Skriva dagbok: "Magiska" sätt att främja kognitivt åldrande

Både att läsa och skriva håller din hjärna aktiv. Lär dig om de många fantastiska fördelarna med det!
Skriva dagbok: "Magiska" sätt att främja kognitivt åldrande

Senaste uppdateringen: 27 februari, 2019

Att läsa och skriva dagbok är mer än bara hobbies. Det hjälper dig även att uttrycka dig själv, samt ger dig ett utlopp för stress.

Fördelarna med att läsa och skriva dagbok är många, och det är kanske till och med något du försöker överföra till dina barn.

Faktum är att det kan göra din hjärna mer aktiv med större kognitiva förmågor.

Det stämmer: det hjälper dig att motverka demens associerad med åldrande.

Det innebär inte att du helt kommer undvika neurodegenerativa sjukdomar i framtiden, men det kommer ta längre tid innan de uppstår och påverkan kommer inte vara lika allvarlig.

Om du ännu inte läser eller skriver dagbok är det dags att starta! Vi ska förklara varför.

Att läsa och skriva dagbok är bra för din hjärna

Vi drömmer alla om att leva länge, men att nå 80 eller 90 kommer inte vara mycket till hjälp om du inte har en bra livskvalitet. Kronisk smärta och kardiovaskulära sjukdomar kommer som nummer två efter det värsta som kan hända dig: att du förlorar ditt minne.

Att se till att du är nöjd och frisk allt eftersom tiden går beror ofta på din nuvarande livsstil.

Aktiviteter som att läsa, skriva och även spela kort eller andra spel med vänner kan hjälpa dig att hålla hjärnan aktiv.

Denna slutsats nåddes genom en studie under 2012 vid Rush University Medical Center i Chicago.

Forskningsledaren Dr. Konstantinos Arfanakis, expert inom demens och andra minnesproblem, påpekar att det finns en positiv koppling mellan att läsa och skriva och att bevara en friskare hjärna.

Låt oss undersöka informationen nedan.

Synapser i hjärnan

Den vita hjärnsubstansen

Den vita hjärnsubstansen är en vätska som utgör en del av det centrala nervsystemet. Det upptar utrymmet mellan din hjärna och ryggraden och formas genom ett känsligt nätverk av axoner.

Dessa axoner är förlängningen av neuroner och har ett väldigt specifikt syfte: att säkerställa optimal cirkulation av information genom ditt nervsystem.

Men sjukdomar som Alzheimers och multipel skleros kan göra det svårt.

Tidens gång kan också bryta ner den perfekta kommunikationen du har när du är bara 20 eller 30 år gammal.

Att läsa och skriva genererar dock mycket aktivitet i denna del av hjärnan. Det stärker den.

Det producerar vad neurologerna kallar “anisotropi”. Det förstärker anslutningarna, elasticiteten och förbättrar informationsflödet i hjärnan.

Det skapar inte bara nya neurala anslutningar, utan har även en känslomässig komponent.

Den mentala avslappningen från att läsa eller skriva i en journal ger även upphov till vissa metaboliska skift i din hjärna: hippocampus skapar nya anslutningar och ökar endorfinerna.

Person som skriver dagbok

Att skriva dagbok hjälper dig att ta hand om din hälsa och dina känslor

Enligt olika studier rörande mental hälsa, som en som publicerades i journalen BJPsych, kan man genom att ägna några minuter varje dag till att skriva ner sina tankar och känslor bibehålla en yngre hjärna.

I det här fallet pratar vi om uttrycksfullt skrivande. Det är en privat kanal där du organiserar idéer och vänder på nya känslor, rädslor, projekt eller mål. Det är en terapeutisk teknik som många fortsätter med i flera år.

Om du gör det varje dag i ditt liv kommer dina kognitiva processer förbättras. Det kommer stärka din analysförmåga, din känslohantering samt din stresshantering.

Glöm inte att om du inte använder din hjärna kommer den bli slö. En hjärna som bara lagrar oro och tvångstankar blir långsam, och du förlorar din förmåga att reagera.

Det är som tur är upp till dig att undvika det: läs en bok eller skriv dagbok. Din hjärna kommer tacka dig!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.