6 huskurer för att motverka vaginala flytningar

Vaginala flytningar kan vara irriterande och pinsamma. De orsakas dessutom ofta av en obalans i dina vaginala bakterier. Lär dig hur man behandlar dem med dessa sex naturliga huskurer!
6 huskurer för att motverka vaginala flytningar

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vaginala flytningar spelar en väldigt viktig roll i hälsan hos en kvinnas intima delar eftersom de innehåller hälsosamma bakterier som hjälper till att förebygga bakteriella eller jästrelaterade infektioner. Normala flytningar har en genomskinlig eller vitaktig färg, och indikerar att dina pH-nivåer är stabila, även om vissa kvinnor finner dem obekväma. Man kan dock behöva motverka vaginala flytningar ibland.

Problemet är att det ofta uppstår förändringar i texturen, färgen och odören, vilket indikerar närvaron och tillväxten av skadliga baciller.

Denna situation leder till obekväma infektioner som, utöver att vara smärtsamma, kan påverka ditt sexliv och din självkänslaDe goda nyheterna är att det finns flera naturliga lösningar för att reglera den vaginala floran och därmed motverka vaginala flytningar som överskrider det normala.

Nedan vill vi dela med oss av sex bra alternativ som du kan prova när du märker av förändringar i dina vaginala flytningar.

1. Naturell yoghurt

Yoghurt

Naturell yoghurt innehåller levande kulturer som liknar dem som hittas i den vaginala floran. Det är därför det är en effektiv lösning för infektioner som ökar produktionen av vätska. Dess probiotika agerar direkt på smittämnena. Därför blir deras tillväxt hämmad och den naturliga miljön i vaginan återställs.

Hur man gör

 • Ta ett par matskedar naturell yoghurt utan smak och gnugga den över de externa delarna av vaginan.
 • Låt torka utan att skölja och upprepa appliceringen 2-3 gånger om dagen.
 • För att komplettera behandlingen kan du äta 2 ½ dl yoghurt om dagen.

Vill du veta mer? Läs: 8 livsmedel för god vaginal hälsa

2. Avkok på ringblomma för att motverka vaginala flytningar

De antiinflammatoriska och antibiotiska egenskaperna hos ringblommor kan användas som en alternativ kur för intima infektioner som producerar dålig lukt, irritation och rikliga flytningar. Dess beståndsdelar genererar inte irritation på den känsliga huden hos vaginan, utan minskar faktiskt rodnad och klåda.

Hur man gör

 • Bered ett koncentrerat avkok på ringblomma, låt det svalna och använd vätskan för att tvätta intimområdet två gånger dagligen.

3. Avkok på salvia

Avkok på salvia

Salvia har egenskaper som hjälper till att balansera vaginalfloran och motverka vaginala flytningar såväl som dålig lukt. Ett avkok på salviablad fräschar upp irriterad hud och minskar bakteriella såväl som svamprelaterade infektioner.

Hur man gör

 • Gör en liter avkok på salvia och använd vätskan för att skölja intimområdet.
 • Upprepa denna behandling två gånger dagligen tills problemet lindras.

4. Avkok på vitlök

Vitlök är ett kraftfullt antibiotikum som kan användas som en alternativ behandling mot infektioner som drabbar intimområdet.  Dess aktiva beståndsdelar eliminerar jäst och bakterier samtidigt som det motverkar vaginala flytningar.

Hur man gör

 • Krossa 2-3 vitlöksklyftor med mortel.
 • Lägg dem sedan i en liter kokande vatten i 15 minuter.
 • Sila därefter avkoket.
 • Låt det svalna och använd vätskan för att tvätta det drabbade området.
 • Upprepa denna process varje kväll i en vecka.

5. Äppelcidervinäger

Äpplen

De naturliga syrorna i äppelcidervinäger kan också användas som en kur för obalanser i det vaginala pH-värdet. Dessa substanser ger näring åt de hälsosamma bakterierna i vaginalfloran, och hjälper därför till att bekämpa skadliga mikroorganismer.

Dess svampmotverkande och antimikrobiella egenskaper hjälper i sin tur till att stävja dåliga odörer och sekret.

Hur man gör

 • Späd först ut 1 dl äppelcidervinäger i ditt badvatten.
 • Tvätta sedan intimområdet.
 • Utför denna behandling två gånger dagligen i minst en vecka.

6. Bikarbonat

Avslutningsvis kan de organiska beståndsdelarna i bikarbonat användas för att motverka vaginala flytningar och dålig lukt. De hjälper till att återställa det vaginala områdets pH och främjar produktionen av hälsosamma bakterier för att skapa en skyddande barriär mot skadlig svamp och baciller.

Ingredienser

 • 1 tesked bikarbonat
 • 1 glas vatten

Hur man gör

 • Blanda en tesked bikarbonat med vattnet och drick en gång om dagen.
 • För bättre resultat kan du lägga till 1 dl i ljummet vatten och bada området i 5-10 minuter.
 • Upprepa behandlingen i en vecka eller tills flytningarna blivit normala.

Som du precis sett finns det flera naturliga alternativ för att lindra och motverka vaginala flytningar och andra symptom på intiminfektioner.

Välj den kur som lockar dig mest och följ rekommendationerna.

Detta kanske intresserar dig
Flytningar: vad de betyder för din hälsa
Steg för Hälsa
Läs det Steg för Hälsa
Flytningar: vad de betyder för din hälsa

Det är viktigt att känna till att förändringar i det normala utseendet på dina flytningar kan tyda på ett problem. Här symtomen du bör vara uppmärk...


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Medina, Ruth, Adolfo Rechkemmer, and Marco Garcia-Hjarles. “Prevalencia de vaginitis y vaginosis bacteriana en pacientes con flujo vaginal anormal en el Hospital Nacional Arzobispo Loayza.” Revista Medica Herediana 10.4 (1999): 144-150.
 • Puentes Rizo, Elisa María, et al. “Comportamiento del Síndrome de flujo vaginal en el Consultorio 16, Policlínico Párraga.” Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología 35.3 (2009): 11-23.
 • Rodriguez Espejo, Y. M., Reátegui Lozano, N., Delgado Bardales, J. M., & Salaza Díaz, J. J. (2015). Evaluación in tiro del grado de inhibición del crecimiento microbiano de las recetas caseras utilizadas en el tratamiento de infecciones vaginales en la comunidad nativa de chirikyacu 2014. https://209.45.90.232/handle/11458/289
 • Vidal Borras, Emilio, and Crispina Justa Ugarte Rodríguez. “Síndrome de flujo vaginal.” Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología 36.4 (2010): 594-602.

Innehållet i denna publikation är endast i informationssyfte. Det kan inte under några omständigheter tjäna till att underlätta eller ersätta diagnoser, behandlingar eller rekommendationer från en fackman. Konsultera din betrodda specialist om du har några tvivel och sök dennes godkännande innan du påbörjar några procedurer.