5 effektiva sätt att bli av med fukt i hemmet

Inget är jobbigare än att märka av en fuktig fläck som förstör dina väggar och orsakar hälsoproblem för de boende. Här kommer några tips för att hjälpa dig att undvika fukt i hemmet.
5 effektiva sätt att bli av med fukt i hemmet

Senaste uppdateringen: 02 augusti, 2023

Fukt är ett stort problem för många hushåll, men som tur är finns det enkla sätt att bli av med fukt i hemmet och konsekvenserna av det.

Fuktighetsnivåer inomhus som ligger på över 60-70% anses vara höga och kan leda till stora problem, som:

 • Kvalster
 • Dålig lukt
 • Bakterier och svamp
 • Mögel på väggar och i hörn
 • Försämring av fastigheten och andra saker

Utöver att ge folk ett dåligt intryck och orsaka hälsoproblem är de som lider mest personer med allergier eller andningssjukdomar. Det är därför väldigt viktigt att agera snabbt för att bli av med fukt i hemmet. Nedan hittar du några rekommendationer som kan hjälpa dig med det.

Trick för att bli av med fukt i hemmet

Ventilera ditt hem

1. Ventilation

Det är den viktigaste rekommendationen av alla. Försök att alltid ha god ventilering hemma, framförallt om du bor i ett område som löper högre risk för fuktproblem. Försök att hålla fönstren öppna så mycket som möjligt; om det inte räcker kan du använda en fläkt för att hålla huset fräscht.

Luftkonditionering kan hjälpa till att hålla vissa områden fuktfria om det inte finns mycket naturligt luftflöde. Men överdriv inte, för luften du andas ska innehålla lite fukt för att undvika sjukdomar och problem med luftvägarna.

2. Hitta mögelkällor

Om du upptäcker ett fuktigt område i hemmet måste du försöka hitta källan. Om det finns trasiga rör i ej synliga utrymmen kommer de sannolikt ge upphov till växande fläckar på väggarna. Kom ihåg att om du inte fixar läckagen omedelbart kan tillståndet bli värre och värre. Vissa fall leder till och med till översvämning. Se till att det inte händer!

3. Använd en avfuktare

Avfuktare är utmärkta för regniga eller kalla regioner. Fukt har en tendens att ansamlas där eftersom det finns mindre möjlighet för permanent ventilering av huset.

Om du vill bli av med fukt i hemmet kan du därför använda en avfuktare för att enkelt absorbera och dränera fukten. Glöm bara inte elräkningen, för de använder ungefär lika mycket el som luftkonditionering. De finns i olika storlekar och kapaciteter.

4. Bli av med fukt med salt

Visste du att det var möjligt? Allt du behöver är en grund behållare och 1 kg salt. Häll saltet i behållaren för att se hur det absorberar fukt under de kommande dagarna.

Salt har väldigt hög absorptionsförmåga. Utöver att användas för att ta bort fukt i hemmet kan du även använda det för att ta bort fläckar på kläder. När du märker att saltet är för blött eller har blivit svart är det dags att byta.

5. Andra trick för att undvika fukt

Utöver ovan nämnda rekommendationer är det också viktigt att förhindra att fukt kommer in och bildas i huset. Följ dessa enkla trick:

 • När du lagar mat, sätt på spisfläkten.
 • Höj aldrig värmen till över 20° C, eftersom det bidrar till att fukt bildas på väggar och i andra områden.
 • Torka dina kläder genom att hänga dem utomhus. Om du lämnar dem inomhus kommer fukten sprida sig i rummet.
 • Ha inte för många växter på samma plats. Det kan få ånga att bildas från vissa ämnen.

Avslutningsvis ska du även komma ihåg saker som naturligt ljus och luft i hemmet. Ha fönster i alla rum för att släppa in solljus. Överväg även att möblera om så att luften kan flöda genom hemmet.

Våra tips kan hjälpa dig att förebygga och bli av med fukt. Efteråt kommer du garanterat märka av en positiv effekt på din hälsa såväl som ditt bankkonto.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Torén, K., Albin, M., & Järvholm, B. (2010). Systematiska kunskapsöversikter; 1. Betydelsen av fukt och mögel i inomhusmiljö för astma hos vuxna. Arbete Och Hälsa.
 • Åberg, N. (1995). Atopiska sjukdomar hos skolbarn i relation till boendefaktorer och förkylningsfrekvens. SLS.
 • Straube, J. F. (2002). Moisture in buildings. ASHRAE Journal.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.