardiner för sitt hem, eftersom det är en mycket tongivande faktor som kan hjälpa till att framhäva utrymmet eller tvärt om förstöra dess harmoni.

För att göra ett bra val rekommenderar vi att du väljer en färgton som ligger inom samma område som väggar, soffor eller kuddar. Faktum är att du gärna kan använda samma färg som väggarna när du vill att allt ska kopplas ihop som en helhet.

Ett annat alternativ är också att välja en färg som står i kontrast till färgen på väggarna och möblerna, för att skapa en tilltalande illusion för ögonen. Det här alternativet kan vara mycket lyckat så länge som du väljer rätt kombinationer.

4. Välj rätt stil på dina gardiner

Det finns flera typer av gardiner, med olika tyger och texturer. Var och en av dem passar olika behov. Därför är det viktigt att du gör dig väl bekant med dem för att få ett matchande resultat:

  • Silkestyger är lämpligast när dekorationen prioriteras. Denna typ av gardin ger en touch av elegans och modernitet.
  • Bomull är perfekt för att dekorera samtidigt som detta material erbjuder en mer naturlig stil. Det är också ett bra alternativ om du vill hjälpa till att bibehålla eller höja temperaturen inomhus.
  • Genomskinliga, tunna tyger är ett bra val för när du vill släppa in solljus i rummet, men samtidigt bibehålla integriteten och säkerheten. Denna typ av gardiner använder man ofta i sovrum under dagtid.
  • Tjocka tyger, som sammet, kan vara perfekta i sovrum, särskilt eftersom att dessa gardiner inte släpper in ljus på natten och hjälper dig att sova gott. Du kan hänga upp dessa tyger framför en genomskinlig gardin så att rummet inte är mörklagt hela tiden.

5. Definiera en bra höjd och placering för gardinerna

Du bör ta hänsyn till att gardinen i möjligaste mån ska installeras på relativt hög höjd. Det är bäst att hänga dem nära taket för att skapa en känsla av rymd och utrymme i hela rummet.

Gardinerna bör aldrig vara korta, för estetiskt ser detta inte bra ut. Samtidigt, som ett resultat av det tomma utrymmet, kan eventuellt störande och intensivt ljus komma in vilket kan skapa obehag.

Vi rekommenderar att dina gardiner når precis ner till golvet. Du kan till och med tillåta lite extra längd för att få fönstret att se större och modernare ut.

rätt gardiner
Det är viktigt att välja rätt storlek på dina gardiner. Det bästa är att de når hela vägen ner till golvet.

Vi tror att du kommer att uppskatta den här artikeln: Piffa upp hemmet och må bättre i kropp och själ

Planera och välj rätt gardiner för ditt hem

Du bör aldrig improvisera med måtten, för det kan leda till att du köper en gardin som inte uppfyller kraven på bredd och längd.

Om du vill testa en mer vågad stil kan du köpa gardiner med tryck. Försök dock helst att undvika ett överflöd av former och mönster som överbelastar utrymmet.

Om det finns många texturer i rummet rekommenderar vi att du använder enkla gardiner för att få ihop och balansera utrymmet. Som du kanske inser så hänger det på rummet ifall din gardin kommer att passa in, och kunna skapa en sammanhängande kombination eller inte.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Madrigal J. Guía práctica de interiorismo y decoración [Internet]. Puerto Rico: OBRAPROPIA; 2012. [citado 23 de febrero de 2021]

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.