9 problem som kan uppstå av åtsittande kläder

Visste du att åtsittande kläder kan vara ansvariga för många av dina hälsoproblem? Utöver cirkulationsproblem kan det även ge problem med matsmältningen.
9 problem som kan uppstå av åtsittande kläder

Senaste uppdateringen: 26 april, 2019

Att bära åtsittande kläder kan påverka din hälsa. Vare sig du märker det eller inte kan det gradvis orsaka problem med cirkulationen, lymfsystemet och musklerna. Det må vara i mode, men trycket de utövar på dina organ kan leda till komplikationer som faktiskt påverkar din livskvalitet.

Saken är den att många är vana vid att använda dem, även om de är obekväma – de finns överallt. Därför är det viktigt att känna till riskerna med att bära åtsittande kläder och varför det är bäst att välja en annan stil.

1. Cirkulationsproblem av åtsittande kläder

Problem med blodkärlen

Att bära byxor som är för tajta kan påverka din cirkulation och orsaka problem som tenderar att dyka upp i den lägre delen av kroppen. Eftersom trycket stör blodflödet till hjärtat kan inflammationer öka och åkommor såsom åderbråck och ådernät utvecklas. Det kan även orsaka ledsmärta och andra obehagliga, begränsande symptom.

2. Sura uppstötningar

Att bära byxor och andra åtsittande kläder kan störa funktionen hos den nedre esofagussfinktern, som har hand om att förhindra att magsyra når matstrupen och munnen. Som ett resultat får du sura uppstötningar, vilket karaktäriseras av en svidande känsla i bröst och hals.

3. Andningsproblem till följd av åtsittande kläder

Åtsittande kläder

Din andningshälsa är beroende av många interna och externa faktorer, och åtsittande kläder är en av dem. På grund av trycket de sätter på andningssystemet störs din andning, och din diafragmas förmåga att göra sig av med koldioxid försämras.

4. Åldrande i förtid

Ibland är det inte applicerbart, men cirkulations- och lymfatiska problem på grund av åtsittande kläder kan snabba upp åldrandeprocessen i dina celler. Detta eftersom blodflödet påverkas och inte har samma förmåga att före med sig syre till vävnaden. Vidare börjar gifter ansamlas i blodet, vilket över tid bidrar till tidig nedbrytning i kroppen.

5. Åtsittande kläder kan orsaka celluliter

Celluliter på låret

Att bära kläder som kramar kroppen hindrar cellerna från att få ordentligt med syre, vilket bidrar till bildning av celluliter. Anledningen är att det ökar vätskeretentionen och uppmuntrar utvecklingen av fettnoduler på områden såsom rumpa och lår.

6. Ryggsmärta

När du bär åtsittande kläder som begränsar din rörelseförmåga riskerar du att få smärta i rygg och nacke eftersom dina muskler måste jobba hårdare. Åtsittande kläder trycker ihop dina nerver och ökar inflammation, vilket leder till stelhet, smärta och stickningar.

7. Långsam matsmältning

Smärta i magen

När dina byxor, din kjol eller ditt bälte trycker ihop din mage för mycket verkar den mycket långsammare och tar längre tid på sig att smälta mat. Det kan leda till buksmärta såväl som uppsvälldhet och förstoppning.

8. Vaginala infektioner

Att bära åtsittande kläder är en av faktorerna som kopplats till vaginala infektioner, eftersom det påverkar pH-värdet i detta område. Tajta kläder håller kvar fukt och värme i området, och i takt med att timmarna går skapar det en perfekt miljö för bakterier och svamp att växa i.

Som ett resultat kan du se förändringar i dina vaginala flytningar och ibland lukt och klåda.

Ta en titt på följande artikel: 6 huskurer för att motverka vaginala flytningar

9. Hudproblem

Utslag på ryggen av åtsittande kläder

Det är ovanligt, men vissa hudproblem kan uppstå av att bära åtsittande kläder gjorda av tyg som stör bra cirkulation. Dålig cellulär syresättning tillsammans med fukt och kvarhållning av svett leder till uppkomsten av röda fläckar, klåda och inväxta hårstrån.

Visste du att åtsittande kläder kommer med dessa risker? Nu när du gör det borde du försöka begränsa din användning av dem och välja bekväma kläder som andas.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.