Lär dig att bygga bra och enkla skohyllor

Vare sig du gillar att ha accessoarer som skor synliga eller inte är det bäst att ha dem organiserade på ett samlat ställe. Lär dig några bra tips i den här artikeln!
Lär dig att bygga bra och enkla skohyllor

Senaste uppdateringen: 12 november, 2020

Skohyllor är det bästa sättet att hålla dina skor i ordning och inom synhåll. Det är ett sätt att undvika skor överallt och ha dem spridda i olika rum. I allmänhet är det slöseri med tid att vara oorganiserad, speciellt om du har bråttom. Därför borde du alltid leta efter sätt att förbättra dina utrymmen och hålla saker i ordning.

I artikeln som följer ska vi ta en titt på några geniala idéer för att bygga dina egna skohyllor. Vi ska visa dig att du inte behöver en massa material, varje steg är mycket enkelt och allt kan göras färdigt på kort tid.

Några saker att tänka på

Skor ska helst förvaras på ett lämpligt ställe. Det är inte bara en estetisk fråga, utan också ett sätt att undvika att förstöra dem. Man kanske trampar på en sandal eller sko som är gjord av ett känsligt material som mocka eller silke.

Innan du gör dina skohyllor måste du därför tänka på hur många par du har, vilken typ och hur ofta du använder dem. Det är en bra idé att gruppera skorna efter vilken funktion de har så blir det mycket lättare att hitta dem.

Platsen där du har sandaler och tofflor är inte samma som där du ställer stövlar. Å andra sidan är sportskor förmodligen något du använder dagligen, så de kommer du vilja ha nära till hands. Genom att organisera skorna vet du hur många skor du har och var de är. Missa inte våra rekommendationer på skohyllor. Det är dags att pyssla lite!

1. Skohyllor av lastpallar

Skohylla av pallar.

Du kan göra ditt eget skoställ av lastpallar. Dem kan du lätt hitta lätt i mataffärer eller stora varuhus. Du kan också hitta dem i affärer som säljer drycker.

Nuförtiden är det väldigt trendigt att hitta nya användningsområden för lastpallar. Dessutom är de originella estetiskt och du kan dekorera dem med olika konsttekniker. Du kan också använda frukt- och grönsakslådor av trä.

Antalet lastpallar du använder beror på hur många skor du äger. Du behöver också en ledig vägg att ställa dem mot. Det ser väldigt trevligt ut i rummet om du håller det öppet att se.

Material

 • 1 hammare
 • sandpapper för trä
 • 1 eller 2 lastpallar (beroende på behov)
 • färg eller lack (beroende på hur du vill dekorera)

Konstruktion

1. Använd en hammare och avlägsna först varannan träplanka från den horisontella ramen. Ta inte bort dem på sidorna. Slutresultatet blir en typ av bildram.

2. Använd därefter hammaren för att avlägsna spikarna.

3. Slipa alla träytor noga.

4. Måla till sist som du vill ha det. Ett förslag är att lämna träets naturliga ton. Använd lack eller färg och lacka sedan färgen.

5. När den har torkat kan du ställa hyllan var du vill. Idén är den blir en del av väggen eftersom den kommer att se ut som en målning.

2. Skohyllor av en bokhylla

Skohylla av bokhylla.

Ett annat sätt att skapa användbara skohyllor är att utnyttja bokhyllor gjorda av trä eller metall. Det fungerar så klart lika bra för att visa upp dina skor som att ha dem i garderobenDet som är bra med det är att du kan göra hyllorna i den höjd du behöver utan att slösa med utrymme. Vi rekommenderar dock att hitta en ledig vägg att ställa hyllan mot.

Trappor som inte används är ett bra ställe att förvara skor på. Du kan måla och lacka dem som du vill. Du kan använda stegen för att stödja brädorna. De kan vara av olika storlekar för en ledig look.

Material

 • Rektanglar av trä eller metall ungefär 120 cm långa
 • Stöd för steg, eller en trappa
 • Spikar för att fästa dem i väggen
 • Färg eller lack

Konstruktion

 1. Måla först eller lacka trä- eller metallrektanglarna som du vill ha dem.
 2. Mät därefter väggen där du vill sätta dem.
 3. Sätt upp stöden eller stegen på vald plats.
 4. Över dessa stöd och steg sätter du därefter upp rektanglarna.
 5. Ställ slutligen skorna där du vill ha dem.

3. Skohyllor av kartong

Skohylla av kartong.

Det tredje alternativet är det mest användbara. Det är helt åtkomligt, roligt och lätt att göra. I det här fallet är materialet du använder kartong, så det är dessutom ett sätt att återanvända vad du har! Det bästa med den här metoden är att du kan göra så många utrymmen som du behöver. Du kan till exempel göra en sektion för varje par skor du har. Du kan även lätt ändra det med nya kartonglådor.

Vi ska konstruera små, triangelformade utrymmen för att ställa skorna i. Med det här alternativet behöver du inte mycket utrymme och du kan sätta upp dem där det är enkelt att se dem.  Du kan också använda dem i botten av en garderob. Nedan berättar vi hur man gör.

Material

Konstruktion

 1. Ta ett ark kartong, ungefär 40 cm x 40 cm. Använd först en linjal för att dela upp och vik i tre lika delar. Du kan ändra storleken beroende på storleken på skorna. För ett barn är 13 cm x 13 cm tillräckligt.
 2. Böj kartongen så att den formar en triangel.
 3. Tejpa därefter noga så att den inte går isär.
 4. Måla i den färg du vill ha både på insidan och utsidan tills du är nöjd.
 5. Gör därefter en horisontell rad av trianglar och placera basen av kartong ovanför detta. Ovanför basen, lägg till fler fack om du vill.
 6. Gör slutligen så många nivåer som du behöver.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Mil Ideas. (2014). 25 Ideas “DIY and Craft” para crear y decorar con palitos de helado.
 • CupaStone. (2014). Piedra natural, el mejor revestimiento de pared para crear espacios originales y cálidos | CUPA STONE.
 • マイケル I.ノートン. (2009). IKEA効果:努力と執着の関係. Harvard Business Review.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.