De fyra bästa färgerna för ett barns sovrum

Färg finns överallt omkring oss och har stort inflytande på vårt humör. För att välja de bästa färgerna för ett barns sovrum är det viktigt att lära sig lite mer om dem.
De fyra bästa färgerna för ett barns sovrum

Skriven av Thady Carabaño

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Idag ska vi tala om hur man väljer de bästa färgerna för ett barns sovrum.

Färgernas kraft

Vi omges av färger; det är mer än uppenbart. Men vad som inte är lika uppenbart är att färgerna har stor påverkan på vårt humör. Ja, så är det faktiskt.

Så vilka är färgerna man bör välja till ett barns sovrum för att skapa en harmonisk miljö?

Du kanske har märkt hur gråa, färglösa dagar påverkar ditt humör. Gråa färger gör vissa deprimerade och andra avslappnade. Ett sjukhus väggar är vanligtvis lugnande vita eller gröna, och insidan av förskolan gul.

De flesta skolor målas även med lugnande färger, som blåttDet är på detta sätt som många organisationer bibehåller ett visst humör i sina lokaler.

För att dekorera sitt barns rum måste man inte vara en expert inom färgpsykologi, men man bör vara medveten om vissa grundläggande koncept om deras fysiska egenskaper.

Enligt psykologer, konstnärer och experter på marknadsföring har färger förmågan att inspirera, exaltera, lugna, läka och till och med göra oss upprörda.

Lär dig att använda dem innan du beger dig till färgbutiken.

De bästa färgerna: varma och svala nyanser

Färgerna i ditt barns sovrum

Först måste du välja vilken temperatur du vill ha i barnets rum. Ska det kännas varmt eller fräscht? Detta kommer bero på typen av klimat ni bor i samt solens position i relation till fönstren.

Notera att dessa endast är temperaturuppfattningar som de flesta av oss tillskriver färgerna. Till exempel röd = het eld, blå = svalt vatten, gul = soligt, etc.

Inom färghjulet finns det två grupper: varma färger och svala färger. De grupperas som följer:

  • Varma nyanser: dessa kommer från eldnyanser som röd, orange och gul.
  • Svala nyanser: denna grupp innehåller färgerna hos himlen och vattnet, som blå och grön.

Kom ihåg att det finns en punkt i färghjulet där de varma färgerna får svalare nyanser och vice versa.

Å ena sidan kan användning av varma nyanser skapa en känsla av behag och göra stora, öppna rum till mysigare och mer intima utrymmen; å andra sidan har svalare nyanser en generellt lugnande effekt.

De kan även “öppna up” mindre utrymmen.

De bästa färgerna för ett barns sovrum

Ett sovrum är ett heligt utrymme. För ett barn är detta en plats där det sover och till och med leker. Det är även var mycket av dess utveckling kommer äga rum.

Att dekorera sovrummet handlar därför inte bara om estetik. Färgen du använder på väggarna är ett redskap för att influera humör och få fram det bästa hos barnen.

Det är alltid bäst att välja färger som stimulerar vakenhet och energi för ett barns sovrum, men som även gör det tillräckligt avslappnat för att sova.

Glöm inte att ta hänsyn till barnets personlighet innan du gör ditt val (nej, vi pratar inte om blått för pojkar och rosa för flickor, utan individens egna preferenser).

Färger med hög energi

1. Grönt

Ett grönt barnrum

Varje barn är energiskt, men om ditt är som en tyfon kanske du bör välja gröna eller blå färger.

Grönt associeras med lugnet i naturliga utrymmen, vare sig det är skogar, prärier, etc. Ett rum i denna färg kan därför vara mycket avslappnande.

Det uppmuntrar även lek och kan till och med lindra ångest samt lugna ett hyperaktivt barn. Enligt färgspecialister kan grönt förbättra läsförståelse och läshastighet.

2. Blått

Barn som ofta får utbrott och försöker manipulera andra kan gagnas av de lugnande effekterna hos ett blått rum. Denna färg minskar känslor av ångest och aggression.

Du kan välja en färgpalett som inkluderar ljusare nyanser av blått och grått, och se om det har någon effekt på ditt barn.

Färger för reflekterande barn

Orange och lila är kraftfulla och kan vara de bästa färgerna för ett tystare och mer betänksamt barns rum.

3. Orange

Denna färg är varm, vänlig och ungdomlig likt en mogen frukt, så den är perfekt för barn. Vissa tror att den fostrar tillit, socialitet och självständighet.

Mindre intensiva och pastelliknande nyanser är bra för yngre barn, medan ljusare och mer mättade varianter lämpar sig för äldre. Orange är en mycket rolig färg och ett fantastiskt val barnets rum.

4. Lila

Färgen lila är associerad med kunglighet. Vi är inte stora fans av sociala ranker, men det måste sägas att dessa färger definitivt kan inspirera kreativitet och influera mental tillväxt samt djupt tänkande.

Lila förenar fridfullheten hos blått och energin hos rött, vilket gör det till en ganska balanserad färg. Den är starkt kopplad till att stärka ens intuition.

De bästa färgerna för ett barns sovrum: svart och vitt

Hund och barn i mörkt rum

Med svart kan man skapa ett roligt rum med griffeltavlor som väggar.

Vissa föräldrar anser att vitt inte är en bra idé för ett barns sovrum. Det blir lätt smutsigt och är inte särskilt roligt, eller hur? Det är för institutionellt!

Men ett vitt rum kan vara riktigt fint om man kombinerar det med en färgpalett. Tänk på de färgglada färgkompositionerna av Miró och Mondrians målningar.

En annan färg som många undviker, inte bara i sovrum, utan i hemmet generellt, är svart. Svart associeras med evig vila, så få tycker den lämpar sig för barnets sovrum.

Men en svart vägg med griffelfärg kan vara en riktigt bra duk för djärva konstverk.

Det bästa sättet att undvika att barnen klottrar på väggarna är att ge dem tillåtelse att göra det på en specifik vägg. Krita är dessutom lätt att tvätta bort, så barnen kan uttrycka sig utan att bli uttråkade.

Svart fungerar bäst när den kompletteras med andra ljusa färger i rummet.

Nyckeln är att använda färger i enlighet med barnets personlighet

Ta hänsyn till ovan nämnda aspekter när du väljer färgerna för ett barns sovrum, men låt även barnets egna preferenser spela roll.

Låt dess personlighet komma ut och reflekteras i omgivningen och välj en färgpalett för utrymmet.

De flesta barn vet instinktivt vilka färger de behöver (det gör även vi, men de liter mer på sin intuition än vuxna).

Ge dina barn enkla chanser att vara självständiga och hjälpa dem att ta beslut med självsäkerhet i livet. Genom att välja lämpliga färger kommer väggarna reflektera ditt barns välmående.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.