Färgerna du bär kan säga mycket om dig som person

I denna artikel ska vi visa dig betydelsen bakom färgerna på dina kläder och hur denna enkla aspekt kan säga mycket om dig.
Färgerna du bär kan säga mycket om dig som person
José Padilla

Granskad och godkänd av Psykolog José Padilla.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 13 april, 2023

Betydelsen hos färgerna du bär har mycket större effekt på ditt dagliga liv än du kanske tror. Tro det eller ej, men alla associerar färger och nyanser med olika känslor och koncept.

Färgernas psykologi

Detta forskningsfält studerar hur färger påverkar oss. De kan trots allt ändra vår uppfattning såväl som våra känslor. Vidare har färger kraften att förbättra vårt minne och vår uppmärksamhet. De har även stor påverkan på idéerna och bilderna vi har av vissa platser.

Färgernas psykologi är ett område som fortfarande är under utveckling. Men att känna till bakgrunden bakom färgernas betydelse kan hjälpa dig att nyttja dem.

Det är viktigt att du inser hur du känner och effekten som du vill uppnå varje dag. På så sätt kan du slå fast vilka av färgerna du bär som är bäst för dig!

Färgerna du bär kan användas till din fördel

Färgerna du bär kan användas till din fördel

Även om det kan verka konstigt att vi inte bara kommunicerar verbalt, är det faktiskt så det ligger till. Vi kommunicerar även indirekt med hur vi klär oss och färgerna vi bär. Vi avger känslor och representerar vilka vi verkligen är genom kläderna.

Låt oss ta en titt på betydelsen bakom många färger.

Färgernas betydelse

Färger influerar dina känslor och ditt mentala tillstånd. Vidare interagerar de med ditt minne, där de väcker vissa känslor och vägleder dem.

 • Gul är färgen för solen, ljuset, lyckan, optimism, visdom, intelligens, mental färdighet och framgång.
 • Röd representerar eld, spänning, passion, förtrollning, attraktion, fångenskap och känslor.
 • Himmelsblå reflekterar fridfullhet och kyla, renhet, vänskap, lojalitet, avslappning i sinnet och frid. Att klä sig i blått gör att du känner dig mer självsäker och pålitlig.
 • Grön representerar fräschhet, frihet, läkning, hopp, välmående och frid. Allt som är positivt är associerat med grönt, även lycka. Med färgen grön kan du gå framåt, göra framsteg och bli mer positiv.
 • Vitt representerar renhet, oskuldsfullhet, ljus och frid. Den vita färgen hjälper dig att klargöra det som verkar mörkt och otydligt, och lyfta upp det som är deprimerat.
 • Rosa är en älskande färg som associeras med naivitet och femininitet.
 • Grå representerar avgång, hög ålder och nykterhet. Det kan påminna dig om den grå massan i hjärnan eller elegans.
 • Guld representerar rikedom, glamour, ljus, vishet och lyx.
 • Silver reflekterar kunglighet, anseende och rikedom.
 • Orange representerar stabilitet, födsel, utveckling, expansion och fridfullhet. Vidare kan du associera den med våren och naturen. Färgen orange är ren energi.
 • Lila reflekterar förändringar, renovering, spiritualitet, meditation och koncentration. Färgen lila är färgen som konverterar negativ energi till något positivt.
 • Svart representerar förförelse, makt, lyx, kraft, mystik, sorg och smärta. Svart är inte alltid en negativ färg. Det är en fantastisk färg att klä sig i och kombinera med andra färger.
 • Brun representerar lathet, tröghet, fulhet. Även om betydelsen inte är särskilt bra, är brun en färg som har stor närvaro i vår omgivning och som kan associeras med många saker.

Färgernas kraft

Vidare kan färger även påverka hur vi tar vanliga och enkla beslut. Ända sedan födseln har vi alla haft en favoritfärg. Nästan alla saker har en färg. Detta är en stor fördel!

Kom dessutom ihåg att din favoritfärg inte alltid kommer vara färgen du väljer för ett givet föremål, och du måste vara medveten om att den inte kommer passa i alla sammanhang.

Sammanhang är viktigt för att tolka och välja färger

Sammanhang är viktigt för att tolka och välja färger. Föreställ dig att du ser en jurist med lysande neongrön kostym. Det skulle inte vara logiskt. Men vi kan alltid försöka innovera och experimentera med extravaganta och vågade färgkombinationer.

Kombinera färger enligt dina preferenser, men ha färgharmonin i åtanke. Brun, guld, gul och orange representerar till exempel hösten. Men brun kombinerat med grå och svart blir väldigt konservativt och inte särskilt uttryckligt.

Det finns färger som är mer resistenta mot att bli smutsiga, andra som lämpar sig bra när det är varmt och vissa som är perfekta om du inte vill bli upptäckt.

Färgernas psykologi

Att ha dessa idéer i åtanke kommer förbättra din förståelse. Att använda färgernas psykologi kommer hjälpa dig att betona vad du vill säga och associera mening med färg.

Det är viktigt att slå fast vilken bild du vill förmedla, inte bara med färgerna du bär personligen, utan även de du använder om du driver ett företag. Med hjälp av en professionell designer som känner till dessa koncept kan du därför representera ditt företag precis som du vill.

Med färg kan du uppnå något som blir riktigt fantastiskt. Kanske borde du göra en preliminär färganalys för att nå målet du satt siktet på.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Elliot AJ. Color and psychological functioning: a review of theoretical and empirical work. Front Psychol. 2015;6:368. Published 2015 Apr 2. doi:10.3389/fpsyg.2015.00368
 • Whitfield, T. W., & Wiltshire, T. J. (1990). Color psychology: a critical review. Genetic, Social, and General Psychology Monographs.
 • Berger, J., & Heath, C. (2008). Who Drives Divergence? Identity Signaling, Outgroup Dissimilarity, and the Abandonment of Cultural Tastes. Journal of Personality and Social Psychology. https://doi.org/10.1037/0022-3514.95.3.593
 • Gray K, Schmitt P, Strohminger N, Kassam KS. The science of style: in fashion, colors should match only moderately. PLoS One. 2014;9(7):e102772. Published 2014 Jul 17. doi:10.1371/journal.pone.0102772

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.