Ser dina kuddar gula ut? Få dem att se ut som nya igen!

Svett kan med tiden få kuddar att se gula ut. Om du vill att de ska se ut som nya igen kan du prova följande trick. Det fungerar!
Ser dina kuddar gula ut? Få dem att se ut som nya igen!

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Kuddar och örngott kan bli riktigt smutsiga om man inte är uppmärksam. De blir då gula och kan få svettfläckar som kan vara svåra att få bort. Det är viktigt att tvätta dem regelbundet, inte bara för att de annars blir gula, utan även för att få bort kvalster och mikrober som kan påverka hälsan.

Så vänta inte tills dina kuddar ser gula ut innan du tvättar dem. Ju snabbare du tvättar dem desto bättre för din familj.

I den här artikeln vill vi dela med oss av en teknik du kan använda för att bleka dina kuddar och få dem att se ut som nya igen. Tveka inte att prova!

Varför blir kuddar gula?

Kvinna sover på kudde

Den främsta anledningen till att de förlorar sin vita nyans är att de absorberar svett. Även om vi inte är medvetna om det när vi vilar svettas kroppen under natten för att bibehålla en viss inre temperatur.

Färgningen beror också på vilken typ av textil örngottet är gjort av, som påverkar hur svett absorberas. Fläckarna kan även bero på saliv som rinner ur mungipan när man sover med öppen mun.

Dessa vätskor tränger sedan in i örngottet och kudden och skapar den perfekta miljön för kvalster och bakterier. Det finns därmed risk att det kan orsaka allergier eller hudproblem. Kvalster kan enligt forskning från Umeå Universitet bland annat förvärra astma och orsaka ett inflammatoriskt svar i lungorna.

Hur bleker man gulaktiga kuddar?

Tvätta dina kuddar

När de har fått en gulaktig nyans är det många som direkt köper nya eftersom de anser att det är för jobbigt att tvätta dem.

Men om de annars är i perfekt skick räcker det faktiskt med att tvätta dina kuddar mellan fyra till fem gånger per år – mer än så behövs inte. Så det är inte så svårt. Även om det kan ta lite tid är det värt att tvätta dem istället för att lägga pengar på att köpa nya.

Tricket med att ta bort alla typer av fläckar är att använda de rätta ingredienserna för att rengöra dem på djupet.

Den metod vi använder här nedan förbättrar utseendet på kuddarna efter att de har samlat på sig svett och andra ämnen. Följ dessa rekommendationer för att hålla dem i perfekt skick:

Ingredienser

 • 200 ml tvättmedel
 • 200 ml biologiskt nedbrytbart diskmedel
 • 200 ml blekmedel (se recept nedan)
 • 100 ml borax
 • Varmvatten

Tillredning

 • Se efter på etiketten att kudden kan tvättas i maskin.
 • Ta av eventuellt skydd.
 • Sätt tvättmaskinen på ett program med varmt vatten och programmera in två sköljningar.
 • Lägg i alla ingredienserna och se till att använda skyddshandskar.
 • Lägg i en eller två kuddar och vänta på att tvättmaskinen gör sitt jobb.

Hur gör man ett hemmagjort blekmedel?

Hemgjort blekmedel

Ett hemmagjort blekmedel är enkelt att göra med mycket ekonomiska ingredienser.

Du behöver:

Tillredning

 • Lägg allt i en behållare och rör om tills du får en jämn blandning.
 • Du kan även använda det här receptet för att ta bort svettfläckar på dina favorittröjor.

Som du kan se är det inte så svårt!

Spara


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.