Hur du får citronfrön att gro hemma

Även om det är viktigt att hålla jorden fuktig när du planterat dina frön är det inte en god idé att vattna dem för mycket, eftersom de riskerar att ruttna.
Hur du får citronfrön att gro hemma

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Citroner är en av de mest älskade citrusfrukterna i världen. Deras utsökta, sura smak och höga näringsinnehåll gör dem till en perfekt ingrediens i alla typer av recept och måltidsplaner. En av de stora fördelarna med citroner är att de är väldigt lätta att odla från citronfrön och finns tillgängliga nästan året runt.

Du kan faktiskt få citronfrön att gro och växa till ett träd om du har tillräckligt med plats i trädgården. Citronträd blommar bara utomhus, speciellt om de planteras i regioner där klimatet är mestadels varmt och soligt.

De är väldigt lätta plantor att ta hand om och du behöver inte vara en trädgårdsmästare för att kunna samla in frukten när den har mognat. Det enklaste sättet att börja odla ett citronträd är med ett snitt av roten från ett levande träd. Eftersom det kan vara svårare att få tag på vill vi dela med oss av stegen för att odla ett träd från citronfrön.

Det är en väldigt belönande och nöjsam process, men kom ihåg att ditt träd kanske inte kommer att producera någon frukt på tre till sex år. Är du redo?

Vad du behöver för att få citronfrön att gro

Citronfrön kan odlas i först en kruka och sedan överföras till jorden i din trädgård. Det kan vara en väldigt lång process, men resultaten är värda ditt tålamod. Du kommer att behöva:

En citron

Citroner i skål

För att nå framgång med att odla ett träd från citronfrön är det viktigt att du köper en citron som är 100% ekologisk och fri från bekämpningsmedel. När de inte är ekologiska är de vanligtvis sterila, och oavsett hur mycket du försöker kommer de inte att växa.

Om du har begränsat utrymme eller ett mindre optimalt klimat rekommenderar vi att du väljer en citronsort vid namn meyer. Det är en mindre art som ofta används i dekorationssyfte.

Krukor

Om du inte planerar att plantera fröna direkt i trädgården ska du hitta en liten kruka med håll i botten för dränering. Citronträd föredrar bredd framför djup, så försök att välja en bred kruka.

Jord

Plantera citronträd

Försök att köpa ekologisk jord, och glöm inte att använda naturligt gödsel.

Mycket solljus

Citronträd behöver massor av solljus, speciellt under groning. Om du beslutar att plantera i en kruka ska du ställa den på en plats där den får massor av naturligt solljus.

Steg för att få citronfrön att gro hemma

Steg 1

Jord och kruka

Till att börja med lägger du jorden i krukan och blöter tills den blir fuktig.

Steg 2

Lämna några centimeter utrymme mellan toppen på jorden och krukans kant.

Steg 3

Citronfrön i servett

Skär citronen på hälften, ta bort fröna och sug på dem tills smaken är borta. Se till att fröna är väldigt fuktiga för att hjälpa dem gro bättre.

Steg 4

Gör ett litet 2,5 cm djupt hål i jorden, lägg i citronfröet och täck med jord.

Steg 5

Häll lite vatten i en sprejflaska och fukta jorden runt fröet.

Besök denna artikel: Hur du odlar tomater hemma

Steg 6

Täck över krukan med en lätt plast som kan andas för att skydda jordens fukt. Du kan antingen välja lite plastfolie eller en påse med små hål i.

Steg 7

Solljus på bord

Förvara krukan på en varm plats där den får maximalt med solljus.

Steg 8

Efter det ska du se till att jorden alltid är fuktig. Undvik dock att utsätta fröna för överdriven hetta eller fukt, eftersom det kan få dem att ruttna.

Steg 9

Efter två till tre veckor kommer du att börja se ditt citronträds fröplanta sticka upp. Då kan du ta bort plasten för att låta den andas bättre.

Steg 10

Citronträd i kruka

Ta en titt på din planta varje dag, håll skadedjur borta och tillsätt en generös mängd ekologiskt gödsel för att ge den näring. När den har vuxit sig större kan du plantera den i din trädgård och fortsätta bevaka dess tillväxt.

Eftersom det första fröet inte alltid gror rekommenderar vi att du planterar flera samtidigt. Då är chansen större att du får ditt fantastiska citronträd!

Ge det ett försök!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.