Piffa upp hemmet och må bättre i kropp och själ

Du kanske inte tror det, men håller du ditt hem rent och städat är det inte bra bara för att förebygga skadliga mikroorganismer, utan det hjälper dig också att må mentalt bra.
Piffa upp hemmet och må bättre i kropp och själ
Leidy Mora Molina

Granskad och godkänd av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 29 december, 2022

Du kanske inte är så medveten om det, men ditt hem kan vara fullt av negativa inslag som påverkar både din fysiska och mentala hälsa. Att avsätta lite tid för att piffa upp hemmet kan vara den energikick du behöver för att må bättre både i kropp och sinne.

Vi behöver bli mer medvetna och ta bättre hand om våra hem, speciellt eftersom det påverkar vår förmåga att verkligen kunna slappna av och sova gottvilket är nödvändigt för att vi ska samla energi och orka stiga upp på morgonen, pigga och motiverade inför dagen.

Tänk på att när kroppen sover skapas antioxidanter och viktiga hormoner som hjälper kroppen att fungera på rätt sätt.

1. Undvik elektroniska apparater när du ska sova

Du sover bättre utan elektroniska apparater

Sömnproblem är kopplade till den elektromagnetiska föroreningen som finns runtom dig. TV:n, surfplattan, datorer och telefoner har negativ påverkan på din sömnkvalitet vilket resulterar i svagare immunförsvar.

Det är därför det är så viktigt att du inte har dessa apparater i sovrummet.

 • Lämna plattan och telefonen i ett annat rum när du ska sova, och stäng av strömmen till andra apparater som TV:n och stereon.

2. Vädra varje dag

Vädra ditt hem

Det är viktigt att du dagligen byter ut luften du andas inne i lägenheten. Genom att vädra får du ut dålig luft och får in fräsch och syresatt luft. Du kommer märka hur det kan piffa upp hemmet och att det känns fräschare både för kroppen och sinnet.

 • Gör det till en vana att öppna fönstren minst 10 minuter på morgonen direkt när du stigit upp.
 • Ren luft är bra inte bara för att det fräschar upp, utan det är även förebyggande mot att mögel och bakterier börjar gro.

3. Byt lakan en gång i veckan

Rena lakan

Du borde byta lakan minst en gång i veckan. Även det kan piffa upp hemmet genom att det känns fräschare för både kropp och sinne.

 • Genom att regelbundet byta lakan motverkar du att skadliga bakterier, kvalster och andra baciller byggs upp i sovrummet.
 • Är det möjligt, tvätta även hela sängen (madrass, överkast, täcken och kuddar) med hett vatten och antibakteriell tvål för att få bort så mycket bakterier som möjligt.

4. Piffa upp hemmet genom att inreda med växter

Piffa upp sovrummet med växter

Det finns olika växter som både är dekorativa och samtidigt sprider en känsla av avslappning och harmoni.

Det finns växter som fungerar bra som luftrenare, men alla trivs inte lika bra i små utrymmen. Så tänk på följande när du väljer växter till sovrummet:

 • Lavendel: Förutom att den luktar behagligt har den även en lugnande och avslappnande effekt och hjälper dig att somna.
 • Jasmin: Denna exotiska växt är en expert på att lugna och kontrollera oro.
 • Arekapalm: Denna palm hjälper dig att koppla av. Den är även en perfekt luftrenare och stilig dekoration i sovrummet.
 • Svärmorstunga: Denna krukväxt är perfekt att inreda hemmet med eftersom den är väldigt tålig mot klimatförändringar och brist på ljus och vatten.

Att rena luften genom att omvandla koldioxid till syre är ett tecken på lycka enligt feng shui .

 • Krysantemum: Med sina vackra färger kan krysantemum rena luften och samtidigt bidra med en känsla av harmoni och glädje till ditt hem.
 • Orkidé: Denna, känd som ungdomens växt, kan avlägsna xylen från förorenade utrymmen. Xylen är ett skadligt narkotiskt ämne som finns i bland annat små elektroniska apparater.
 • Aloe vera: Denna suckulent är en perfekt växt att ha i hemmet eftersom den avger syre och främjar djupare sömnDen är även en tacksam växt att ha om du inte är så mycket hemma eftersom den klarar sig på bara lite ljus och vatten. Även om den ändå behöver visst omhändertagande är den mer motståndskraftig än andra växter.

5. Låt inte skräp och disk ligga framme

Sovrum

Är du en av de som äter frukost, lunch eller middag i sängen medan du tittar på TV? Låt inte förpackningar och disk stå kvar, utan städa undan direkt. Det är ett snabbt och enkelt sätt att piffa upp hemmet.

Du slipper både en kvarsittande lukt och en atmosfär av mat i sovrummet, och undviker att det drar till sig insekter och andra kryp.

6. Lägg allt på sitt ställe

Piffa upp hemmet genom att sätta allt på sin plats

Det finns många sätt att förbättra den psykiska hälsan, och ett av dem är att hålla hemmet i perfekt ordning.

 • Låt varje sak ha sitt ställe, bädda sängen när du stiger upp, ställ undan skor och lägg smutstvätten i en korg.
 • Försök se till så att varje sak och varje dekoration och inredningsdetalj i ditt hem avger lugn och glädje.
 • Om möjligt, häng upp foton i ramar för att piffa upp hemmet och inredningen. Dessa påminner dig om speciella platser och fina stunder och människor och bidrar med positiva känslor till hemmet.

Dessa är små och enkla rutiner att ta som vana, och när du sedan kommer hem efter en lång dag kommer du definitivt känna dig mycket bättre.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.