Kvicksilver i fisk - hur farligt är det?

Kvicksilver finns främst i rovfisk. Gravida kvinnor och barn bör vara särskilt försiktiga med hur mycket av denna typ av fisk de konsumerar. Men hur farligt är det egentligen? Fortsätt läs för att ta reda på det.
Kvicksilver i fisk - hur farligt är det?
Marta Guzmán

Skriven och verifierad av nutritionist Marta Guzmán.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Nästan alla vet att det finns många hälsofördelar med att äta fisk på grund av dess stora bidrag av omättade fettsyror. Men finns en växande oro över riskerna med kvicksilver i fisk.

I denna artikel kommer du att få reda på om det kvicksilver som finns i fisk verkligen är farligt, vilken den säkra mängden du kan konsumera är och vilka sorters fisk som innehåller kvicksilver i större mängder.

Kvicksilver i fisk

Kvicksilver förekommer naturligt i jord, vatten, växter och djur. Problemet är att mänsklig verksamhet bidrar med stora mängder kvicksilver till miljön genom förbränning av avfall, användning av fossila bränslen och användning av kvicksilver i olika typer av industrier.

Kvicksilver går in i fisk genom maten de äter vilket medför att rovfisken, som också är den största slags fisken, samlar större mängder av ämnet.

Risker med att konsumera fisk med kvicksilver

Kvicksilvrets toxicitet beror på dess kemiska form, typ, mängd och ålder för exponering. Av alla kemiska typer av kvicksilver som finns i livsmedel är den organiska föreningen av metylkvicksilver den mest giftiga. Denna typ förekommer till stor del i fisk och skaldjur.

Denna kemiska förening kan påverka njurarna och centrala nervsystemet, speciellt under fostrets utveckling, eftersom det kan tränga igenom både blod-hjärnbarriären och moderkakan. Det kan också orsaka förändringar i spädbarns normala hjärnutveckling. Dessutom kan det i högre doser även inducera neurologiska förändringar hos vuxna.

Vilken slags fisk innehåller kvicksilver?

Kvicksilver i fisk.

Vissa fiskarter innehåller en högre koncentration av kvicksilver. Stora fiskar innehåller vanligtvis mest.

Sammantaget finns de högsta koncentrationerna av kvicksilver i sötvatten- och saltvattenfisk, särskilt i de stora arterna som ingår i den högsta nivån i livsmedelskedjan, såsom följande:

Storögd tonfisk

Tonfisk innehåller de mest oroväckande mängderna kvicksilver. Det är dock inte tonfisk från Medelhavet du bör oroa dig för, utan storögd tonfisk. Denna variation av tonfisk finns i de tropiska och subtropiska områdena i Atlanten, Indiska havet och Stilla havet.

Svärdfisk

Svärdfisk är en av de kommersiella fiskarna med de högsta mängderna kvicksilver. Det är ett rovdjur som konsumerar stora mängder fisk varje dag. Därför tar den upp allt kvicksilver som dess byte innehåller. Därefter hamnar kvicksilvret i din kropp, om du äter den.

Haj

Denna art har också hög mängd kvicksilver. Hajar kan variera i storlek men eftersom de är rovdjur absorberar de mycket kvicksilver från sitt byte.

Gädda

Gädda är ett stort rovdjur som äter alla slags arter, inklusive krabba. Det är en invasiv art i vissa delar av världen.

Hur mycket fisk kan man äta utan risk?

Hur mycket fisk kan man äta utan risk?

För säker fiskkonsumtion bör du begränsa ditt intag av sorter som har höga nivåer av kvicksilver. Dessutom bör du undvika dem helt om du är gravid.

Världshälsoorganisationen rekommenderar att du begränsar ditt intag av blåfenad tonfisk, svärdfisk, haj och gädda. Du måste dock ta hänsyn till fiskens ursprung, eftersom vissa vatten är mer förorenade än andra. Expertkommittén för livsmedelstillsatser, FAO och WHO, granskade det tolererbara veckointaget för metylkvicksilver i juni 2003 och minskade denna gräns från 3,3 μg/kg till 1,6 μg/kg kroppsvikt.

AESAN-rekommendationerna för riskgrupper är följande:

  • Kvinnor som är gravida eller ammar bör undvika konsumtion
  • Barn under 3 år bör undvika konsumtion
  • För barn mellan 3-12 år måste intaget begränsas till max 50 g/vecka eller 100 g/2 veckor (de bör inte konsumera någon annan fisk i denna kategori under samma vecka).

Du kanske också vill läsa: Omega-3: Det är mer än bara fet fisk

Rekommendationer om fiskkonsumtion

Fisk är viktigt för en balanserad kost eftersom detta livsmedel ger oss proteiner med högt biologiskt värde såsom vitamin A, D och B12, jod och selen. En kost som innehåller fisk och skaldjur hjälper till att upprätthålla vår kardiovaskulära hälsa. Tyvärr finns dock studier som också visar på ett samband mellan kvicksilverintag och risken för hjärtsjukdom.

Om man tar hänsyn till fördelarna med DHA-fettsyror och väger dem mot risken med kvicksilver, skulle kvinnor i fertil ålder som är gravida eller ammar kunna minska risken för en abnormal neurologisk utveckling hos sina barn.

Det grundläggande är att variera de fisktyper du konsumerar.

  • Välj andra typer av fet fisk såsom havsabborre, havsbrax, lax, sardiner, öring o.s.v.
  • Friska vuxna bör inte konsumera fisk med hög kvicksilverhalt såsom tonfisk, svärdfisk, gädda eller haj mer än en gång i veckan.
  • Undvik att äta konserverad tonfisk för ofta. I en studie undersökte forskare universitetsstudenter som åt detta ofta och det visade sig att de hade en högre nivå av kvicksilver i håret än de som inte åt det.
  • Du bör växla mellan att äta fet fisk och magrare fisk, eftersom den senare innehåller mindre kvicksilver.

Sammanfattning

Höga koncentrationer av kvicksilver i vissa fisksorter är en tillräcklig orsak för att begränsa intaget av dessa. Konsumtionen kan nämligen bidra till en ökad risk för hälsoproblem. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att andra fisksorter fortfarande är mycket hälsosamma.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Rhee JJ., Kim E., Buring JE., Kurth T., Fish consumption, omega 3 fatty acids, and risk of cardiovascular disease. Am J Prev Med, 2017. 52 (1):  10-19.
  • Bjorklund G., Tinkov AA., Dadar M., Rahman M., et al., Insights into the potential role of mercury in alzheimer’s disease. J Mol Neurosci, 2019. 67 (4): 511-533.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.