Hur du snabbt kan stoppa muskelkramper

Rosmarinextrakt bekämpar inflammation och främjar omedelbart cirkulationen. Du kan göra det hemma så att du alltid har det till hands för en snabb, kramplindrande massage.
Hur du snabbt kan stoppa muskelkramper
Carlos Fabián Avila

Skriven och verifierad av läkare Carlos Fabián Avila.

Senaste uppdateringen: 05 april, 2019

Kramper kan vara otroligt smärtsamma, så det är viktigt att känna till några snabba och naturliga sätt att stoppa muskelkramper – speciellt om du drabbas av dem ofta. I dagens artikel kommer du få reda på några effektiva lösningar för dessa smärtsamma och plötsliga spasmer.

Muskelkramper

Detta besvär är mycket vanligare än du kanske tror och drabbar regelbundet varannan person över 60 år, men många – oavsett ålder – drabbas sporadiskt. Muskelkramp utlöses när en nerv irriteras, vilket får muskeln att dra ihop sig. Den ofrivilliga sammandragningen håller i sig i flera sekunder eller till och med minuter.

Lårkramp

Du kan drabbas av muskelkramper var som helst på kroppen, men vanligast är vaderna, låren, fötterna och händerna.

Om du upplever kronisk muskelkramp kan det bero på flera olika faktorer:

 • Mineralbrist – framförallt kalium, magnesium, järn och kalcium
 • Brist på vitamin E
 • Stor vätskeförlust eller vätskebrist (från att svettas, diarré, mm.)
 • Stress
 • Sjukdomar såsom artrit, arterioskleros och fibromyalgi
 • Vätskedrivande läkemedel

Sporadiska muskelkramper orsakas å andra sidan oftast av:

Stretchning för att stoppa muskelkramper

Muskelkramper orsakas av en sammandragning av vävnaden, så det första du bör göra är att stretcha bort det. Om din kramp till exempel är i vaden ska du helt sträcka ut benet, räta ut foten och sikta med tårna uppåt samtidigt som du försöker skjuta hälen bort från höften.

Om din kramp å andra sidan är i tårna ska du hålla dem i handen och försöka stretcha ut dem individuellt.

Stretchning

Massage

Du kan använda lite vegetabilisk olja (oliv, solros, sesam, kokos eller mandel) för att massera området och sätta lite tryck på det. Det är viktigt att massera i motsatt riktning från smärtan. Det viktigaste är att generera lite lokal hetta och främja återhämtning så snabbt som möjligt.

Värmedyna

Ett annat sätt att snabbt applicera värme till området är att använda en värmedyna. Försök att stretcha muskeln samtidigt och börja sedan massera när området värmts upp. Allt som kan värmas upp är ett bra alternativ om du inte har en värmedyna. Vissa använder till exempel varmvattenflaskor.

Rosmarinextrakt för att stoppa muskelkramper

Rosmarin för att stoppa muskelkramper

Rosmarinextrakt är ett tidlöst alternativ till massage med olja. Det bekämpar inflammation och främjar omedelbart cirkulation, så det är alltid ett bra alternativ att ha till hands när du drabbas av kramp.

En annan fördel är att den är väldigt billig att köpa färdig, men du kan även göra den själv genom att följa dessa enkla steg:

 • Du behöver en glasburk med tätt lock.
 • Fyll behållaren med färska rosmarinkvistar. Den bästa tiden att göra det på är när rosmarinen blommar.
 • Tillsätt rengöringssprit så att den täcker örten (finns på apotek eller matbutiker).
 • Stäng locket och låt stå i 15 dagar på en sval, mörk plats.
 • Skaka lite varje dag.
 • Efter 15 dagar silar du vätskan och förvarar den i en mörk glasbehållare med tätt lock.

Hur kan du förebygga muskelkramper?

Om du lider av kramper minst en gång per vecka bör du försöka förebygga dem med naturliga kurer – kom även ihåg att de kan vara ett symtom på en obalans i din kropp.

 • Det första steget är att öka din konsumtion av livsmedel rika på magnesium och kalium – två mineraler som finns i frukt och grönsaker, såsom tomat och banan. Ren kakao är också ett utmärkt livsmedel mot kramper.
 • Börja äta en sallad varje dag med nötter och groddar. Det ger dig gott om vitaminer och mineraler.
 • Om dina kramper är väldigt ihållande kan du prova på ett magnesiumtillskott.
 • För benkramper bör du se till att skölja benen med kallt vatten när du duschar.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.