Saltlampor från Himalaya – därför är de så bra

Saltlampor är solida delar av mineral som inte bara är fina att ha som dekor, utan också balanserar din energi.
Saltlampor från Himalaya – därför är de så bra

Senaste uppdateringen: 23 november, 2020

Oavsett hur rent du har hemma finns det alltid en liten andel bakterier i luften som förorenar din kropp. Saltlampor från Himalaya sägs kunna minska mängden av dessa bakterier.

Har du någonsin hört talas om saltlampor? Saltet kommer från naturliga stenar som har bildats i över 250,00 år. Det har inget att göra med saltet du har i köket. Det här saltet kommer från Himalaya och är en rå och kristalliserad förening som bildas som avlagringar.

Eftersom saltklumparna är helt naturliga finns det inte två stenar som har samma form, storlek eller textur. De används utan att formas om som lampor, ljus eller bara som dekoration. Eftersom de är sammansatta av rena saltkristaller kan de lysa upp ett helt rum.

De första som började använda sig av saltlampor var de som bodde i städer som låg nära saltfyndigheter. De gjorde lamporna av olikfärgade mineraler, som röda, gula eller vita salter. Förutom salt innehåller lamporna även metallen litium och mineralerna halit samt selenit.

Men vad finns det för fördelar med saltlampor från Himalaya? Feng Shui-experter lovordar dem eftersom de bibehåller balansen i hemmet. Detta gör de genom att få dig att slappna av, sova bättre och lindra stress och depression.

Jod hjälper kroppen eftersom det genererar negativa joner, vilket hjälper cirkulationen, matsmältningen, immunsystemet och andningsorganen. Notera dock att säljare av dessa lampor tenderar att överdriva deras positiva egenskaper. Det finns heller inte mycket vetenskapligt stöd för de påstådda effekter vi ska lista idag, så man får själv besluta huruvida man tror på dem.

Fördelar med att ha saltlampor från Himalaya hemma

1. Minskar allergier och andningsbesvär

Saltlampor från Himalaya minskar andningsbesvär

Att ställa en saltlampa i sovrummet eller vardagsrummet sägs vara bra för dem som lider av allergier eftersom de tar bort damm-, svamp- och mögelpartiklar. Saltlampor gör under för att öppna upp luftvägarna.

De är även bra att ha för att lindra astmaattacker. Direkt när de tänds och börjar värmas upp absorberar de bakterier och partiklar som finns i luften. De avlägsnar positiva joner som är skadliga för hälsan.

2. Ger en energiboost

Stranden, naturliga bäckar, landsbygden och bergsklättring – alla dessa släpper ut negativa joner; med andra ord är det stunder som ger positiv energi och vitalisering för kroppen.

Det är samma sak som händer med saltlampor från Himalaya.

3. Aldrig mer sömnlöshet

Man sover bättre om man har en saltlampa

När omgivningen runtom är laddad med positiva joner stör det blodcirkulationen och hur syret transporteras till hjärnan.

Konsekvensen är att vi börjar vi få problem med att somna. Har du en saltlampa avhjälper du det problemet. Lampan behöver inte stå och lysa under natten, det räcker med att du har den tänd under dagen för att den ska minska mängden positiva joner.

4. Förbättrar koncentrationen

Fler negativa joner gör att kroppen kan producera mer serotonin. Det ger en känsla av välmående och lycka som känns i hela kroppen.

Det hjälper människor att hålla sig positiva, minskar depression och gör att man kan känna njutning. Alla dessa goda effekter hjälper kroppen att komma in i ett tillstånd av avkoppling och förbättrad koncentration.

5. Ökar metabolismen

Du kan ha flera saltlampor i hemmet

Himalayasalt består av komponenter som hjälper till att reglera matsmältningen, samt snabba upp tarmrörelserna och cirkulationen. Det förbättrar ämnesomsättningen eftersom det gör att cellerna i matsmältningsorganet lättare kan absorbera näring.

Och eftersom det är nervsystemet som reglerar matsmältningssystemet och, som vi nämnde tidigare, utsöndringen av serotonin, förbättrar saltlamporna även för detta tack vare att de gör sig av med positiva joner.

Rekommendationer

  • Låt det inte bli dammigt hemma. Rengör lampan med en trasa var tredje dag.
  • Ställ aldrig någonsin lampan nära en vattenkran, eftersom fuktigheten kan göra att den löses upp.
  • Håll lampan tänd så länge som möjligt. På så vis hinner den balansera jonerna i omgivningen.
  • Du kan ha flera saltlampor hemma utan att det ger några skador eller hälsoproblem. Bäst är om du kan ha en per 4 kvadratmeter.
  • Om du inte ska använda saltlampan på ett tag, täck över den med en plastpåse för att behålla temperaturen och hålla den i gott skick.

Var kan jag köpa saltlampor från Himalaya?

Det är faktiskt inte särskilt svårt att hitta saltlampor från Himalaya. Du kan titta dem i hälsokostaffärer, i kryddbutiker eller på nätet.

Priset på lampan beror på vikten. Saltlampor väger normalt allt från 2 kg och uppåt. Eftersom de finns i olika storlekar kan du utifrån det bestämma hur mycket du vill betala för din egen saltlampa.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Llerandi Cruz M. El uso de los iones negativos como complemento a la terapia psicológica con el propósito de mejorar estado de ánimo depresivo o depresión. Universidad del Turabo (Puerto Rico), ProQuest Dissertations Publishing, (2017)
  • Rodríguez Picazo A. Meteorología y salud. (1978)
  • Healthline.com Himalayan Salt Lamps: Benefits and Myths [Online] Available at: www.healthline.com/nutrition/himalayan-salt-lamp-benefits
  • Healthline.com Salt Lamps: Your Questions Answered [Online] Available at: www.healthline.com/health/under-review-salt-lamps

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.