Idéer för att skapa ett välkomnande och mysigt hem

Idag ska vi ge dig några idéer för att skapa ett riktigt mysigt hem. Du behöver bara göra några mindre ändringar för att uppnå det. Ta en titt!
Idéer för att skapa ett välkomnande och mysigt hem

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Vill du ha ett välkomnande och mysigt hem? Då ska du fortsätta läsa. Vi vill visa dig några enkla och billiga förändringar som kan förvandla ditt hem till vad du alltid drömt om.

Idéer för ett välkomnande och mysigt hem

Du behöver inte spendera särskilt mycket pengar för att få ett mysigt hem. Tvärtom ligger den bekväma känslan i de små detaljerna och i din kreativitet.

Här kommer några förändringar du kan göra i ditt hem för att skapa en mer behaglig och vänlig känsla för dig och alla som besöker ditt hem.

1. Välj behaglig belysning

Ett mysigt hem kräver bra belysning

Belysning gör rummet mysigt och varmt.

Hur känner du när du kliver in i ett mörkt och tråkigt rum? Dina känslor i det ögonblicket är säkert raka motsatsen som när du befinner dig i ett öppet och befriande utrymme.

Därför ska du maximera mängden naturligt ljus och använda lampor som kan tillföra en varm känsla till rummet. Lamporna du har i hemmet kan säga mycket om dig.

Välj varma och helst miljövänliga lampor, och se till att lägga till extra golvlampor vid platser som fåtöljen eller liknande. Tänk på att använda riktade lampor på saker du vill betona (som en målning).

Dimmers är också bra att ha eftersom de låter dig dämpa intensiteten hos ljuset och modifiera atmosfären i rummet. Det finns dimmers för lampor i taket och även för golvlampor.

Du kan även skapa egna lampor med hjälp av burkar. Se dock till att använda färdiga kit om du inte har kunskaper inom el.

2. Personliga detaljer leder till ett mysigt hem

Såvida du inte anlitar en inredningsarkitekt kommer allt du använder för att dekorera ditt hem vara personligt. Prydnadssaker du gillar att se på, som gör dig glad och som påminner dig om goda tider.

Den där mattan du köpte i Indien eller bilden du tog på den där safarin är perfekta för att skräddarsy ditt hem. De är utmärkta för att dra till sig folks uppmärksamhet.

3. Dekorera med växter

Dekorera med krukväxter

Växter är ett perfekt sätt att göra hemmet mysigt och bekvämt.

Inomhusväxter tillför färg till ditt hem och gör rummen ljusare. Det finns många att välja bland, inklusive sorter som inte behöver mycket skötsel och vatten – perfekt om du inte anser dig ha grön tumme.

Ställ växter på platser som du vill göra lite ljusare, såsom ett tråkigt hörn eller en hylla. Om du har ett duschrum med ett soligt fönster kan du ställa dem där också; de kommer älska ångan från duschandet.

4. Välj lämpliga gardiner

Att välja de lämpligaste gardinerna för hemmet kan göra underverk. Generellt ska de släppa in lite ljus, åtminstone i utrymmen som vardagsrum.

Du kan välja glada färger och roliga mönster om resten av rummet är enkelt eller vända dig till neutrala färger om du har ett rum där mycket redan försiggår. Du kan ha mycket skoj med gardiner.

Om du vet hur man använder pensel och tygfärg kan du till och med göra egna gardiner. Välj ett mönster eller måla bara som du vill. Kom ihåg att du inte behöver täcka hela tyget. Små detaljer här och där fungerar också.

5. Använd stearinljus

Stearinljus ger ett naturligt ljus

Ljus tillför ett mjukt ljus som ger dig ett välkomnande och mysigt hem.

Vi har redan talat om vikten av belysning, och stearinljus är ytterligare ett perfekt alternativ. De tillför ett romantiskt, intimt och mysigt ljus till alla rum, och vissa doftar även gott.

6. Mattor är ett lätt sätt att få ett mysigt hem

Mattor är också mysiga och välkomnande. Vem älskar inte att känna en mjuk matta under fötterna på vintern?

Du måste inte täcka varenda centimeter av huset med dem; placera mindre mattor på strategiska platser, som framför soffan.

7. Använd trämöbler

Trämöbler är mycket hemtrevliga

Trä tillför en rustik känsla till hemmet som är väldigt välkomnande.

Inget annat material skapar en lika varm känsla som trä, så se till att använda det för dina möbler, hyllor och andra inslag i inredningen. Vad sägs om en bordspjäs bestående av en bit trä du hittade på stranden?

8. Prydlighet är basen för att mysigt hem

Ett prydligt och städat hem gör att du känner dig balanserad. Oreda kommer i sin tur öka dina stressnivåer.

Som tur är kan du hitta många råd för att organisera dina saker online.

9. Välj avrundade stolar och fåtöljer

Runda former ger dig ett mysigt hem

En rad olika former lämpar sig för ett mysigt hem.

Det kan verka löjligt, men avrundade möbler bjuder in till vila och avslappning. Om du redan har stolar med raka linjer kan du lägga till dynor för att göra dem lite mysigare.

10. Använd kuddar och filtar

Kuddar och filtar är ett bra sätt att ge nytt liv till en gammal fåtölj. För att göra dem ännu mysigare kan du göra dem själv av gamla kläder du inte använder längre. Att göra lapptäcken är mycket givande!

Som du kan se är det relativt enkelt att få ett inbjudande och mysigt hem. Du kanske inte behöver köpa en enda grej – kavla upp ärmarna och använd din kreativitet!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Mendoza, E. (2017). Diseño de Interiores. Manual de Diseño de Interiores.
  • Pérez Jaimes, A. E. (2004). Diseño interior: solución integral a los espacios. (Spanish). INTERIOR DESIGN: INTEGRAL SOLUTION FOR SPACES. (English).
  • Migoya, P. (2010). El color en el diseño de interiores. Proyecto de Interiores.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.