7 huskurer mot ådernät och åderbråck

För att förebygga att ådernät och åderbråck dyker upp eller förvärras borde du undvika att leda ett stillasittande liv och försöka behandla dem så tidigt som möjligt.
7 huskurer mot ådernät och åderbråck

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Ådernät och åderbråck är utvidgade vener som inte låter blodflödet återvända till hjärtat. Det påverkar mestadels kroppens lägre lemmar.

De dyker upp när något hindrar ditt blod från att flöda fritt. I dagens artikel vill vi dela med oss av några av de bästa huskurerna mot ådernät och åderbråck.

Varför inträffar ådernät och åderbråck?

Ådernät och åderbråck utvecklas när dina venklaffar inte stängs ordentligt, vilket utvidgar venen och får blod att ansamlas. Några av riskfaktorerna inkluderar:

Fetma

Om dina ben tvingas bära mycket vikt kräver det mer blod från artärerna och venerna. Det kan överbelasta dem och göra att de slutar fungera ordentligt.

En stillasittande livsstil

Upphöjda ben

Om du sitter många timmar under dagen så pumpar inte dina benmuskler blod lika effektivt. Det får blod att ansamlas i venerna och överbelastar klaffarna, vilket resulterar i ådernät och åderbråck.

Att ständigt stå upp

Precis som att sitta kan stående under längre perioder hindra blodet från att helt återgå till hjärtat eftersom det måste jobba mot gravitationen.

Preventivmedel

P-piller kan orsaka vätskeretention och fallerande klaffar i dina vener. Kvinnor som använder dessa preventivmedel kan märka av förändringar i benen och uppkomsten av ådernät eller åderbråck.

Genetiska faktorer

Åderbråck och friska ben

Du kan ha familjehistorik av åderbråck, ådernät, djup ventrombos eller andra problem som relaterar till cirkulationen i de lägre lemmarna.

Andra riskfaktorer

Rökning, högt blodtryck och höga kolesterolnivåer kan vara en direkt eller indirekt orsak till venproblem.

De bästa kurerna mot åderbråck

Det är viktigt att “attackera” åderbråck och ådernät så snart du märker dem, när venerna precis har börjat vidga sig.

Det kan hindra dem från att nå fas 2 (obehag, tunghet och kramper), fas 3 (förändringar i huden och subkutana vävnader) samt fas 4 (allvarlig smärta och infektion).

De bästa naturliga behandlingarna för den tidigaste fasen är:

Blåbär

Blåbär kan motverka åderbråck

Detta lilla blåa bär främjar god blodcirkulation tack vare sina kärlvidgande egenskaper, som stärker väggarna i dina vener. Blåbär är även rika på vitamin C och flavonoider. Du kan äta dem råa som en dessert eller mellanmål, eller göra ett te med en sked blåbär per 25 cl vatten. Drick upp till två koppar om dagen.

Aloe vera

Detta är en populär och effektiv kur för folk med ådernät och åderbråck. Skär upp ett blad på längden och skrapa ut gelen. Massera in på områden där venerna har dykt upp.

Vissa gillar att blanda aloe vera med några matskedar riven morot och äppelcidervinäger för att applicera det som en kräm. Låt sitta i 20 minuter.

Åkerfräken

Åkerfräken mot ådernät

Det finns många örter som främjar bättre cirkulation och hjälper till att minska närvaron av åderbråck och ådernät. En av dessa, åkerfräken, har många fördelar för venerna och artärerna. Konsumtion kan till och med få åderbråck att helt försvinna.

Åkerfräken rekommenderas inte för gravida kvinnor, folk med hjärtproblem eller de med tromboflebit.

Ringblomma

Ringblomma är ytterligare en ört som kan förbättra din venhälsa. Ett te på ringblomma kan reparera skadade vävnader, minska svullnad i de lägre lemmarna och lindra smärta. Du kan även hitta krämer gjorda på blad från ringblomman eller göra en själv!

Hur? Krossa ringblommor och blanda i lite vatten innan du tillsätter det hela i en vanlig lotion. Applicera på huden varje kväll innan du går till sängs, utan att skölja.

Eteriska oljor

Eterisk myntaolja

Massage är ett utmärkt alternativ för ben som ömmar som ett resultat av åderbråck eller för att undvika problem som associeras med en stillasittande livsstil eller en heldag på fötter. Försök använda cirkelrörelser och börja vid fotlederna, för att sedan röra dig uppåt mot låren.

Du kan använda olivolja för att främja bättre cirkulation så att dina vener inte täpps igen. Försök att värma den innan du använder den.

Cypress

Barken från cypressträdet har en rad egenskaper som behandlar cirkulationsproblem, inklusive ådernät och åderbråck.

Ingredienser

  • 2 teskedar cypressblad och bark
  • 1 liter vatten

Beredning

  • Koka upp vattnet och tillsätt blad samt bark.
  • Låt blandningen dra i tio minuter. Låt svalna och sila vätskan.
  • Ta sju matskedar om dagen.

Du kan även använda behandlingen lokalt genom att blöta en bomullstuss i vätskan och applicera den direkt på de drabbade områdena.

Kastanj

Kastanjer kan också användas

Kastanjer anses vara en av de bästa huskurerna för åderbråck och ådernät. De rekommenderas även för personer som lider av flebit, eftersom de stimulerar god cirkulation.

De har förmågan att återställa funktionen hos venerna och deras klaffar.

Ingredienser

  • 5 matskedar kastanjebark
  • 1 liter vatten

Beredning

  • Koka upp vattnet och tillsätt kastanjebarken. Låt dra i tio minuter.
  • Sila vätskan och drick medan den är varm.
  • Upprepa varje dag morgon eller kväll.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.