Misstag att undvika när du målar ditt hus

maj 29, 2019
När du målar ditt hus själv, försök att välja kvalitetsmaterial. Det är också viktigt att respektera torkningstiderna för att inte förstöra finishen.

Eftersom dina väggar behöver lite ny färg från tid till annan är det viktigt att veta hur man målar dem om man vill göra det själv. Det finns många tekniker som hjälper dig att få bra yta. Du måste bara ta hänsyn till några riktlinjer innan du målar ditt hus.

När du målar ditt hus

Målning kan vara en rolig och till och med avkopplande aktivitet. Det kan hjälpa dig att lindra stress och till och med låta dig spendera lite kvalitetstid med din familj, för att alla kan hjälpa till.

Men om du inte tar hänsyn till några riktlinjer kan att måla ditt hus bli en mardröm eftersom det inte finns något mer irriterande än att försöka göra något på egen hand och få katastrofala resultat. I den här artikeln kommer vi att berätta hur du målar ditt hus och vilka saker du måste fokusera på för att få bra resultat.

Misstag att undvika när du målar ditt hus

målar ditt hus penslar

Här är några av de vanligaste misstag som människor gör när de målar sitt hus.

1. Gör inte en lista över material

Att måla ditt hus utan planering på förhand rekommenderas inte eftersom du kan inse att du saknar några verktyg eller material när du är i full gång.

Här är en standardlista över vad du kan behöva:

  • Tillräcklig färg: beräkna kvadratmeterna av väggarna du ska måla och fråga vilken typ av färg du ska köpa i järnaffären
  • Rätt färgrullar
  • En förlängningspinne
  • En säker stege
  • Maskeringstejp eller målartejp
  • Dukar, filtar eller gamla trasor för att täcka golv eller möbler
  • En stor hink
  • En speciell borste för hörn
  • Golv- och dörrskydd (ej tidningar)
  • Gamla kläder som inte gör nåt om de får färg på sig

Ta en titt på den här artikeln: Varför är hantverk bra för din hjärna

2. Användning av lågkvalitativ färg

Även om du ser en rea eller en mycket billigare färg, köp inte material av låg kvalitet. Försök alltid att köpa kvalitetsfärg eftersom finishen blir mycket bättre. Om du väljer färg av dålig kvalitet får du inte de önskade resultaten.

Om du vill spara på mängden färg kan du välja billigare alternativ, till exempel måla endast en vägg och installera tapeter på en annan de andra.

3. Använder plast eller tidningar för att skydda dina golv

Om du vill skydda dina golv innan du målar ditt hus rekommenderar vi inte att du använder plast eller tidning. Dessa material rör sig lätt och du kan gå på färgfläckarna utan att förstå det och fläcka andra delar av ditt hus.

För att skydda dina golv bör du helst täcka dem med filtar och gamla trasor och fixera dem väl in i hörnen.

4. Tänker inte på dina möbler

Du kanske bara vill måla en vägg, varför du inte bryr dig om att täcka de närliggande möblerna. Dock måste du skydda dina möbler från fläckar, så du bör täcka dem med plast eller filtar. På samma sätt bör du täcka dina fönster och dörrar.

Kort sagt, du bör skydda alla föremål och ytor som kan bli färgade. Du måste komma ihåg att du inte är professionell.

5. Välja färger som du gillar

målar ditt hus färger

Kanske är din favoritfärg röd eller fuchsia. Det är dock inte en bra idé att måla ditt sovrum eller matsal i de färgerna. Helst bör du testa färger och välja de som bäst går med dina dekorationer och möbler. Det är inget fel med att ändra dig. Men du måste se till att du är säker innan du fattar ditt slutliga beslut!

6. Välja vit som det enda alternativet

Många människor väljer att inte ta risker och istället bara måla sina väggar vita. Detta kan vara ett bra val om du inte är professionell, eftersom vit färg inte kräver bra finish. Vit gör att rummen i ditt hus ser ljusa ut. Men en något tonad vit som drar mot en annan färg ger ditt hem en personlig touch.

7. Tro på att måla dina väggar kommer att fixa dem

Vissa människor tror att en färg kommer att fixa fuktiga fläckar eller täcka sprickor. Detta är dock helt felaktigt. Du måste fixa dina väggar först innan du målar dem. Det är lämpligt att ge dina väggar en första lager av en grundfärg, även om du känner dig för lat för att göra det.

8. Börja måla mitt på väggen

Om det här är din första gången som målar ditt hus, gör inte misstaget att börja måla i mitten. Färgen droppar alltid, så det är bäst att börja från det övre hörnet och sluta vid golvlisterna. När de har torkat kan du fortsätta längs väggen med upp och ner rörelser.

9. Inte respektera torkningstiderna för färgen

Att måla en vit vägg är inte densamma som att måla en annan färg. Helst bör du respektera torkningstiderna för färgen och inte stressa för att om du inte väntar tillräckligt länge eller om tålamodet tar slut får du en dålig finish.

Samma sak gäller för maskeringstejpen. Människor brukar ta bort det rätt snabbt när de slutat måla och, följaktligen, dra av färgen med det av misstag. Därför måste du ta bort tejpen minst 24 timmar senare.

10. Måla taket vitt

Det finns en falsk tro på att tak måste vara vita. Vita tak kan få rum att se bredare ut, men du kan använda en annan nyans som passar perfekt med väggarna för att ge dina tak en personlig och originell touch.

Upptäck: Hälsofördelarna med växter i ditt hem

11. Målar varje rum en annan färg

Om du har små barn och frågar dem vilken färg de vill att du ska måla deras rum i, kanske de svarar blå, grön, lila eller rosa. Men att låta deras fantasier springa vilda och måla varje rum i ditt hus en annan färg är två olika saker. Ja, barnrum kan vara undantaget. Det är dock bäst om alla rum i ditt hus går väl tillsammans för att säkerställa en mysig känsla.

Det här är några av de misstag som människor gör när de målar sitt hus. Var uppmärksam på detaljer, respektera torkningstiderna och välj framförallt rätt material.

Känn dig fri att dela dessa tips med dina bekanta!