6 överraskande hälsofördelar med citronjuice

Om syrligheten i citron är för stark för dig, försök att blanda juicen med vatten. Du kan även ha i naturliga sötningsmedel såsom stevia. Undvik dock att använda socker!
6 överraskande hälsofördelar med citronjuice

Senaste uppdateringen: 10 november, 2018

Nypressad och hemgjord citronjuice är lätt att få tag på, lätt att göra och otroligt bra för hälsan. Innan du provar kan det dock vara bra att veta lite om citronens medicinska egenskaper.

Massor av hälsoproblem kan lösas med denna enkla och dagliga vana.

Hur du gör din citronjuice

Färska citroner

Citronjuice pressas direkt från citronen med antingen en citruspress eller bara med händerna. För att stärka effekten på din hälsa rekommenderar vi att du alltid väljer ekologiska citroner och att du även inkluderar en del av skalet, då det är mycket rikt på näringsämnen.

Om citronen inte är ekologiskt odlad bör du istället utelämna allt skal eftersom det kan innehålla betydliga mängder bekämpningsmedel eller vax som blivit kvar från odlingsprocessen.

Om du använder hela citronen är allt du behöver göra att skära den i fyra bitar. Lägg bitarna i din mixer och blanda tillsammans med ungefär 200 ml vatten i en minut. Sedan avslutar du genom att helt enkelt filtrera drycken genom en sil.

Om du inkluderar citronskalet har drycken en något mer bitter smak, utöver den vanliga syrligheten. Du kan ha i lite stevia om smaken blir för bitter, men undvik att använda rent socker.

1. Juicen är en kraftfull antioxidant

Citronjuice är en mycket kraftfull antioxidant, vilket betyder att den hjälper till att lindra den skadliga påverkan från fria radikaler i kroppen. Juicen innehåller mycket vitamin C, flavonoider och betakaroten, för att bara nämna några få av de nyttiga ämnena.

Fria radikaler kommer från dåliga vanor, dålig kost, stress och när du utsätter dig själv för miljörelaterade kontaminationer, mm. När du äter mat rik på antioxidanter hjälper det din kropp att hålla sig hälsosam och frisk. Det har även en positiv effekt på ditt utseende genom att till exempel fördröja naturliga ålderstecken.

2. Juicen rensar kroppen

Citroner är bland de mest syrliga frukterna som går att hitta i naturen, vilket hjälper din kropp att rensa sig på gifter. De främjar också en friskare lever, gallblåsa och njurfunktion. Allt detta leder även till bättre matsmältning.

Kalciumet och den fosfor som finns i citron hjälper kroppen att bekämpa åkommor såsom ödem och stärker dina njurars förmåga att rengöra blodsystemet.

3. Juicen reglerar pH-värdet

Uppskuren citron

Citronjuice hjälper kroppen att neutralisera överflödig surhet i magsäcken, trots att dem är väldigt syrlig. Drycken höjer även kroppens pH-värde. När din kropp är för sur och pH-värdet för lågt, antingen på grund av dålig kost, känslobelastning eller kontaminationer, är du mycket mer sårbar för att drabbas av sjukdomar.

Vissa studier har även visat att citroner kan hjälpa till att bekämpa cancer, som även det kan vara kopplat till hur frukten påverkar pH-värdet i kroppen.

4. Juicen hjälper till att skydda hjärtat

Citroner innehåller stora mängder vitamin C, hesperidin och antioxidanter. Dessa ökar dina artärers och veners elasticitet och förebygger sjukdomar i stil med farligt högt blodtryck, höga kolesterolvärden, åderbråck, hemorrojder och åderförkalkning.

5. Juicen hjälper dig att gå ned i vikt

Citron med vatten

Citronjuice är ett idyllisk komplement för dig som vill gå ned i vikt eftersom juicen har en förmåga att aktivera metabolismen och bryta ner fett. Citron kan dessutom bekämpa tillstånd såsom ödem och rensa kroppen på gifter. Dessa fördelar kan framförallt tillräknas de höga halterna vitamin C, pektin och koffein.

Utöver det är citronjuice väldigt uppfriskande och hjälper dig att kontrollera aptiten. Speciellt om du dricker det innan en större måltid.

6. Juicen förbättrar matsmältningen

Det finns många sätt att börja dricka citronjuice. När du dricker te kan du hälla i en skvätt eller så kan du dricka juicen på tom mage, eller göra en salladsdressing med den… alla dessa är mycket effektiva sätt att få igång matsmältningen.

Citronjuice förebygger halsbränna, hjälper kroppen att bryta ner fett och protein samt reglerar din aptit. Oavsett om du har ätit för mycket eller för lite.

Du kan ersätta vinäger med citronjuice i alla sorters sallader och typer av dressing, och du kan även ha det i grytor eller ugnsrätter.  Du kan till och med använda en skvätt för att fina upp dina efterrätter! 

När du har citronjuice i dina måltider stärker du även kroppens förmåga att absorbera järn och bekämpar på så sätt anemi helt naturligt.

Spara


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.