Feng shui: grunderna till att harmonisera ditt hem

Med bara några feng shui-baserade förändringar kan du få bättre energiflöde i ditt hem och göra det till en mer behaglig och mysig plats. Prova det!
Feng shui: grunderna till att harmonisera ditt hem

Senaste uppdateringen: 22 februari, 2019

Du har förmodligen hört talas om feng shui och hur det kan harmonisera ditt hem. Vissa feng shui-principer är svåra att applicera i lägenheter eller gamla hus, men andra riktlinjer är enkla att implementera för att se förbättringar.

Här kan du ta reda på hur feng shui kan hjälpa dig att göra ditt hem mer harmoniskt, behagligt och välkomnande med bara några enkla, praktiska åtgärder.

Vad är feng shui?

Feng shui är en uråldrig kinesisk metod för att organisera ens omgivning (hem, kontor, etc.) för att förbättra balansen och harmonisera ens hem.

Vid feng shui behöver du tänka på följande:

  • Möbler
  • Belysning
  • Ventilation
  • Väggfärg
  • Speglar och dekorativa föremål
  • Andra faktorer som är svårare att ändra, såsom byggnadens placering

Nedan ska vi prata om några av nycklarna till feng shui, så att du med enkelhet kan harmonisera ditt utrymme och känna fördelarna för hälsan och välmåendet.

Ytterdörren

Ytterdörren är väldigt viktig; den symboliserar välkomnande till ditt hem varje dag, såväl som när du mottar gäster. Den ska vara stor, stark och ljus – en dörr som kan öppnas brett och som har en hinderfri väg till det första rummet i huset.

Ingången till hemmet

Ljus är energi

Det ska finnas ljus i ditt hem, oavsett om det är naturligt eller elektriskt, för att skapa en varm, behaglig atmosfär. När du kan ska du alltid välja naturligt ljus och stora fönster. När det inte är möjligt ska du använda lampor, ljus och andra metoder.

Å andra sidan ska du undvika ljus i sovrummet nattetid, eftersom det stör din sömn, oavsett hur litet det är.

Badrum

Badrum ska alltid vara på diskreta platser. Med andra ord får de inte vara synliga från ytterdörren, köket eller vardagsrummet. Var uppmärksam på dörrarnas placering och till och med deras vinklar när de är öppna. Överväg att använda rumsavdelare eller gardiner för att gömma dem när de är synliga från ett huvudrum.

En annan feng shui-detalj är att toalettlocket alltid ska vara nere. Det är mer än bara ett estetiskt problem; det handlar om energiflöde som tros kunna leda till finansiella förluster.

Badrummet

Överflödets kök

Ditt kök är en väldigt viktig del av huset eftersom det symboliserar familjens rikedom och överflöd. Matens förvandling via vatten och eld är en process av viktig alkemi för god hälsa. Därför ska spisen vara långt ifrån eller separerad från diskhon, så att man kan etablera ett ordentligt avstånd mellan dessa två motsatta krafter.

Vidare ska du undvika ett arrangemang där den som lagar mat har ryggen mot ingången till köket. Avslutningsvis ska du inkludera inslag av trä, färsk frukt och färska blommor för lite liv och färg i köket.

Harmonisk sömn

Ditt sovrum är menat för intimitet och vila, och ska inte spela någon annan roll. Det är inte rekommenderat att använda det för någon form av arbete, eftersom det kan få utrymmet ur balans.

Här ska vi belysa nycklarna till ett hälsosamt sovrum enligt feng shui:

  • Välj naturliga tyger och material, såväl som varsamma pastellfärger. Du kan använda ljusare färger, som rött, men de ska begränsas.
  • En annan viktig aspekt i sovrummet är hur sängen står. Huvudet ska peka åt norr eller öst.
  • Undvik speglar som reflekterar sängen.
  • Det kan verka behändigt att förvara saker under sängen, men att göra det (eller ha saker på sänggaveln) kan göra det svårare att sova på natten.

Prova dessa tips för att harmonisera ditt hem!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.