Medicinska växter som hjälper dig att sova

Örter är ett av de mest rekommenderade alternativen för god vila. Utöver att ta dem som te kan du dra fördel av många av dem som extrakt.
Medicinska växter som hjälper dig att sova

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Om du har svårigheter att sova eller vaknar upp under natten och inte kan somna om kan du dra nytta av några hemgjorda teer. 

I den här artikeln kommer vi att berätta om de bästa växterna för att sova bra och vakna upp varje morgon med förnyad energi.

Växter som hjälper dig att sova

Att dricka ett gott te för att få en god natts sömn kan låta omöjligt. Men det finns många växter som hjälper med sömnen, speciellt för de som bor i stan eller har för många orosmoment i tankarna. Testa följande örter med lugnande och avslappnande egenskaper för att sova bättre.

Valeriana

Den här örten är en av de mest berömda för att få en god natts sömn. Den har använts sedan antikens dagar och var även känd i Rom och Grekland för sina avslappnande egenskaper. Valeriana, eller vänderotssläktet, kommer från Asien, men har odlats mycket i Europa och Amerika. Extraktet används både inom medicin och fytoterapi.

Växten innehåller många essentiella oljor med avslappnande egenskaper och hjälper till att motverka ångest och stress. Den ökar antalet timmar du kan sova utan avbrott, och ger dig en fantastiskt lugn känsla. Du kan dricka upp till 3 koppar valerianate per dag.

Lavendel

lavendel

Den är känd för sin vackra färg och doft och är en av de mest avslappnande örterna som finns. Den hjälper dig även att sova. Att dricka lavendelte hjälper kropp och sinne att slappna av och du motverkar även insomnia, stress, ångest och depression.

Du kan också använda eterisk lavendelolja för att ge en god doft åt dina kuddar och din pyjamas. Ett annat alternativ är att ta ett bad med några lavendelkvistar i vattnet.

Passionsblomma

Den här blomman är väldigt effektiv vid sängdags, eftersom den bidrar med naturliga sömnagenter. Den rekommenderas därför till personer som inte kan sova. Den hjälper också de som vaknar upp under natten. Passionsblommor används även som en naturlig behandling för stress och ångest.

Det är ett lugnande medel som ger dig en allmän känsla av välmående. Det är också en bra källa till alkaloider. De aktiva ingredienserna i alkaloider används för att skapa medicinska bedövningsmedel. Du kan dricka blomman som ett te eller ta den som kapslar eller olja.

Linden

Te på linden

Linden är en av de kraftigaste avslappnande och lugnande örterna. Den motverkar spasmer och får dina muskler att slappna av. Den sänker också ditt blodtryck och öppnar upp dina luftvägar.  Linden har även diuretiska egenskaper, och vi rekommenderar därför att inte dricka det precis innan sängdags utan snarare under kvällen.

Kamomill

Den här örten är känd för sina vita och gula blommor och har en god smak i teer. Kamomill har sedan antikens dagar använts inom avslappnande behandlingar. Utöver att ta den som te kan du använda den som extrakt, kapslar och essentiella oljor.

Kamomill får dina muskler att slappna av tack vare en komponent som kallas apigenin, som lugnar ditt centrala nervsystem.  Växten främjar också sömn och låter dig sova ut ordentligt.

Humleblommor

korg

Dessa blommor är indelade i två grupper: maskulin och feminin. Den senare, med sin koniska form, är de vi rekommenderar för att naturligt behandla insomnia. De innehåller mycket volatila oljor som får din hjärna att slappna av. Humleblommor är också bra för att reglera ångest och neuros.

Bland deras många användningsområden är det vissa som står ut, som att de stimulerar din aptit, är naturligt antiseptiska och är kraftigt vätskedrivande. Därför rekommenderar vi att du inte dricker teet på kvällen.

Rosmarin

Rosmarin används ofta inom matlagning för att ge smak åt måltider och är även känd för sin intensiva doft. Örten utgörs av flavonoider, mineraler, essentiella oljor och fenoler. Alla dessa främjar muskelavslappning och låter dig sova. 

Du kan dricka rosmarinte eller använda denna aromatiska ört i dina måltider.

Äkta johannesört

Det här är en medicinalväxt som används för att behandla depression och ångest, samt för att behandla insomnia. Äkta johannesört ökar produktionen av hormonet serotonin i din hjärna. Detta är det hormon som reglerar sömnen.

Växten kan tas som te eller som kapslar. Båda dessa hittar du i hälsokostbutiker.

Andra växter som hjälper dig att sova bättre är följande:

  • Citronmeliss
  • Mynta
  • Vallmo
  • Järnört

Prova dem!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.