Kramp i foten? Bli av med det på några sekunder

För att bli av med kramp i foten kan du stretcha lätt på musklerna i foten. Detta fungerar även som skadeförebyggande åtgärd vid träning.
Kramp i foten? Bli av med det på några sekunder
Nelton Abdon Ramos Rojas

Granskad och godkänd av läkare Nelton Abdon Ramos Rojas.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Kramp i foten uppkommer då musklerna dras ihop, vilket kan vara ett resultat av att du suttit mycket eller efter någon form av intensiv träning som har varat under en lång tid. Detta obehag kan vara kortvarigt eller hålla i sig.

Det kan drabba de flesta, men om fotkramp uppkommer ofta kan anledningen vara ett problem med blodcirkulationen, att du är uttorkad, att du har en dålig kosthållning eller ett problem med nerverna.

Det är inte ofta du behöver gå till en specialist om du har kramp i foten, men om det blir ett långdraget besvär kan det vara nödvändigt att uppsöka en läkare för att utröna vad orsaken är. Anledningen kan vara någon sjukdom.

Om symtomen i ditt fall inte är så allvarliga kan du lindra fotkramp med följande rekommendationer.

Råd för att bli av med kramp i foten

Massera foten
  • Om du har kramp i foten borde du se till att hela din kroppsvikt läggs på denna fot i några sekunder. Lyft din andra fot och undvik att den rör golvet.
  • Om du använder tajta skor bör du ta av dig dem i några minuter.
  • Rör på tårna, lyft den drabbade foten och stöd hälen mot golvet. Rör sakta på tårna och upprepa denna övning tills krampen har försvunnit.
  • Sträck tårna bakåt, och om smärtan fortsätter hjälper du till med händerna.
  • För att undvika smärta och vidare kramp i foten kan du börja gå direkt efter att krampen har uppkommit.
  • Om krampen fortsätter i flera minuter kan du applicera en fuktig och varm handduk.

Huskurer för att ta bort kramp i foten

Om de ovan nämnda råden inte fungerar för dig kan du även använda följande huskurer.

Massage

Om du haft en jobbig dag med mycket fysisk aktivitet och du känner dig väldigt trött i fötterna kan en massage vara perfekt för att motverka och lindra kramp.

Gnugga fötterna för att musklerna ska slappna av. Gnugga dem nedifrån och upp för att förbättra blodflödet och för att du ska kunna slappna av ordentligt. Om du har en tendens att få kramp i foten under natten kan du göra denna massage innan du går och lägger dig för att motverka det.

Stretchövningar

kramp i foten

Stretchövningar är något av det bästa du kan göra för att lindra muskelkramper på bara några sekunder. Enligt AAOS (American Academy of Ortopedic Surgeons) kan mjuka stretchövningar och massage hjälpa till att ta bort kramper. Stretchövningar är även en välanvänd metod för att motverka skador om du sportar och tränar.

Ginkgo biloba

Ett avkok på ginkgo biloba kan hjälpa dig att snabbt minska kramp i foten. Koka upp tre matskedar med blad från ginkgo biloba i 10 minuter, låt svalna i 5 minuter och drick det sedan.

Eteriska oljor

Eteriska oljor mot kramp

Värme hjälper till att få det drabbade området att slappna av och är mycket användbart för att motverka detta obehag i fötterna. Om du inte vill applicera en varm kompress kan du istället använda några droppar med eterisk eukalyptusolja. Du kan även välja tallolja eller kamomill då dessa har samma effekt. För bästa resultat är det bäst att täcka över fötterna direkt efter att du har applicerat oljan.

Avkok på arnica

Arnica, även kallad slåttergubbe eller hästfibbla, är en växt med väldigt kraftiga egenskaper som stimulerar den lokala blodcirkulationen och även kan minska inflammationer och muskelbesvär, som exempelvis kramp i fötterna.

Du kan tillreda ett avkok på arnica och applicera detta på din fot i 5 minuter med en handduk eller trasa. Ett annat alternativ kan vara att droppa några droppar arnica i en balja tillsammans med vatten och sedan blötlägga fötterna i detta i 10 minuter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.