Idiotsäkert recept: Vitlöksmjölk för att lindra ischias

Om du är laktosintolerant kan du bereda vitlöksmjölk med vegetabiliska alternativ. Att hacka vitlök innan du använder den låter dig nyttja alla dess egenskaper.

Ischias är ett tillstånd där ischiasnerven irriteras, vilket orsakar smärta hos den drabbade.

Smärtan kan dyka upp i ländryggen och ned till benen. Ibland sträcker sig smärtan till och med till fötterna.

Det är en av de huvudsakliga orsakerna till förlorad arbetstid. Det är framförallt fallet bland män, även om kvinnor också drabbas av ischias regelbundet.

Tillståndet kan även påverka folks förmåga att göra sina dagliga sysslor. Det beror både på styrkan och varaktigheten. Kom ihåg att smärtan kan hålla i sig i flera dagar.

Smärtan kommer när ischiasnerven utsätts för tryck eller inflammation. Det beror vanligtvis på trauma, såsom diskbråck eller spinal stenos, bland annat.

De flesta fall kommer tillsammans med en obehaglig känsla som inkluderar stickningar, avdomnad och svaghet i benmusklerna.

Som tur är finns det naturliga kurer som hjälper till att lugna ischias med sina smärtlindrande och antiinflammatoriska egenskaper. Dessa egenskaper snabbar upp återhämtningen samtidigt som symptomen minskas.

Det är fallet för ett gammalt recept som kallas vitlöksmjölk.

I den här artikeln ska vi diskutera de fördelaktiga egenskaperna, och vi kommer även ge dig ett recept du kan följa hemma.

Fördelar med att använda vitlöksmjölk mot ischias

ischiassmarta

Vitlöksmjölk är en naturlig dryck som är populär i traditionell medicin tack vare sina preventiva och läkande egenskaper.

I många kulturer har den använts för att bekämpa tarmparasiter. Den har även använts mot virala och bakteriella infektioner.

Men på senare år har man slagit fast att vitlöksmjölk även har andra intressanta egenskaper. Den lindrar nämligen nervsmärta genom att verka antiinflammatorisk och antioxidativ.

Detta tack vare dess många komponenter. Vitlöksmjölk är rik på svavelföreningar och essentiella näringsämnen, inklusive:

 • Vitaminer (A, B1 och C)
 • Mineraler (järn, silikon, sulfur och jod)
 • Polysackarider
 • Protein
 • Flavonoider
 • Enzymer

Vitlöksmjölken är också ett naturlig antibiotikum eftersom den naturligt bekämpar mikroorganismer.

Denna fördel spelar en viktig roll i att lindra smärta, eftersom en bakterieobalans gör att kroppen associeras med inflammation.

Hur bereder man detta effektiva, antiinflammatoriska recept?

vitloksmjolk-mot-ischias

ischiassmarta

Vitlöksmjölk görs genom att koka vitlöksklyftor i mjölk. Drycken du får kan sedan sötas med honung, även om det inte får vitlökssmaken att försvinna.

Koka inte vitlöksklyftorna hela i mjölken eftersom du då inte får ut allt i dem. Mal eller hacka istället vitlöksklyftorna innan du tillsätter dem.

De flesta använder komjölk som bas, men veganer eller laktosintoleranta har andra alternativ. Du kan använda mjölk gjord på ris, mandel eller soja.

Ingredienser

 • 5 vitlöksklyftor
 • 250 ml mjölk
 • 2 matskedar honung (valfritt)

Beredning

 • Skala vitlöken och mal klyftorna. Det kan göras med en mortel, vitlökspress eller liknande. Om du föredrar kan du även skära dem i tunna skivor.
 • Tillsätt vitlöken till mjölken du valt och ställ allt på låg värme i 15 minuter.
 • Om du föredrar att inte koka blandningen finns det ett alternativ. Mal eller hacka vitlöken och låt den stå i mjölken i minst två timmar. Det låter vitlöken släppa ut sina beståndsdelar i mjölken.

Hur man dricker den

 • Helst ska du dricka en kopp (200-250 ml) vitlöksmjölk per dag. Om det är för mycket att dricka på en gång kan du dela upp det i 2-3 portioner om dagen.
 • Drick tills smärtan helt är borta.

För snabb och effektiv återhämtning ska du komma ihåg att det finns andra saker du måste göra. Du måste ändra några av dina dagliga vanor och undvika fysisk överansträngning.

Vila är viktigt för att lugna symptomen på ischias. Å andra sidan är det även viktigt att röra på dig, i form av varsamma aktiviteter. Det hindrar din ischias från att komma tillbaka.

Du måste även ta en titt på din hållning. Se till att du alltid har god hållning.

Oavsett förändringar i livsstilsvanor kan drycken göra mycket för att lindra smärtan.

Med det sagt måste du tala med en läkare om du tagit alla möjliga åtgärder men fortfarande upplever smärta.

MER FÖR DIG