Idéer för att återställa och återanvända gamla möbler

Att återanvända dina gamla möbler kan förnya ditt hem och ge det ett personligt utseende. Det kommer vara en mycket rolig och avslappnande aktivitet för dig.
Idéer för att återställa och återanvända gamla möbler

Skriven av Paula Heidemeyer

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Om du överväger att flytta till ett nytt hem men inte vill kasta eller donera ditt bohag kan du återställa och återanvända dina gamla möbler. Möblemang kan leva flera liv om man vet hur man ska gå till väga.

När det kommer till att återställa och återanvända gamla möbler så finns det många roliga alternativ som kan tillföra mycket till ditt eller någon annans hem.

Ta en titt på följande idéer för att få lite inspiration.

Idéer för att återanvända gamla möbler

Gammal stol blir blomlåda

Kreativ återanvändning av gamla möbler kommer ge ditt hus en ny anda.

Det finns mycket man kan göra med äldre möbler med bara lite smak, tålamod och skicklighet. Du kommer dessutom må bra eftersom du inte slösar med varken dina pengar eller Jordens resurser.

Din inredning får sig ett lyft, och så även din självkänsla!

Låt oss ta en titt på några möjliga idéer.

Omvandla

Visste du att man kan omvandla gamla stolar till blomlådorVidare kan du ta lådorna från en byrå och dekorera dem för att få en originell möbel. Du kan t.ex. måla dem i olika färger.

Du kan även ta ut gamla slitna lådor och ersätta dem med korgar som du kan förvara saker i.

Dekorera

Här kommer några ytterligare idéer för att dekorera möbler:

  • Klä ett litet bord i stoppat tyg och använd den som fotstöd.
  • Dekorera slitna möbler med tapet.
  • Fernissa dina trämöbler för att återställa glans och värme.
  • Sandpappra delar av dina möbler för att ge dem ett gammaldags utseende.

Visa upp din konst

Du kan även använda verktyg för att ge äldre trämöbler ett nytt utseendeFör att göra det är det dock viktigt att det görs med försiktighet och med rätt verktyg för att det inte ska se märkligt ut.

Om du har ett stort middagsbord kan du sandpappra skivan och göra det till en blank målardukLåt sedan fantasin svepa iväg dig.

Måla för att återanvända gamla möbler

Du kan givetvis även måla dina möbler för att göra dem till rena konstverk. Geometriska mönster är lätta att göra, speciellt om man använder stenciler.

Måla stolsbenen på ett stilrent sätt för att få ett modernt utseende, eller varför inte använda riktigt slående färger som direkt drar till sig ögat? Kom ihåg att använda fernissa efteråt så att färgen håller.

Man kan till och med använda färg som väl torr bildar en “svart tavla” man kan använda kritor på. Om du har barn kommer de älska att uttrycka sig på dem (se bara till att de förstår var de får rita).

Kvinna fernissar möbler

Du kan använda en rad olika tekniker för att återanvända gamla möbler. Låt fantasin flöda!

Här kommer några idéer som kan förvandla dina antika möbler. På så sätt kan du återanvända möblerna du redan har istället för att de ska hamna på någon soptipp.

Kolla bara upp de bästa teknikerna för de aktuella materialen och föremålen. Be om hjälp när det behövs och kom ihåg att det är en aktivitet som alla familjemedlemmar kan delta i.

Du kan till och med tjäna pengar på det!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.