9 överraskande användningar för citroner

Utöver att ha flertalet användningar runt huset kan citronsaft även lugna en upprörd mage och illamående. Saften innehåller även mineraler som kan lindra ömhet efter träning.

Citroner är bland de mest fördelaktiga frukterna du kan hitta. Du kan ha citronsaft i salladsdressingar, smaksätta fisk eller blanda ihop en smaklig dryck med otaliga fördelar.

Men användningarna slutar inte där. Vi har faktiskt upptäckt att citroner har flera användningar runt huset. Pressa dina citroner och dra nytta av alla de fantastiska fördelarna!

1. Bekämpa illamående

Illamående

Oavsett om du mår illa för att du är gravid, åksjuk eller flyger är det alltid obehagligt. Men bara två droppar iskall citronolja på en sockerbit kan hjälpa.

När du har förberett sockerbiten och citronoljan låter du den helt lösas upp i munnen. Inom sekunder försvinner ditt illamående utan extra ansträngning.

2. Polera ditt silver

Det är vanligt att hitta diverse silverföremål i många hem, speciellt när de ärvts från andra familjemedlemmar. Det är viktigt att hålla silvret i gott skick för de tillfällen när du vill använda det, precis som med smycken.

Det du kan göra är att lägga tio citroner i en plastbehållare. Lägg i ditt fläckiga silver och låt det ligga där ett tag.

Skölj sedan med varmt vatten och torka silvret med ett sämskskinn. Det är mycket säkrare än de flesta kommersiella, kemiska silverrengörare.

Se även: 5 naturliga sätt att bleka kläder utan blekmedel

3. Döda bakterier på tvättsvampen

Har du någonsin tänkt på vad som finns på din tvättsvamp efter några veckors användning? Tro det eller ej, men fukt från badrummet kombinerat med bakterier från din kropp får dem att multiplicera sig.

Det gör dessa svampar till en källa för dålig lukt och till och med infektioner. Som tur är behöver du inte rengöra din svamp varje vecka. Att sanitera den en gång i månaden räcker.

För att göra det blandar du saften från 15 citroner med lite hett vatten. Lägg din svamp i det i 24 timmar för att den ska bli som ny.

4. Håll myror borta

Citron-mot-myror

Har myror tagit ditt kök med storm? Du vill definitivt inte att de ska krypa runt i fruktskålar eller på dina barn. Förmodligen lockar inte kemiska insektsmedel heller.

I så fall kan du prova att lägga citronskal där du ser myror. Se till att lägga små bitar av skalet där de tar sig in i hemmet.

Risken är att det redan finns några myrbon i hemmet, och i så fall kan du direkt spreja området med citronsaft. Det tar bort myrornas feromonspår och förebygger att fler tar sig in.

5. Rengör din mikro

De flesta väljer att värma soppa eller rester i mikrovågsugnen. Problemet med att göra det regelbundet är att den snabbt absorberar lukter och täcks med matrester. En enkel och naturlig huskur är citronsaft.

Applicera lite citronsaft på en svamp eller handduk för att rengöra mikron tillsammans med tvål. Ett annat alternativ är att ställa en kopp vatten med lite citronsaft i mikron. Sätt på den i en minut eller två tills vattnet har förångats. Torka sedan insidan med en mjuk svamp.

6. Gör dig naturligt brun

Citron-för-solbränna

Har du någonsin velat få en solbränna när du inte kunde ta dig till stranden eller poolen? Det behöver inte vara ett problem längre. Allt du behöver göra är ett te.

Ingredienser

  • 1/2 liter vatten
  • 3 tepåsar
  • Saften från 1 citron

Beredning

  • Koka upp vattnet och tillsätt tepåsarna.
  • Låt dra i tio minuter innan du tillsätter citronsaften.
  • Låt det svalna och applicera vätskan på huden.
  • Låt sitta över natten så kommer du nästa dag att ha en mer bronsaktig hudton utan att ens ha lämnat huset.

Behandling är visserligen naturlig, men använd den inte för ofta. Citron kan irritera huden om du använder den för mycket.

7. Desinficera badrummet

En beläggning byggs ofta upp i badrummet i takt med att tiden går, och den blir svårare och svårare att få bort. När du ser att problemet börjar utvecklas kan du använda lite essentiell citronolja.

En sprej med essentiell citronolja blandat med en tesked vinsten samt två matskedar vodka gör sig av med ditt problem. Kombinera alla ingredienser och spreja på alla problemområden. Låt verka i 10 till 30 minuter.

Skölj sedan som vanligt och voilá – du har fått ett rent badrum med minimal ansträngning.

8. Ta bort rödvinsfläckar

Rödvin

För rödvinsdrickare är de förfärliga fläckarna på kläder en av de allra största farhågorna. De är väldigt svåra att få bort med vanliga tvättmedel. Som ett alternativ är citronsaft ett snabbt och effektivt sätt att ta hand om problemet.

Innan du tvättar plagget kan du droppa lite citronsaft på fläcken. Applicera sedan lite tvättmedel ovanpå citronsaften. Låt sitta i tio minuter innan du sköljer med väldigt varmt vatten.

Vi rekommenderar att läsa: Ett glas rödvin kan jämställas med en timmes träning

Avslutningsvis tvättar du plagget som vanligt; du kommer att förvånas över hur fläcken har försvunnit.

9. Lindra muskelsmärta

Är du redo att börja en ny träningsrutin efter några månaders uppehåll? Ska du prova en ny sport? Utan tvivel grämer du dig inför den där irriterande muskelsmärtan. För att undvika det kan du dricka ett glas mineralvatten med saften från en citron.

Efter några obekväma timmar märker du att smärtan är borta och att du lätt kan röra dig igen.

Spara

MER FÖR DIG