Hjälpsamma trick för att sova när det är varmt

För att kunna sova när det är varmt och vila bra är det fundamentalt att du har druckit tillräckligt med vatten och undviker tunga måltider på kvällen. Lär dig mer i den här artikeln!
Hjälpsamma trick för att sova när det är varmt

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Vi älskar sommardagar eftersom vi då kan gå till stranden, poolen eller bara ligga i solen för att få en fin bränna. Men hur kan man sova när det är varmt?

Oroa dig inte, för det finns väldigt intressanta lösningar!

Sommar och vila: att sova när det är varmt

Drick gott om vatten

En av de vanligaste frågorna om varmt väder är: vad kan man göra för att sova? Att sova när termometern står på mer än 26 grader kan verka omöjligt. När temperaturerna är höga kan det påverka vår biologiska rytm, vilket i sin tur förändrar sömnens normala struktur.

Drick mycket vatten

Givetvis vet du redan att du ska dricka två liter vatten om dagen (och kanske försöker du göra det). Men när det är väldigt varmt bör du öka mängden vätskor du drickerm eftersom temperaturerna får dig att svettas mer. Därför blir du uttorkad snabbare även om du inte motionerar.

Om du har bra vätskebalans och inte är törstig kommer du förmodligen sova bättre. Vi rekommenderar även att du ställer ett glas eller en flaska vatten bredvid dig om du vill dricka tidigt på morgonen.

Håll sovrummet svalt

Du behöver inte göra sovrummet till en frysbox, men håll åtminstone temperaturen under 26 grader. Om du inte har luftkonditionering finns det kreativa sätt att skapa ett svalt rum. Du kan till exempel sätta på en fläkt och ställa en behållare med isbitar framför den.

Vi råder dig även att under dagen inte öppna persienner eller fönster; gör bara det tidigt på morgonen.

Ät lätta kvällsmål

En lätt middag

Det är sant att vi äter mindre på sommaren och att menyn är lättare. Vi föredrar sallader och grönsaker snarare än soppor och tillagade rätter. Men vi behöver även äta mindre mat om vi vill kunna sova när det är varmt.

Välj färska frukter, yoghurt, glass, juicer och smoothies innan du går till sängs. De kommer återfukta dig om du inte dricker särskilt mycket vatten. Undvik att äta större mängder mat som är kryddiga eller starka. Det är inte en bra idé att dricka kaffe eller läsk med koffein, eftersom dessa stimulerar kroppen.

Avslutningsvis ska du vara försiktig med din alkoholkonsumtion!

Träna inte på eftermiddagen

Fysisk aktivitet är nödvändig under hela året, men under sommaren måste du tänka på vid vilken tidpunkt du tränar. Om du springer, cyklar eller tränar är det bäst att göra det på morgonen. Kan du inte träna på morgonen? Då ska du inte vänta till dagens slut. Det är rekommenderat att träna minst 3-4 timmar innan man går till sängs.

Träning stimulerar kroppen och därför blir vi fysiskt trötta, men kan inte sova. Om du vill ta en promenad efter middagen måste du vänta ett tag innan du går till sängs.

Sov i bomullspyjamas

Välj material noggrant

Att sova naken är inte en bra idé eftersom kroppstemperaturen sjunker tidigt på morgonen och gör att vi vaknar nästa dag kalla och med muskelvärk. Istället bör man välja en lätt pyjamas gjord av bomull. Var även uppmärksam på lakanen och kudden, eftersom de i många fall genererar värme eller får oss att svettas mer. Det bästa är alltid bomull.

Vissa väljer att fukta lakanen innan de går till sängs, men det är inte bra. Kom ihåg att fukt som torkar på kroppen kan göra dig sjuk. Vi rekommenderar att du sover ensam eller på sängens sidor om du sover med en partner. Du kan lägga en madrass eller dylikt på golvet, eftersom golvet alltid är svalare.

Ta ljumma duschar för att sova när det är varmt

Vissa försöker sova genom att ta ett bad i isvatten, men det är inte rekommenderat av flera anledningar. Du kan till exempel bli sjuk eller drabbas av en olycka. Vad du kan göra är att ta en ljummen dusch precis innan du går till sängs.

Använd ljummet vatten istället för kallt så att kroppen inte bryr sig om temperaturskillnaden.

Vi rekommenderar att du läser: 11 fantastiska fördelar med kallduschar

Undvik elektronik

Stäng av alla lampor och maskiner

Det sänker inte bara temperaturen i sovrummet, utan hjälper dig även att slappna av så att du kan sova bättre. Det är bra närsomhelst på året.  Elektriska apparater bör sättas på standby- eller sömnläge eftersom de utsöndrar värme och använder energi.

Byt ut glödlampor mot varianter som använder mindre energi eller lysrör för att spara elektricitet och samtidigt inte värma upp omgivningen.

Applicera blöta kompresser

Strax innan du går och lägger dig ska du applicera tvättlappar med ljummet vatten på värmekänsliga områden. Det kan röra sig om nacken, ansiktet eller under armarna. Du kommer börja känna omedelbar lindring.

Det beror på att kylan utlöser en process vid namn vasokonstriktion, som är kopplad till temperatur.

Ett par avslutande tips för att sova när det är varmt är att ta en kort tupplur på eftermiddagen och dricka ett kallt avkok på kamomill, passionsblomma eller lavendel för att minska ångest och stress.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Parga, N. (2010). Dormir Bien. Consejo Editorial de Educación Pública Del Royal College of Psychiatrists. https://doi.org/10.1517/13543784.7.5.803
  • Galve, J. J. G. (2009). Consejos y ayudas para dormir bien. Medicina Naturista.
  • Pascual, M., Estivill, E., & Albares, J. (2007). Trastornos del sueño en la infancia. Anales de Pediatria Continuada. https://doi.org/10.1016/S1696-2818(07)74152-5
  • Padilla, M. de la L., Rojo, A. P. R., Contreras, J. H., & Muñoz, B. A. M. (2010). Salud mental y bienestar psicológico en los estudiantes universitarios de primer ingreso de la Región Altos Norte de Jalisco. Revistade Educación y Desarrollo.
  • Labrador, D. (2011). La importancia de dormir bien para aprender. Discapnet.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.