Tolv sätt att återanvända gamla apparater

För att återanvända gamla köksapparater så behöver du bara fantasi och redskap som kommer hjälpa dig att omvandla dem till nya föremål.
Tolv sätt att återanvända gamla apparater

Skriven av Paula Heidemeyer

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Gamla apparater går tyvärr sönder. Vissa pratar även om “planerat åldrande”, vilket är något som fabrikerna själv lägger till för att se till att en apparat går sönder efter en viss tid. Det går dock att återanvända gamla apparater.

De flesta personer har dock många apparater i hemmet, inklusive datorer, tvättmaskiner, diskmaskiner, TV-apparater etc. Då de blir gamla så kan de omvandlas till fantastiska och originella föremål.

Då en apparat går sönder så byter man antagligen bara ut den mot en ny och tar med den gamla till ett återvinningscenter. Det finns dock även vissa väldigt originella, roliga och fantastiska idéer för att förnya dekoren i ditt hem genom att omvandla dina gamla och slitna apparater!

Tvättmaskin med vatten.

Idéer för att återanvända gamla apparater

Här är några fantastiska idéer som kommer inspirera dig nästa gå du behöver byta ut en trasig apparat. Det spelar ingen roll om det är en frys eller en TV, för man kan återanvända allt.

  • Omvandla en gammal TV till en fiskskål (vi pratar såklart om de där gamla och stora TV-apparaterna).
  • Du kan också använda en gammal datorskärm för att göra en fiskskål. För att göra detta så behöver du försegla insidan så att vattnet inte sipprar ut.
  • Du kan omvandla din tvättmaskinstrumma till lampor. För att göra detta måste du plocka isär maskinen, rengöra den och färga den. Du kommer älska den slutliga produkten! Du kan göra både golvlampor och hängande lampor.
  • Omvandla en liten kyl till ett sidobord. Du kan använda den för att förvara tallrikar, glas, flaskor eller näsdukar. Kylen fungerar inte längre, men den är perfekt för att förvara saker. Du kan måla utsidan med färg för att ge den en originell touch.
  • Omvandla din gamla datorskärm till ett litet hus för ditt husdjur.
  • Återanvänd diskhållaren i din gamla diskmaskin för att förvara böcker eller CD-skivor. Då de har hjul så kan de lätt flyttas runt.
  • Du kan också använda bestickslådor för pennor och andra typer av skrivmateriell.
  • Om du är bra på att bygga saker så kan du omvandla hela din diskmaskin till en soffa.
  • Du kan använda frysen som hylla för att förvara böcker.
  • Fäst en hård glasskiva över en gammal TV för att skapa ett sidobord.
  • Du kan omvandla en gammal brödrost till ett dekorativt föremål genom att exempelvis fästa pärlor.

Vikten av att återvinna gamla apparater

Person som torkar av tvättmaskin.

Faktum är att det inte är alla som vet vad man ska göra med de söndriga apparaterna. Man vill inte alltid få dem reparerade eftersom det många gånger är en bättre investering att köpa en ny apparat än att fixa en gammal.

I detta fall så vill vi berätta för dig var du kan ta de gamla, söndriga eller förstörda apparaterna som du inte vill återvinna.

Vad man bör göra med söndriga apparater

Folk frågar sig ofta vad man ska göra med en söndrig apparat. I det här faller så bör du veta att det är ett stort misstag att sätta den på trottoaren. Man kan inte kasta iväg apparater i närmsta container, för detta är en form av förorening.

De affärer som säljer apparaterna tar oftast hand om de gamla apparater som man inte längre vill ha. Ett sätt att göra sig av med gamla apparater är därför att ta med dem till affären. Man kan också donera sina gamla apparater till personer som behöver eller säljer dem.

Då en apparat är så trasig att man inte längre kan laga den så bör man leta efter lokala återvinningscenter där man kan lämna in stora apparater.

Man kan också anlita firmor som kommer och plockar upp dessa apparater vid dörren. För att göra detta så behöver du veta vilka dagar som de befinner sig i ditt område. Detta är ett av de bästa sätten att återanvända stora apparater.

Glöm inte bort att reducera och återanvända gamla apparater

Som du kanske har sett så kan man göra många saker med gamla apparater: från hyllor till fisktankar och sidobord. Det är viktigt att man är medveten om att dessa hantverk inte är enkla att göra och kräver tålamod och många verktyg.

Men om du tycker om återvinning och har tillräckligt med utrymme för att arbeta med gamla apparater så tveka inte med att försöka göra om dem till användbara föremål.

Du kan säkert hitta på något. Låt bara fantasin flöda!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.