Kolesterol i fisk och skaldjur: påverkar det din lipidprofil?

Omega-3-fettsyror kan påverka din lipidprofil på ett positivt sätt och minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
Kolesterol i fisk och skaldjur: påverkar det din lipidprofil?
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Precis som andra animaliska produkter innehåller skaldjur kolesterol. Men detta faktum är inte något du behöver oroa dig över. Tills för ett par år sedan rekommenderade läkare att du bör begränsa ditt intag av detta näringsämne i din kost, eftersom man trodde att skaldjur kunde förändra värdet av LDL-lipoprotein i blodet. Men nu har forskningen visat att så inte är fallet.

Av denna anledning är de nuvarande kostriktlinjerna mycket mera tillåtande när det handlar om fettrika livsmedel. Trots att man fortfarande uppmuntrar till konsumtion av fleromättade fettsyror, som har positiv inverkan på lipidprofilen, så är man inte längre lika restriktiv med mättade fetter eller med mat som innehåller mycket kolesterol.

Ta reda på hur skaldjur påverkar din lipidprofil i denna artikel.

Kolesterol och hjärt- och kärlsjukdomar

I dagsläget så är forskarna tveksamma till det totala kolesterolets inverkan på risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Faktum är att risken att utveckla åderförfettning är länkat till oxidering av en liten del av LDL-kolesterol, vilket man visar i en artikel publicerad i tidningen  Current Medicinal Chemistry

Av denna anledning fokuserar nutida kostråd på att man ska undvika denna oxideringsprocess. För att uppnå detta bör man fokusera på att äta grönsaker som är rika på fytonäringsämnen med antioxiderande egenskaper.

Men att reglera sin lipidprofil kan vara bra för att minska på riskerna som är relaterade till metabolisk hälsa. Oavsett betyder det inte att man måste avstå från kolesterol i kosten rakt av, utan snarare konsumera endast måttligt av vissa födoämnen.

Du kanske också är intresserad av: Kostplan för att uppnå lägre triglyceridnivåer

Undvik transfetter för att reglera kolesterolet

Om du vill öka ditt HDL-kolesterol, som har egenskaper som skyddar hjärtat, är det viktigt att kontrollera intaget av transfetter i din kost. Med det menar vi att du bör minska ditt intag av processad, friterad och panerad mat.

Att utsätta vegetabiliska oljor för höga temperaturer gynnar uppkomsten av denna typ av inflammatoriska sammansättningar, som är skadliga för hälsan. Faktum är att ett regelbundet intag av transfetter är associerat inte bara med en försämring av lipidprofilen, utan också med en ökad risk för att man utvecklar komplexa sjukdomar. Detta påvisar man i en artikel publicerad i tidskriften Cardiology.

Kolesterol i skaldjur: Friterad pommes frites.

Mat som förbättrar din lipidprofil

På samma sätt som vissa produkter kan förvärra din hjärthälsa och din lipidprofil, finns det andra livsmedel som kan förbättra båda parametrarna. 

Ett exempel är omega-3-fettsyror, som minskar på systemisk inflammation. En bra källa till dessa näringsämnen är bland annat fet fisk och nötter. Vi rekommenderar därför ett regelbundet intag för att kunna fortsätta njuta av en god hälsa.

Dessutom, som vi redan nämnt, är det viktigt att regelbundet äta livsmedel med hög halt av antioxidanter. Dessa ämnen ansvarar för att förhindra oxidationen av LDL-lipoprotein, vilket kan ha en positiv inverkan på din hälsa. Framför allt bär, till exempel blåbär, innehåller rikligt av dessa näringsämnen.

Kolesterol i skaldjur: En bild på olika feta fiskar.

Oroa dig inte så mycket för kolesterol i skaldjur

Kolesterol i kosten är inte en alltför stor källa till oro när du vill minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Det är inte heller farligt när du vill reglera din lipidprofil. Av denna anledning kan du äta både ägg och skaldjur när du håller dig till en hälsosam kost, även om bägge innehåller kolesterol.

Om du har ökad risk att utveckla sjukdomar som är relaterade till urinsyra, bör du vara försiktig med skaldjur. 

Under normala förhållanden kategoriserar näringsexperter skaldjur som nyttiga livsmedel och som en källa till protein av hög kvalitet. Dessa egenskaper gör skaldjur till en nödvändighet för både soffsittare och idrottsmän och -kvinnor.

En hälsosam kost förbättrar lipidprofilen

Även om det är sant att vikten av kolesterolet fortfarande är ifrågasatt när man utvärderar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, är det viktigt att du snarare fokuserar på att förbättra din lipidprofil så mycket som möjligt. För att göra detta måste du se till att du äter livsmedel som innehåller rikligt med antioxidanter, så väl som livsmedel med anti-inflammatoriska egenskaper

Det är alltså en bra idé att minska på eller begränsa intaget av processad mat. Färsk mat bör alltid utgöra merparten av din kost. Skaldjur, tillsammans med övriga animaliska livsmedel, kan och bör utgöra en del av din normala kost, eftersom de klassas som nyttiga. Deras kolesterolinnehåll kommer heller inte att påverka risken för hjärt- och kärlsjukdomar negativt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • John Kattoor A., Kanuri SH., Mehta JL., Role of ox LDL LOX1 in atherogenesis. Curr Med Chem, 2019. 26 (9): 1693-1700.
  • Wilczek MM., Olszewski R., Krupienicz A., Trans fatty acids and cardiovascular disease: urgent need for legislation. Cardiology, 2017. 138 (4): 254-258.
  • Cachofeiro, V. (2009). Alteraciones del colesterol y enfermedad cardiovascular. Lopez Farré A., Macaya Miguel C. et al Libro de la salud cardiovascular. 1ª ed. Bilbao: Fundación BBVA, 131-139.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.