9 bra sätt att återanvända bomullströjor

Beroende på hur skicklig du är på att sy eller vad du faktiskt har behov av kan du göra mycket för att återanvända bomullströjor som du inte använder längre.
9 bra sätt att återanvända bomullströjor

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Alla har vi gamla tröjor som ligger och skräpar någonstans utan att bli använda. Men du kan även återanvända bomullströjor och på så sätt ge dem nytt liv. Även om de är utslitna eller tappat sina färger måste vi inte lämna dem liggandes eller kasta dem, för materialet är fortfarande användbart. Med lite tid och kreativitet kan de också omvandlas till intressanta accessoarer och hantverk som vi kan använda till olika saker. Är du redo att sätta igång?

Produkter du kan göra av återanvända bomullströjor

Tygpåsar gjorda av tröjor

1. Återanvända bomullströjor som matvarukassar

Det är dags att sluta använda plastkassar i matbutiken. Tygpåsar är ett mycket mer ekovänligt alternativ som snart kommer ersätta det förorenande material som redan orsakat stor skada på miljön. Istället för att köpa en tygkasse kan du återanvända bomullströjor och göra egna.

Det är enkelt!

 • Klipp av ärmarna på tröjan, sy ihop nederdelen med symaskin och gör halsen vidare för enklare förvaring, om du vill.
 • Du kan givetvis klippa tyget precis som du vill; allt beror på din kreativitet.

2. Hårband

Knutet hårband

I butiken kan du hitta en rad olika hårband som kompletterar din frisyr eller förändrar ditt utseende. Men genom att hänge några minuter till lite hantverk kan du göra ett vackert hårband genom att använda gammalt bomullstyg från tröjor.

 • Klipp först bort en del av tröjan, vik tyget och gör remsor.
 • Kombinera dem sedan i en fläta eller med knutar tills du får en remsa.
 • Justera därefter storleken så att den passar ditt huvud.
 • Det är lekande lätt!

3. Kuddar

Nya kuddar av gamla tröjor

Även om tyget kan verka lite missfärgat eller slitet är det samtidigt även tunt och lätthanterligt, vilket gör det perfekt för att göra kuddar. Du kan klippa dem i formerna du gillar bäst och därefter bara sy ihop sidorna med en symaskin. Lägg dem sedan på till exempel dina möbler, på husdjurens sovplatser eller vart än du vill.

 • Kolla först upp olika former för kuddar, använd en mall och klipp sedan ut.
 • Du kan därefter fylla dem med bomull, tygrester eller andra mjuka material.

4. Scarfar

Moderiktiga scarfar

Du måste inte lägga massor av pengar för att få en fin scarf om du vill byta utseende. Om du lägger lite tid på det så kan du återanvända bomullströjor för att göra fantastiska accessoarer.

Ta en titt på de bra guiderna här.

5. Återanvända bomullströjor som mattor

Matta av gamla tröjor

Mattor gjorda med T-shirtsrester är perfekta för ingången till rum eller vid sängens fotände. Det är ett gammalt hantverk som du förmodligen sett dina mor- och farföräldrar göra.

 • Klipp tröjorna i mindre bitar och bind dem samman tills du fått en tillräckligt stor matta.

6. Bälte

Flätat bälte gjort av återanvända bommulströjor

Att klippa strimlor av bomullströjor är det första steget för att göra ett intressant och också vackert bälte. Du kan använda det för att till exempel hålla byxorna uppe eller som en lina till plånboken eller handväskan.

 • Gör först en fläta med tröjstrimlorna och lägg sedan till ett spänne så att du kan justera bältet.

7. Förkläde för matlagning

Hemgjorda förkläden av återanvända bommulströjor

Är du trött på att få fläckiga kläder när du lagar mat? Ta några gamla tröjor från din byrålåda och använd dem för att göra vackra och användbara förkläden.

 • Använd framsidan av tröjan för att klippa ut formen av ett förkläde, och med det extra tyget gör du snörning och fickor.
 • Om du vill kan du slutligen lägga till knappar och dekorativa tryck.

8. Sporttopp

Sporttopp gjord av ett gammalt linne

Om du är bra på symaskinen kan du förmodligen göra om dina gamla toppar till nya sporttoppar.

 • Gör först ett mönster på en pappersbit, rita ut det på tyget och klipp ut.
 • Se till att lämna extra tyg där sömmarna kommer gå.

9. Trasor för rengöring

En trasa gjord av återanvända bommulströjor

Det är definitivt det enklaste sättet att återanvända bomullströjor! Om du vill ha ett snabbt projekt som sparar dig pengar behöver du bara göra om dem till trasor för städning. Materialet är tunt, absorberande och perfekt för att ta bort damm och andra substanser. Du kan använda dem i till exempel badrummet, sovrummet, köket, osv.

 • Klipp tröjorna i fyrkanter och sy därefter kanterna så att de inte slits ut lika snabbt.

Nu när du vet hur man förlänger livet på gamla tröjor som inte längre används kan du testa din kreativitet med dessa intressanta hantverk.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Pérez, Patricia Gudiño, and Arturo Sánchez Martínez. “Reciclar moda.” Órgano de difusión del Colegio de postgraduados del CIDE, AC (2017): 223.
 • Verdugo, Vtctor Corral, and Francisco Zaragoza. “Bases sociodemográficas y psicológicas de la conducta de reutilización: un modelo estructural.” Medio Ambiente y Comportamiento Humano 1.1 (2000): 9-29.
 • Vilnitzky, Mariana. “Mucho más que un reciclaje de ropa.” Alternativas económicas 51 (2017): 52.
 • L Chase N, Dominick GM, Trepal A, Bailey LS, Friedman DB. “This is public health: recycling counts!” Description of a pilot health communications campaign. Int J Environ Res Public Health. 2009;6(12):2980–2991. doi:10.3390/ijerph6122980

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.