Kostplan för att uppnå lägre triglyceridnivåer

Även om du kan behöva medicinering om dina triglyceridnivåer är för höga, kan du faktiskt även hjälpa till att sänka dem med kosten. För att göra det måste du göra rätt livsmedelsval. Fortsätt läsa för att lära dig mer.
Kostplan för att uppnå lägre triglyceridnivåer
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 30 september, 2022

Hypertriglyceridemi, eller höga triglyceridnivåer som vi vanligtvis benämner det, är ett tillstånd där du har för mycket mättat fett i kroppen. När den här situationen uppstår är det viktigt att vidta åtgärder för att sänka dina triglyceridnivåer. Därför ska vi idag ge dig lite information om triglycerider och vad du kan göra för att för att uppnå lägre triglyceridnivåer genom din kost. För höga triglyceridnivåer kan leda till allvarliga risker för hälsan.

Faran med höga triglyceridnivåer

När vi pratar om triglycerider så hänvisar vi till de mättade fetter som din kropp skapar. Det är fettsyror som producerar dem.

När kroppen tillverkar för mycket (över 150 mg/dl) så har du hypertriglyceridemi. I detta fall bör du söka omedelbar behandling. Annars kan det leda till åderförfettning.

Om du har höga nivåer är det bäst att prata med din läkare snarast möjligt för att hitta den bästa behandlingen.

Dessutom kan du komplettera detta med en kost som främjar lägre triglyceridnivåer. Denna bör till största del bestå av livsmedel som har en låg andel mättat fett.

Orsakerna till höga triglyceridnivåer

Det finns flera faktorer som kan orsaka höga triglyceridnivåer. Några av dem är:

 • Genetik. En familjehistoria med hypertriglyceridemi ger dig högre risk att få detta senare i livet.
 • Dålig kost. Att äta för mycket fett och protein i kombination med att inte få i sig tillräckligt med fiber leder till att kroppen producerar för mycket triglycerider.
 • Fetma och övervikt. Personer som är överviktiga löper högre risk att få höga triglyceridnivåer. Därför bör du försöka kontrollera din vikt så mycket som möjligt.
 • Brist på fysisk träning. I kombination med en dålig kost ökar en stillasittande livsstil din risk att utveckla hypertriglyceridemi avsevärt.
 • Cigaretter. Det finns många skäl till varför rökning är dåligt för dig. I det här fallet beror det på att det höjer dina triglyceridnivåer.

Hur du kan få lägre triglyceridnivåer via kosten

Förutom medicinen din läkare ger dig är det viktigt att följa en kostplan för att uppnå lägre triglyceridnivåer. Denna innehåller livsmedel som hjälper till att behandla ditt tillstånd.

Kostplan för lägre triglyceridnivåer

Mejeriprodukter för lägre triglyceridnivåer

Lyckligtvis kan du underlätta processen avsevärt genom att förändra din kost.

Nedan visar vi dig några livsmedel som är dina vänner när du ska sänka dina triglyceridnivåer till det normala.

 • Mejeriprodukter. Yoghurt, minimjölk och mager ost är okej att äta och dricka.
 • Ägg. Du kan äta äggvita varje dag. Du bör dock inte äta äggula mer än tre gånger i veckan förrän dina triglycerider återgår till normala nivåer.
 • Kött. Det är bäst att äta magert kött som exempelvis kycklingbröst. Du kan också ha nötkött upp till två gånger i veckan. Oavsett är det bäst att tillaga köttet genom att grilla eller ugnsbaka det. Vidare är det också bra att äta fisk, särskilt saltvattenfisk.
 • Nästan alla grönsaker, helst råa.
 • Fullkorn. De mest fördelaktiga fullkornen för dig är havregryn, vetegroddar, vetekli och råris. Dessa innehåller fiber, som hjälper dig att eliminera lipider.
 • Frukt. Det är bäst att äta frukt med skalet på eftersom det är där fibern finns.
 • Vatten och juice. Se till att juicen är gjord av naturlig fruktjuice. Dessa innehåller faktiskt fler vitaminer och mineraler.

Livsmedel som du bör undvika

Undvik friterad mat

En person med höga triglyceridnivåer bör undvika att äta vissa livsmedel för att få sina nivåer att återgå till det normala. Nedan visar vi dig vad du inte ska äta.

 • Sötsaker. I allmänhet bör du undvika sötsaker. Som mest kan du ibland unna dig lite naturlig sylt.
 • Kaffe. Medan du äter en kost inriktad på att du ska uppnå lägre triglyceridnivåer, bör du undvika att dricka kaffe, särskilt att dricka för mycket. Men du kan njuta av någon kopp då och då.
 • Läsk. Sluta dricka läsk och liknande kommersiella drycker. Kom ihåg att de innehåller mängder av socker och andra kemikalier.
 • Salt. I allmänhet har personer med höga triglyceridnivåer också högt blodtryck. Därför bör du sänka dina saltnivåer.
 • Avokado. Även om de är riktigt goda bör du i stort sett undvika dessa för att få lägre triglyceridnivåer eftersom de innehåller höga mängder fettsyror. Du kan äta någon avokado då och då, men inte i några stora mängder.
 • Kokosnötter. Även om du kanske inte tror det, innehåller kokosnötter mycket fett. Därför bör du utelämna dem från din kost om du vill återföra dina nivåer till det normala.
 • Friterad mat. Den värsta fienden för din hälsa om du har detta problem är friterade livsmedel. Undvik dem till varje pris. De påverkar dina triglyceridnivåer omedelbart. Istället bör du grilla, rosta eller ugnsbaka din mat.
 • Färdigmat. Du bör undvika färdigmat eftersom den ofta innehåller mycket fett, och särskilt mättade fetter och transfetter. Läkare anser att dessa livsmedel är ohälsosamma, och de kan höja dina triglyceridnivåer drastiskt.

Rekommendationer

Sammantaget är det bästa du kan göra om du har höga triglyceridnivåer att genomgå behandling ledd av en specialistläkare. Om dina triglyceridnivåer endast är aningen för höga kan du försöka sänka dem med din kost. Men om de är mycket höga, måste du vidta andra åtgärder, såsom att påbörja medicinering.

Dessutom kan regelbunden träning vara mycket fördelaktigt för att sänka triglyceridnivåerna. Tveka därför inte att skaffa ett gymkort eller börja motionera utomhus.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.