5 intressanta idéer för minimalistiska hem

Ett minimalistiskt hem är ett hem utan alltför många distraktioner. Det är ett hem där man kan koncentrera sig på det man ska göra, och där man inte har för många dekorationer.
5 intressanta idéer för minimalistiska hem

Senaste uppdateringen: 18 maj, 2019

Nuförtiden har det blivit väldigt populärt med minimalistiska hem. Om du vill få reda på mer om vad det handlar om så kommer de tips vi tar upp här vara väldigt användbara för dig.

Minimalistiska hem

Vad består ett minimalistiskt hem av? Minimalism är en arkitekturtrend som fokuserar sig på att bara inkludera det mest nödvändiga.  Ludwig Mies van der Rohe var en välkänd tysk-amerikansk arkitekt under 1900-talet och den förste som förde fram konceptet. Man kan använda en enda fras för att beskriva den här trenden: “Mindre är mer“. Minimalistiska hem är enkla, harmoniska och funktionella. De är såklart även estetiska, men syftet är att ta bort onödiga detaljer.

Fint inrett kök.

Konceptet minimalism kan appliceras både inomhus och även utomhus. Den minimalistiska trenden betonar starkt att varje föremål ska ha sin egen plats och funktionalitet vid inredning inomhus.

Minimalismens huvudaspekter

 • Enkelhet
 • Funktionalitet
 • Så få föremål som möjligt
 • Man tar bort alla oviktiga föremål
 • Natur och ljus är centrala koncept
 • För det mesta raka linjer och geometriska former
 • Neutrala färger

För att dessa mål ska kunna uppnås består minimalistiska hem av trä, glas, rostfritt stål, krom, marmor och granit. Vid dekorationen används främst trä och sten.

5 toppenidéer för minimalistiska hem

Då vi nu har pratat om vad en minimalistisk design innebär kommer vi fortsätta med att ta upp några exempel på minimalistiska hem som du kan använda för att göra om ditt eget hem.

Ordning är viktigt

minimalistiskt hem

Inom det minimalistiska konceptet är det viktigt med ordning. Undvik därför att låta kläder ligga överallt i hemmet och plocka undan efter dig. Designa rummet i enlighet med principen att man bara bör se det mest nödvändiga.

Det är idealiskt med en stor garderob som kan fästas på vägg. Det hade även sett bra ut med en byrå med olika lådor. Nattduksbord med stora lådor är också praktiskt. Försök att undvika onödiga mattor och foton. Det är inte heller bra med blomsterteckningar.

Vita gardiner gör att rummet ser större ut

Inom den minimalistiska stilen drar man nytta av det naturliga ljuset med hjälp av stora fönster och vita gardiner av halvgenomskinliga material. Ljusa toner gör att rummet ser större ut. Du kan dessutom hänga upp en spegel eftersom detta skapar en effekt som gör att utrymmet ser större ut.

Försök att designa ett praktiskt badrum

minimalistiskt badrum

Vissa av de aspekter vi har tagit upp för minimalistiska hem kan även appliceras i badrummet. Låt det naturliga ljuset komma in och fokusera din design på utrymmets funktionalitet, och även renhet.

Några andra intressanta idéer:

 • Använd stora speglar
 • Ha geometriskt formade handfat och badkar
 • Använd vitt som din basfärg
 • Använd material som trä och sten för att dekorera
 • Ha utrymmen där du kan lägga undan saker, exempelvis lådor och korgar

Kökets stil är viktig i minimalistiska hem

Nästa utrymme är köket där vi använder en gråskala med geometriska möbler. Aluminium, marmor och granit är bra material för att uppnå denna effekt. I minimalistiska hem används oftast stora diskbänkar. Fördelen med detta är att man kan placera hushållsapparater under dem, vilket sparar mycket utrymme. Ställ kylen bredvid en vägg för att spara ännu mer utrymme; detta gör även att köket ser mer praktiskt ut. Tänk sedan även här på att det naturliga ljuset bör dominera.

Utrymme för alla i vardagsrummet

Rum med minimalistisk inredning

Minimalistiska vardagsrum bör följa de principer vi har tagit upp i ovanstående stycken. Man bör också försöka begränsa antalet möbler. Det är bra med stora fönster och också många lampor.

Man kan kombinera starka färger med neutrala, men man bör vara försiktig. Det viktiga är att det inte blir alltför starkt.

Undvik onödiga mattor och dekorationer. Teknologi är alltid bra eftersom moderna tv-apparater ger en touch åt rummet. Du kan även kombinera din tv med en ljudanläggning ifall du vill titta på film.

I ett minimalistisk hem behöver man inte ha många saker, men det är viktigt att man är kreativ. Vi har nu gett dig några inledande idéer. Vill du prova och se vad du kan göra?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.