Förenkla ditt hem med minimalism

Minimalism behöver inte alls vara tråkigt. Den erbjuder enkelhet, elegans, funktionalitet och ordning. Dessa tips kan hjälpa dig att dekorera ditt hem på ett minimalistiskt sätt.
Förenkla ditt hem med minimalism

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vi tenderar ofta att spara massor av saker på slumpmässiga platser i våra hem eftersom vi inte vet vad vi ska gör av dem. Det gör det svårt att bibehålla ordning och letar till kaos. Lär dig att förenkla ditt hem med minimalism.

Minimalism präglas av inredning med så få element som möjligt. Detta resulterar i att alla inslag har ett syfte och skapar ett harmoniskt och organiserat utrymme.

Den fokuserar på grunderna och skalar bort all överflödig dekoration och möbler. Därför betonar den minimalistiska stilen utrymme och arkitektoniska element över allt annat.

8 sätt att förenkla ditt hem med minimalism

1. Sortera vad du har

Målet är att endast behålla det som är nödvändigt. Därför rekommenderas det att sitta ned och gå igenom alla föremål för att sortera dem.

Du måste ta ställning till vad som är skräp, om det kan skänkas bort eller om det ska behållas.

Därför ska du fråga dig själv varför du vill behålla föremålet, för i den minimalistiska stilen ska allt ha en funktion.

Minimalism stödjer inte överdriven sentimentalism eller eftergivenhet. Mindre är mer.

2. När en sak tas in i hemmet, lämnar en annan

Undvik att ha för mycket saker

Den minimalistiska stilen går hand i hand med naturligt ljus och får utrymmen att se större ut.

Det enda sättet att bibehålla ett minimalistiskt hem är att inte samla på sig onödiga saker igen. För att undvika det finns en enkel regel: när något nytt skaffas till hemmet åker något gammalt ut.

Om du köper en ny möbel måste du först besluta dig för huruvida den passar i huset och stilen. Om den inte gör det är det bättre att avstå.

3. Lägg inte något på bord

Ett annat sätt att förenkla huset och skapa ordning är genom att hålla alla ytor rena och tomma.

Många använder blommor eller ljus för att dekorera sina bord, men med den minimalistiska stilen bör du hålla alla bordsytor tomma för att skapa en maximal känsla av enkelhet, funktionalitet och ordning.

4. Använd enkla geometriska former för att förenkla ditt hem

När du väljer möbler och andra dekorationer är det bäst att välja enkla former och raka linjer. Undvik komplexa möbler med många hör eller möbler som är för dekorativa eller detaljerade.

5. Håll även väggarna minimalistiska

Förenakla ditt hem med minimalism

Väggarna ska vara sparsamt utsmyckade med enkla och små föremål.

Minimalism gäller inte bara möbler, utan även väggarna. Därför ska du undvika att överbelasta dem med bilder och konst, speciellt direkt över möbler.

Du kan givetvis dekorera väggarna, men försök att hålla dekorationen enkel och i balans med resten av stilen.

Du bör även överväga att använda speglar för att dekorera dem. De är inte bara eleganta och enkla, utan får även rummet att se enklare ut.

6. Dra nytta av ljus för att förenkla ditt hem

Belysning är ett av de viktigaste inslagen när man inreder. Minimalism vill undvika skuggor och mörka utrymmen, och istället skapa mer ljus.

Därför ska du undvika att använda tunga och mörka gardiner, speciellt om de är opaka. Det är bättre att använda persienner eftersom de sprider ljuset utan att blockera det.

Vidare är det viktigt att studera ett rums karaktärsdrag innan man väljer konstgjort ljus för det. Målet är att undvika onödigt konstgjort ljus.

Om du observerar ett rum noggrant kan du se exakt var ljus behövs för att undvika att installera för mycket.

7. Välj rätt minimalistiska möbler

Minimalism tenderar att luta mot mer “seriösa” möbler, men det innebär inte att de ska vara tråkiga. De ska vara enkla och men samtidigt utstråla elegans i sin enkelhet.

Eftersom funktionalitet även gäller möbler är det bäst att välja sådana som kan ha flera funktioner. Detta kommer hjälpa till att motverka oreda i hemmet.

Du bör även tänka på utrymmet som möblerna kommer ockupera. Det är bäst att välja lägre och bredare möbler istället för sådana som är väldigt höga och blockerar det naturliga ljuset.

8. Välj svart och vitt med ett stänk av färg

Använd stänk av färg

I utrymmen som bara har en färg ska du välja starka färger som står ut.

Vanligtvis har den minimalistiska stilen mycket svart och vitt. Detta eftersom vitt kan få ett utrymme att verka större medan svart är en perfekt kontrast som skapar enkelhet och elegans.

Men ett utrymme behöver fortfarande lite färg – det bör inte bara vara svart och vitt.

För att tillföra lite färg är det bäst att använda föremål snarare än möbler. Väggar och möbler kan till exempel vara huvudsakligen svarta och vita, men du kan lägga till en växt med stora gröna blad eller färgade kuddar.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.