9 saker man inte ska ha i sovrummet

Är du en av de som organiserar sitt sovrum ihärdigt eller sover du bara i det oavsett vad som finns i det? Oavsett vem du är borde du följa våra rekommendationer för att få ut mer av utrymmet.
9 saker man inte ska ha i sovrummet

Senaste uppdateringen: 22 oktober, 2020

Visste du att det finns vissa saker du inte ska ha i sovrummet? Ja, det finns vissa “förbud” som många inte tänker på. Läs vidare för att få reda på vilka saker du ska undvika att ha i sovrummet.

För att se till att du känner dig bekväm i ditt sovrum och kan vila bra måste du följa vissa principer. De flesta är kopplade till den påverkan olika saker i rummet kan ha på din energi och mentala medvetenhet.

9 saker du inte ska ha i sovrummet

Ett harmoniskt sovrum utan blommor

1.  Blommor

Många har blommor över hela huset, men att ha dem i sovrummet är inte en bra idé. Det har inget att göra med den tramsiga myten om att de stjäl ditt syre under natten, det handlar mer om energi.

Enligt experter i feng shui kan blommor främja otrohet och förräderi. De representerar affärer och kan attrahera den typen av problem i relationer.

Blommorna kan dessutom dö eftersom rummet ofta inte är tillräckligt upplyst. De får även damm att ansamlas, vilket kan vara dåligt för allergier.

Vi vill dock även påpeka de positiva effekterna om du faktiskt väljer att ha blommor i sovrummet. Växter hjälper till att reglera temperaturen, minska oljud och har en lugnande verkan.

2. Ljusa färger

Orange, rött och gult representerar energin hos eld; raka motsatsen till vilan som folk söker i sovrummet. Det må vara positivt för passion, men de motiverar även svartsjuka och misstro. Istället rekommenderar vi bruna nyanser i sovrummet.

3. TV eller trådlösa uppkopplingar

Att lägga sig för att se på TV är ett nöje för många, men det är inte det bästa för sovrum. Både TV-apparater och trådlösa enheter, såsom Wifi-routers, skickar ut strålning som kan vara dåligt för en god natts sömn.

Håll sovrummet i ordning

4. En rörig garderob

Även om du stänger dörren för att inte behöva se röran är en rörig garderob något du ska undvika att ha i sovrummet. Det tar upp utrymme och hindrar ny energi från att komma in.

Beslutet att inte göra dig av med saker du inte behöver kan dessutom projiceras i resten av livet.

5. Speglar

Undvik speglar

Det här är ytterligare en varning från feng shui. Man hävdar att speglar reflekterar energi, så om du har en spegel i sovrummet pendlar denna energi mellan din kropp och spegeln under natten.

Du kan välja att flytta din spegel till ett annat rum. Ett annat mindre radikalt alternativ är att flytta på den i sovrummet så att den inte reflekterar dig när du sover.

6. Ett rörigt skrivbord

Det är i princip samma sak som en rörig garderob, förutom att du jämt ser det. Försök att inte lämna allt framme på skrivbordet om du har ett i sovrummet.

Det förorenar platsen visuellt och ger dig dessutom en känsla av röra och ej slutförda uppgifter. Ditt sinne kommer undermedvetet överföra det till ditt dagliga liv, även om du inte ens kommer ihåg vad du har i sovrummet.

7. Takfläktar

Feng shui-specialister säger att takfläktar i konstant rörelse får “chin” att omdistribueras permanent. Det förhindrar en god natts vila. De hävdar att de bästa valen är luftkonditionering eller golvfläktar som kan flyttas från en plats till en annan.

8. Saker under sängen

Många förvarar lådor eller andra saker under sina sängar, men det är en dålig idé. Det är något du ska försöka undvika att ha i sovrummet.

Att förvara saker där dränerar din energi, förhindrar dess cirkulation och gör det omöjligt för nya möjligheter att dyka upp i livet. Det är i alla fall vad som sägs. Det har även en negativ effekt om du delar ditt rum med din partner.

Utöver att inte förvara något under sängen ska den vara minst fem centimeter från golvet. Det hjälper till att öka känslan av kraft och hierarki hos de som vilar där.

Ett rätt möblerat sovrum leder till bätre humör och bättre relationer

9. Arbete eller träningsredskap

Det är skönt att ha en träningscykel eller liknande maskin i huset, men denna ska inte stå i sovrummet. De distraherar dig, skingrar dina tankar och kanaliserar energier mot andra mål, inte avslappning och vila.

Du kommer att förbättra ditt personliga utrymme och vila bättre om du följer våra rekommendationer. Du kan komma att se förbättringar i din prestationsförmåga, ditt humör och dina relationer med andra. Om du fortfarande har de här sakerna i ditt sovrum ska du se till att flytta på dem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.