6 snabba tips för att dekorera i hemmet

Då man dekorerar i hemmet så bör man se till att man inte överbelastar rummet. Man vill ha en balans med mjuka kontraster.
6 snabba tips för att dekorera i hemmet

Senaste uppdateringen: 08 juni, 2019

Om du överväger att ge ett av rummen i ditt hem en ny look så bör du först göra lite efterforskningar. Du kommer då kunna ta ett bra beslut baserat på all den kunskap och de alternativ som du har. För att hjälpa dig på traven så kommer vi ge dig 6 snabba tips för att dekorera i hemmet.

Alla tröttnar efter ett tag på hur rummet set ut. Det kan vara ett sovrum, vardagsrum eller ett kött. Man tröttnar på den målning som man har hängt upp, färgen på väggen, gardinerna ser inte så bra ut som man hade hoppats… Så det är dags för en förändring.

Det handlar dock inte om att man ska gå till affären och handla det första som man ser. Det bästa sättet att börja denna process är att lära sig några tips för att dekorera i hemmet. Så ta fram penna och papper och notera vad som du tycker är bäst för dig, och sedan är det bara att börja!

6 snabba tips för att dekorera i hemmet

Vardagsrum med soffa.

Färger, ljus och kontrast

Färger är en väldigt grundläggande aspekt som du måste tänka på då du ska dekorera. Om utrymmet inte är så värst stort så bör du veta att ljus toner, som pastell, reflekterar ljus. Detta kommer därför att får utrymmet att se större ut än vad det egentligen är.

Detsamma gäller för speglar. Om man ska kunna dra nytta av detta så är det väldigt viktigt att rummet har en bra belysning.

Om det är ett stort rum så bör du dock försöka kombinera olika toner. Tänk på att starka toner kan ge en bra kontrast, men de är kanske inte så bra för ett rum som man använder för att slappna av.

Färger kan påverka ens humör. Toner som röd eller violett kan bli alltför starka om man inte är försiktig.

Framhäv ett föremål

Om du har ett fint kaffebord eller en soffa som du vill framhäva framför andra element i rummet så kan du använda färger till detta. För att göra detta så väljer du en färg som kommer skapa en kontrast.

Då du har bestämt dig för vilka toner du vill använda dig av så försök att använda dem i 20% av rummet. En annan idé är att använda lådor eller hyllor som också har samma färg.

Definiera en stil då du ska dekorera i hemmet

Detta är en av de viktigaste snabba tipsen för att dekorera i hemmet. Om man vill ge ett utrymme en speciell look så måste man ha en väldefinierad stil.

Därefter måste du bestämma dig om du vill använda trä för att ge det en lite mer gammaldags effekt, om du du vill ha en minimalistisk stil eller om du föredrar något innovativt som kommer kräva en kombination av olika färger.

Då du har definierat detta så kommer du kunna trimma ner dina alternativ när det gäller färger och design. Detta kommer hjälpa dig att koncentrera dig på de små detaljer som i det långa loppet kommer göra hela skillnaden.

Vitt är ljusets bästa vän

För att skapa kontraster och betona de ljusa färgerna i rummet så kommer du behöva rätt belysning. Ett bra sätt att få en sådan belysning, utöver fönster och dörrar, är att måla taket och en eller två av väggarna vita.

Tänk dessutom på att välja ljust färgade gardiner och om golvet har en mörk färg så kan du lägga på några mattor som kommer reflektera ljuset bättre. Vita kuddar kommer också ge rummet en trevlig och varm touch när det rör sig om sovrum och vardagsrum.

Dekorera i hemmet: Separera rummen

Avdelning av rum.

Om du har ett utrymme som är alltför stort så kan du använda gardiner, genomskinliga väggar eller skjutdörrar för att skapa en bättre miljö. Du kan också använda de två sidorna för olika saker.

Hur är det med badrummet?

När det gäller detta viktiga utrymme i hemmet så har vi några förslag:

  • Om du köper nya möbler så bör de vara användbara och praktiska, inte bara vackra.
  • Den nuvarande trenden är att använda speglar som dekorativa element.
  • Använd ljusa färger och bra belysning för att få utrymmet att se större ut.

Följ dessa snabba tips för dekoration i hemmet och du kommer få de resultat som du vill ha. Tänk på att det viktiga är att man utnyttjar det utrymme man har och att man känner sig bekväm med de val som man gör.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.