Går man upp i vikt av sushi?

Vi diskuterar om det är en bra idé att ha sushi som ett relativt vanligt förekommande inslag i kosten, eller om det tvärtom gör att man går upp i vikt och vi inte bör äta för mycket av det.
Går man upp i vikt av sushi?
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 16 september, 2022

Sushi har blivit mer och mer populärt över hela världen, men många är tvivlande till dess näringsvärde och undrar om man kan gå upp i vikt av att äta det för ofta. Sanningen är att kvaliteten kan variera beroende på var sushin kommer ifrån. Det finns även sorter som inte alls är särskilt hälsosamma.

Man bör dock notera att sushi av riktigt hög kvalitet inte bara är en delikatess, utan också innehåller en mängd nyttiga näringsämnen. Naturligtvis måste du se till att vara säker på att råvarorna är korrekt och hygieniskt hanterade för att säkerställa produktens hälsa.

Näringsinnehållet i sushi

Ur näringssynpunkt måste vi poängtera att sushi är full av energirika näringsämnen. Den innehåller komplexa kolhydrater från riset, men också enkla sockerarter.

Var försiktig med att inte överdriva din konsumtion av de senare. Kolhydrater med högt glykemiskt innehåll har visat sig öka risken för att utveckla metabola sjukdomar.

Sushi innehåller också en försvarlig mängd proteiner med högt biologiskt värde. Dessa har alla essentiella aminosyror som vi behöver, och en god biotillgänglighet.

Dessa makronäringsämnen är nödvändiga för att förhindra uppkomsten av problem relaterade till muskelmassa, enligt forskning publicerad i den medicinska tidskriften Nutrition Research. För att få ut det mesta av dem måste vi dock kombinera intaget av dessa med träning.

Å andra sidan är fisken som man använder för att göra sushi en källa till omega-3-fettsyror. Dessa näringsämnen hjälper till att hålla de inflammatoriska mekanismerna i den inre miljön under kontroll.

De tjänar också till att minska förekomsten av hjärt- och kärlsjukdomar, enligt en studie publicerad i The International Journal of Molecular Sciences. Det är viktigt att hålla intaget av dessa ämnen i balans med intaget av omega-6.

Färsk fisk
Fisk är en källa till protein av hög kvalitet samt omega-3-fettsyror.

Du kanske också skulle vara intresserad av att läsa den här artikeln: Korskontaminering i köket: 3 tips för att undvika det

Går man upp i vikt av sushi?

Nu när vi har sett över näringsvärdet av sushi är det dags att titta närmare på huruvida man går upp i vikt av att äta det. Sanningen är att det är svårt att ge ett enkelt svar på denna fråga eftersom ingen enskild ingrediens eller rätt som ingår i vår kost i sig påverkar kroppens sammansättning.

Att bli smalare eller tjockare har att göra med en rad vanor som vi upprätthåller under en längre tid, och inte med konsumtionen av en viss typ av mat.

Vi har dock redan nämnt att sushi har relativt höga energivärden. Du kan inkludera det ofta i din kost och fortfarande gå ner i vikt, men dess närvaro kan också öka risken för att överskrida det rekommenderade antalet kalorier per dag.

Å andra sidan innehåller de flesta typer av sushi socker. Vi vet att denna ingrediens kan påverka ämnesomsättningen, minska effektiviteten i utnyttjandet av energisubstratet och hindra fettmobilisering och oxidation. Alla dessa faktorer kan bidra till att kroppen utvecklar en insulinresistens med tiden.

Du kanske också skulle vara intresserad av att läsa den här artikeln: Kolesterol i fisk och skaldjur: Påverkar det din lipidprofil?

Vilken typ av sushi har minst kalorier?

Som sagt finns det otaliga sätt att tillaga sushi. Den typ som innehåller minst antal kalorier är den där det finns mer fisk än ris.

Det är också bara en fördel om den innehåller mycket tång och kelp. Det man ska vara uppmärksam på är såserna. Detta eftersom att man ofta använder såser i den här typen av rätt, och de kan öka energitätheten betydligt.

Dessutom kan många av kryddorna vara gjorda med fröoljor av dålig kvalitet och tenderar att innehålla transfetter. Dessa element är skadliga för hälsan eftersom de ökar nivån av inre inflammation.

Sushi får oss att fråga om sushi är gödande
Ingredienserna i sushi kan variera, vilket gör att maträttens energiinnehåll också varierar. Detta är avgörande för huruvida sushi är ett bra inslag i vår kost.

Går det att svara på frågan om man går upp i vikt av sushi?

Det går inte att ge ett enkelt svar på om man går upp i vikt av att äta sushi.

Så länge det ingår i en balanserad och varierad kost bör det inte skapa skadliga förändringar i kroppens sammansättning. Alla typer av sushi är dock inte skapade på samma sätt, och detta är något du alltid bör vara medveten om.

Sammanfattningsvis bör vi notera att för att upprätthålla en bra kroppssammansättning är kosten inte det enda som spelar roll. Det är också viktigt att bland annat träna regelbundet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Yoshida, Y., & Simoes, E. J. (2018). Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Current diabetes reports18(6), 31. https://doi.org/10.1007/s11892-018-1004-6
  • Naseeb, M. A., & Volpe, S. L. (2017). Protein and exercise in the prevention of sarcopenia and aging. Nutrition research (New York, N.Y.)40, 1–20. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2017.01.001
  • Innes, J. K., & Calder, P. C. (2020). Marine Omega-3 (N-3) Fatty Acids for Cardiovascular Health: An Update for 2020. International journal of molecular sciences21(4), 1362. https://doi.org/10.3390/ijms21041362

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.