14 varningstecken på multipel skleros

Innan de får en diagnos kan patienter med multipel skleros ha symptom som kan ger ledtrådar kring utvecklingen av sjukdomen. Lär dig mer om dem i den här artikeln.
14 varningstecken på multipel skleros

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

En av de svåraste sjukdomarna för den moderna läkevetenskapen är multipel skleros, eller MS. Det är faktiskt ett mysterium för många neurologer. Det är möjligt att vissa av fallen är svåra att upptäcka, men i andra fall är symptomen så tydliga att det inte finns någon tvekan om vad det rör sig om. Vad vi vet är att sjukdomen är vanligare bland kvinnor och mellan 20 och 40 års ålder.

Idag kommer vi att titta närmare på hur man upptäcker sjukdomen.

Huvudtecknen på multipel skleros

Var uppmärksam på dessa symptom. Var och en av dem kan för sig vara ett tecken på något annat, men när de uppstår tillsammans måste du uppsöka en läkare för att få råd.

Svaghet

Man känner sig allmänt trött och rör sig långsamt; man känner sig särskilt utmattad i benen. Om någon som annars är väldigt aktiv helt plötsligt blir trött utan någon märkbar anledning är det ett varningstecken att uppmärksamma.

Brist på balans

Kvinna med dålig balans

Det uppstår i samband med skakningar medan man går. Det kan även inkludera instabilitet när man står still. Det är som att vara yr och plötsligt förlora balansen.  Innan du börjar oroa dig borde du dock utesluta andra hälsofaktorer som kan orsaka det.

Instabil koordination

Det involverar klumpighet rörande kontroll och rörlighet av lemmar. Du kan inte sträcka ut armarna när du vill och dina ben slutar lyda order från hjärnan. Du kan även komma att gå mer stelt.

Brist på handkontroll

Kontroll över händerna

Det är väldigt noterbart med brist på handkontroll vid multipel skleros. Du kan inte längre ta upp föremål eller har svårigheter att hålla taget om dem.

Muskelspasmer

Det är väldigt vanligt att man upplever muskelspänningar, smärta och kramper. Då det kan bero på andra åkommor, som diabetes, är det viktigt att man går till en specialist.

Synproblem

Problem med synen

Det är det mest uppenbara symptomet. Du kan uppleva problem med:

 • Ofrivilliga ögonrörelser
 • Suddig syn
 • Dubbelsyn
 • I vissa väldigt sällsynta fall, permanent synförlust

Sensoriska störningar

Kittlingar, avdomning och även brännande känslor kan uppkomma på huden. Dessa kan dock också vara ett resultat av cirkulationsproblem. Observera hur ofta de uppkommer och uteslut andra orsaker.

Talförändringar

Personer med multipel skleros kan ha svårt att forma ord, och även att uttala dem. Det märks speciellt om de säger något som de inte hade problem med innan. De kan ha svårigheter att kommunicera klart och tydligt.

Trötthet

Trött kvinna

Utmattning är ett av de mest problematiska symptomen för patienter med multipel skleros, då det gör det svårt att behålla en positiv attityd. Vardagliga aktiviteter blir nu plötsligt svåra, även om det tidigare inte förekom några problem.

Inkontinens

Kontroll av blåsan blir en utmaning för personer som börjar utveckla sjukdomen. Många patienter upplever:

 • Ofullständig dränering av tarmarna och blåsan, eller vid olämpliga tider.
 • Ett överdrivet behov av att urinera.
 • Precis som vid diabetes orsakar MS frekvent nattlig urinering.

Brist på sexlust

Minskad sexlust

MS tar i princip kål på sexlusten. Män upplever ofta för tidig utlösning. Kvinnor slutar ha ett aktivt sexliv för att de förlorar sin libido.

Kognitiva effekter

Det förekommer även minnesförlust och koncentrationsproblem. Patientens förmåga att analysera saker blir gradvis sämre till en punkt där de inte längre förstår väldigt enkla omständigheter.

Skakningar

Det kan förekomma oförklarliga episoder av muskelspasmer när kroppen börjar skaka som om den var kall eller varm.

Nålar på huden

En av de mest obehagliga känslorna är när man känner “nålar” mot huden. Det känns som att man blir stucken av skarpa föremål, vilket kan göra ganska ont.

Övervaka dina symptom

Som du kan se är MS en sjukdom med många symptom som minskar en persons livskvalitet. Även om det inte finns något sätt att motverka det för tillfället rekommenderar neurologer att man utsätter sig för sol på morgonen för att ge kroppen vitamin D. I många fall lider patienterna av en brist på det.

MS har länge varit en missförstådd sjukdom, men tack vare forskning har vi nu en bättre förståelse för detta tillstånd.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Goldenberg, M. M. (2012). Multiple sclerosis review. Pharmacology & Therapeutics37(3), 175–84. https://doi.org/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3351877/
 • Maloni, H. (2018). Cognitive Impairment in Multiple Sclerosis. Journal for Nurse Practitioners14(3), 172–177. https://doi.org/10.1016/j.nurpra.2017.11.018
 • Canto, E., & Oksenberg, J. R. (2018). Multiple sclerosis genetics. Multiple Sclerosis24(1), 75–79. https://doi.org/10.1177/1352458517737371
 • Hayes, C. E., & Nashold, F. E. (2017). Vitamin D and Multiple Sclerosis. In Vitamin D: Fourth Edition (Vol. 2, pp. 989–1024). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-809963-6.00107-3
 • Braley, T. J., & Chervin, R. D. (2010). Fatigue in multiple sclerosis: mechanisms, evaluation, and treatment. Sleep, 33(8), 1061–1067. https://doi.org/10.1093/sleep/33.8.1061
 • Cameron MH, Nilsagard Y. Balance, gait, and falls in multiple sclerosis. In: Handbook of Clinical Neurology. 2018.
 • Ziemssen T. Symptom management in patients with multiple sclerosis. J Neurol Sci. 2011;
 • Krishnan V, Jaric S. Hand function in multiple sclerosis: Force coordination in manipulation tasks. Clin Neurophysiol. 2008;
 • Feenaughty, L., Tjaden, K., Benedict, R. H., & Weinstock-Guttman, B. (2013). Speech and pause characteristics in multiple sclerosis: a preliminary study of speakers with high and low neuropsychological test performance. Clinical linguistics & phonetics, 27(2), 134–151. https://doi.org/10.3109/02699206.2012.751624
 • Mathers, S. E., Ingram, D. A., & Swash, M. (1990). Electrophysiology of motor pathways for sphincter control in multiple sclerosis. Journal of neurology, neurosurgery, and psychiatry, 53(11), 955–960. https://doi.org/10.1136/jnnp.53.11.955

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.