Håll ordning hemma – 10 tips för ett rent och snyggt hem

Hur mycket vi än vill ha ett hem som är skinande rent är det många andra saker runtomkring som gör att vi inte orkar eller har tid att hålla hemmet i ordning. I alla fall inte varje dag.
Håll ordning hemma – 10 tips för ett rent och snyggt hem

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Vi trivs bäst när vi har det rent och städat hemma, men att hålla hemmet snyggt kan vara svårt när man har lite tid och ingen ork. Så här kommer en lista som hjälper dig få jobbet gjort med bara lite organisering. Håll ordning hemma med dessa 10 tips – det behövs bara lite ansträngning varje dag!

1. Håll ordning hemma med en daglig rutin

På samma sätt som vi planerar för träning på gymmet är det användbart att ha en plan för alla huvudsysslor i hemmet. Det kan man lätt göra och det kräver inte mycket tid, och sedan kommer man alltid ha alla saker på sin plats.

Börja med att skriva en lista över alla de viktiga sysslorna som behöver göras, som tvätt, dammsugning, golvmoppning, golvvaxning, badkarstvätt, ta in kläder som hänger på tork och andra sysslor.

Efter att du har skrivit listan, dela upp sysslorna på 7 dagar (sortera dem efter svårighetsgrad eller hur lång tid de tar).

Exempel:

  • Måndag: Tvätta fönstren.
  • Tisdag: Dammsug, torka damm, torka golv.
  • Onsdag: Tvätta kläder.
  • Torsdag: Städa upp i garderoben.
  • Fredag: Städa köket.
  • Lördag: Byt lakan.
  • Söndag: Städa badrum och toalett.

Ett veckoschema som ovan kommer göra det lättare för dig att hålla hemmet snyggt och städat. Dessutom kommer det att minska tiden du lägger ner på att ta hand om dessa sysslor på helger eller vilodagar.

2. Äg inte mer än du behöver

Håll ordning hemma genom att inte ha så mycket saker

Det finns så klart vissa saker som är nödvändiga. Men när du är ute och ska handla någonting nytt till hemmet, till exempel ett bord eller en lampa eller någon dekoration, ställ dig frågan: är det verkligen nödvändigt? Kommer det på något sätt göra livet lättare? Om svaret är “nej” eller du är tveksam är det bättre att låta bli att göra inköpet.

Tänk på: ju fler saker du har i hemmet, desto mer oordning och röra.

3. Håll ordning hemma med krokar

Är du en sådan som lämnar nycklar, paraply, väska, plånbok och andra saker överallt i huset? P lacera då klädhängare och klädkrokar på strategiska platser. Till exempel kan du placera dem i vardagsrummet och sovrummet, och om du har barn även i deras rum.

På så vis håller du ordning på alla saker du använder och normalt strör omkring dig varje dag.

4. Bädda sängen innan du går hemifrån

Bädda sängen så ser det mer städat ut

Det finns inget mer avslappnande än att komma hem till en ren och bäddad säng efter en lång dag på jobbet. Bäddar du sängen kommer det dessutom att se mer städat ut i sovrummet.

5. Diska efter varje måltid

Utan att slösa på vatten bör du diska varje gång du använt något i köket. Finns det någon liten detalj i vardagen som kan vara så störande som en diskho full med disk och gamla matrester? Om alla i hushållet hjälper till att diska det de har använt blir det lättare att hålla köket rent utan alltför mycket ansträngning.

Ett annat tips är att diska redskapen du använder vartefter medan du lagar mat, så undviker du en stor hög med disk efteråt.

6. Håll ordning hemma genom att organisera i garderoben

Även om du bara har några strumpor eller skjortor som ligger kringströdda kan det ge intrycket av att du har det stökigaste hemmet i kvarteret.

Använd korgar för smutsiga och rena kläder. När du inte orkar eller har tid att tvätta och vika kläder har du ändå allt på ett och samma ställe. Det är bekvämt och får hemmet att se mer städat ut.

7. Rengör tvättmaskinen

Detta är väl en hushållsmaskin vi inte tänker på att rengöra så ofta, men det är viktigt att man torkar upp vatten och smuts som byggs upp här.

För att motverka mögel och svamp, låt luckan stå öppen efter varje tvätt. På så vis släpps fukten ut.

8. Håll ditt husdjur rent

Bada din hund

Har du katt, hund, fågel eller något annat husdjur? Håll det rent! Tvättar du ditt husdjur undviker du fläckar på skåp, sängar och mattor. Och du undviker att få in småkryp i hemmet och kan även få bort dålig lukt.

9. Allt på sin plats

Du sparar mycket tid genom att ställa alla saker tillbaka på sin plats. Hemmet ser mindre rörigt ut, och det är lättare att städa.

10. Torka genast bort fläckar

Torka bort fläckar direkt

Spiller du mjölk eller någonting annat på spisen, golvet, nattduksbordet eller köksbordet, ta genast en trasa och torka bort det. Det är svårare att få bort fläcken när den torkat.

Håll ordning hemma för att få ett mer harmoniskt liv, utöver att dessutom få ett hem som ser trevligt ut. Det minskar dessutom stress eftersom du kommer trivas bättre hemma.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bockmühl, DP (2017). Higiene de la ropa: cómo conseguir algo más que limpio. Revista de microbiología aplicada, 122 (5), 1124-1133. https://doi.org/10.1111/jam.13402
  • Hobday, RA y Dancer, SJ (2013). Funciones de la luz solar y la ventilación natural para el control de infecciones: perspectivas históricas y actuales. Journal of Hospital Infection, 84 (4), 271-282. https://doi.org/10.1016/j.jhin.2013.04.011
  • Valls Císcar, C. (2018). Aplicación móvil para la gestión de tareas domésticas en familias con hijos. http://hdl.handle.net/10251/107038

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.