5 misstag när folk försöker inreda badrummet

Bara för att det är det minsta rummet i huset betyder inte det att badrummet är lätt att dekorera. Tvärtom måste man vara försiktig med att planera varje detalj för att undvika problem i framtiden.
5 misstag när folk försöker inreda badrummet

Senaste uppdateringen: 20 oktober, 2020

Heminredning har många sidor och kräver att man tar hänsyn till varje detalj. Det är fallet för alla rum i huset, till och med badrummet. Har du någonsin tänkt på det? Här ska vi ge dig tips för att råda bot på vanliga misstag när folk försöker inreda badrummet.

I inredningstidningar eller i broschyrer för företag som säljer badrumsartiklar ser vi vackra och väldigt moderiktiga rum. Många begår dessvärre en serie misstag i sin strävan att inreda badrummet i samma stil som i tidningarna.

För att undvika strulet med att försöka fixa misstagen vill vi ge några tips. Undvik dessa fem misstag för att få ett badrum du längtar efter att gå in i.

5 misstag när du vill inreda badrummet

1. Att inte planera

Planera ditt badrum

Det är det första man måste göra när ett badrum ska byggas. Du måste tänka på vad du behöver, vilka möbler du vill ha och framförallt vilka mått som gäller. Att fylla badrummet med för mycket möbler kommer bara göra det mindre användbart.

Placering är också viktigt. Det är vanligt att se dörrar som inte kan öppnas helt eftersom toaletten sitter bakom den: det är ett stort misstag. Planera heller inte överdrivet stora badrum, såvida du inte har ett hus som är proportionerligt större.

Överväg följande: skjutdörrar. De är extremt användbara om man har begränsat med utrymme. Tveka inte att rådfråga en snickare.

2. Att lägga halt kakel

Många olyckor hemma sker i badrummet. De flesta är givetvis kopplade till duschen och blöta golv. Hur undviker man det? Det finns två åtgärder man måste ta. Den första är att lägga halkfritt kakel. Det ger en säker yta för dig, dina barn och äldre personer att gå på. Framförallt barn är ofta inte uppmärksamma på risker, så det är bäst att ta förebyggande åtgärder.

Du kan även överväga mattor när du ska inreda badrummet. Vissa kan dock halka runt på golvet eller börja lukta illa på grund av fukten; se därför till att välja lämpliga varianter.

3. För dålig ventilation

Badrum med bra belysning

Det är en fundamental aspekt av varje badrum och ett mycket vanligt misstag som kan leda till dyra reparationer. Ett badrum måste ha ventilation för att kunna vädra ut ordentligt. Många beslutar sig till och med för att installera en fläkt som leder ut fuktig luft.

Ljus är ytterligare en viktig faktor. Det måste vara tillräckligt, men inte överdrivet. Mörka färger tenderar att absorbera ljuset i rummet och får det dessutom att se mindre städat ut, eftersom damm syns bättre. Det får dessutom rummet att se mindre ut.

Tips: installera armaturer nära speglarna och i duschen.

4. För mycket dekorationer

Intressant nog innebär dekorering även att man inte ska överbelasta rummet. Om du har möbler eller dekorationer i överflöd kommer de bara ha en negativ effekt på rummet, oavsett hur vackra de är.

Tvärtom är det rekommenderat att välja ett par möbler och försöka hitta en balans. Ett bra trick är att välja medelstora eller stora speglar – dessa får utrymmet att verka större än det är, även i små badrum. En liten spegel i ett stort utrymme kommer i sin tur göra att det ser bredare och tommare ut.

Var även försiktig med kakel. De må vara ett utmärkt sätt att dekorera och undvika slitage från fukt och ånga, men i överflöd är de inte så vackra. Välj en vägg att sätta dem på och måla resten med mjuka färger för att skapa visuell harmoni.

5. Att lämna allt synligt

Både rengöringsprodukter och personliga hygienartiklar måste ha sin plats i ett välorganiserat badrum. Vanligtvis är förvaringsutrymmet under handfatet en perfekt plats. Men det finns andra alternativ. Du kan sätta upp hyllor på väggen eller kanske ställa in en flätad möbel. Alternativen är många: utforska och utvärdera dem i enlighet med utrymmet du har tillgängligt.

Om du är uppmärksam på dessa vanliga misstag folk begår när de försöker inreda badrummet kommer du inte behöva oroa dig över dem själv.

Kom ihåg att allt beror på dina behov samt hur mycket utrymme och pengar du har tillgängligt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Hallo Granja, Paola. (2013). Estética Funcional y Espiritual Para el Hogar. Diseño Interior, Fundamentos Básicos. Disponible en: https://extensionuniversitariaute.files.wordpress.com/2013/09/decoracic3b3n-de-interiores.pdf
  • Andrés Pretel, F., Navarro Bravo, B., Párraga Martínez, I., de la Torre García, M. A., del Campo del Campo, J. M., & López-Torres Hidalgo, J. (2010). Adherencia a las recomendaciones para evitar caídas en personas mayores de 64 años Albacete, 2009. Revista Española de Salud Pública, 84(4), 433–441.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.