Säg farväl till inåtväxande hårstrån

Använd inte pincett för att ta bort inåtväxande hårstrån. Om det inte görs på rätt sätt kan det leda till en infektion.
Säg farväl till inåtväxande hårstrån

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Många av oss skulle ge vad som helst för att stoppa kroppshåret från att växa ut igen och därmed bibehålla det vackra utseendet hos mjuk hud. För att ta bort oönskat hår är det viktigt att du använder en trygg och säker metod. Problemet med de flesta hårborttagningsmetoder är att de kan irritera huden och orsaka obekväma inåtväxande hårstrån, som till och med kan vara smärtsamma.

För att hårstråna ska kunna nå ytan måste de bryta igenom det fina hudlager som täcker dem. Men det sker inte alltid, antingen på grund av att hårstråna är för tunna eller att huden är för tjock. När de inte kan nå ytan fortsätter de att växa under huden i en onaturlig riktning. Det är i detta skede de flesta av oss upptäcker problemet.

Att ta bort inåtväxande hårstrån är ingen lätt uppgift, och att göra det på fel sätt kan leda till smärta. Därför ska vi här dela med oss av några av de bästa tipsen för att säga farväl till detta obekväma problem.

Välja rätt hårborttagningsmetod

Vaxning och andra hårborttagningsmetoder som går ut på att dra ut hårstråna är förknippade med olika hudproblem, inklusive inåtväxande hårstrån. Även om det är sant att dessa är snabba och effektiva tekniker för att ta bort oönskat hår, är det en bättre idé att hitta en alternativ metod när inåtväxande hårstrån börjar bli ett problem.

Om du har en tendens att lida av detta problem rekommenderar vi att du väljer metoder som rakning eller hårborttagningskrämer. Dessa är inte lika hårda mot huden och minskar risken för att drabbas av inåtväxande hårstrån.

Hårborttagning på rätt sätt

Regelbunden exfoliering

En av nycklarna till att undvika och bekämpa inåtväxande hårstrån är att regelbundet exfoliera huden för att avlägsna döda celler som ackumuleras och blockerar hårstråna.

Du kan använda en kommersiell exfoliant eller en med naturliga ingredienserHelst bör du upprepa behandlingen två eller tre gånger i veckan för att hindra hårstråna från att växa inåt.

Daglig fuktkräm

Genom att återfukta huden dagligen motverkar du uttorkning och förebygger vanliga hudproblem. Om huden är torr och hård är det mer sannolikt att du drabbas av inåtväxande hårstrån eftersom de inte kan bryta sig igenom det hårda hudlagret.

Kvinna dricker vatten

Varmt vatten öppnar porerna

Detta trick är bra innan du tar bort hår eftersom det fuktar huden och öppnar porerna för effektivare hårborttagning. Om hårstråna redan är inåtväxta kan du använda varmvattenkompresser för att mjuka upp huden och hjälpa hårstråna att nå ytan.

Stekt lök kan hjälpa dig med inåtväxande hårstrån

Om du har ett hårstrå som redan är inåtväxt och är bekymrad över bulan på huden kan du steka lite lök och applicera på det drabbade området medan den fortfarande är varm. Vad du försöker åstadkomma är att få bulan att brista för att frigöra det inåtväxande hårstrået.

Stekt lök kan hjälpa inåtväxande hårstrån

Undvik att använda pincett

När ett hårstrå inte kan nå ytan är det frestande att försöka dra ut det. Det kan dock vara farligt, för när det inte görs på rätt sätt kan det leda till en infektion eller andra problem som senare lämnar ärr.

Om du av någon anledning har använt pincett och är orolig för en infektion kan du använda glykolsyra för att desinficera och läka poren. Om området redan hunnit bli infekterat bör du träffa en hudläkare så snart som möjligt.

Använd aknemedicin

I allmänhet påminner problemet med inåtväxande hår om akne, särskilt när poren är fylld med var. Därför kan du behandla det med aknemediciner som bensoylperoxid eller salicylsyra.

Dessa typer av åtgärder, tillsammans med en bra exfoliering, kan vara tillräckligt för att behandla problemet eftersom de minskar inflammation, vilket ger hårstråna mer utrymme att nå ytan.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Anand P, Sarin N, Misri R, Khurana VK. Eruptive Vellus Hair Cyst: An Uncommon and Underdiagnosed Entity. Int J Trichology. 2018;10(1):31–33. doi:10.4103/ijt.ijt_61_17
  • Grajqevci-Kotori M, Kocinaj A. Exfoliative Skin-peeling, Benefits from This Procedure and Our Experience. Med Arch. 2015;69(6):414–416. doi:10.5455/medarh.2015.69.414-416
  • Kraft J, Freiman A. Management of acne. CMAJ. 2011;183(7):E430–E435. doi:10.1503/cmaj.090374

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.